Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto exporteren vanuit Nederland naar Portugal

Vraag gesteld door Els Westerveld op 31 augustus 2018

Wij hebben een auto in Nederland die wij naar Portugal willen verplaatsen en laten voorzien van een Portugees kenteken. Wij wonen nu nog in Nederland maar zullen op termijn langere periodes per jaar in Portugal verblijven. Het gaat dus om een gebruikte auto en het gaat er niet om dat we op zoek zijn naar belastingvoordelen voor de auto of iets dergelijks. Bij welke instantie moeten we zijn en waar moeten we rekening mee houden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U wilt uw auto invoeren in Portugal. Er zijn twee manieren om de registratie uit het Nederlandse kentekenregister te beëindigen. Die staan omschreven op de website van de RDW, het Centrum voor Voertuigtechniek en Informatie.
De eerste manier is de auto vooraf aanmelden voor uitvoer. Na de aanmelding kunt u met het Nederlandse kenteken deel II kunt u tot aan de Nederlandse grens rijden, het kenteken is niet geldig in het buitenland. "Vraag bij de buitenlandse instanties na of u met het voertuig in het betreffende buitenland mag rijden." schrijft de RDW.
Eenvoudiger in dit geval is uitvoeren van de auto die al in het buitenland is. Hoe dat in zijn werk gaat, staat ook op RDW.nl.

De procedure voor invoer in Portugal moet u zich wenden tot de Instituto da Mobilidade e dos Transportes , het huidige IMT: Website: www.imtt.pt / Email:imtt@imtt.pt