Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen bij brand in een natuurgebied

Praktische tips voor recreanten, fietsers en wandelaars

Deze zomer heeft Zuid-Europa te kampen met verschillende natuurbranden. Ook in ons eigen land is het risico op natuurbranden, ondanks af en toe een regenbui, groot door de extreme droogte. Met onderstaande tips kun je nog steeds lekker op pad in de natuur. Of je nou gaat wandelen of fietsen in het bos, de duinen of bijvoorbeeld op de heide.

1. Brandgevaar controleren

Check voor je gaat wandelen op natuurbrandrisico.nl of er een verhoogd risico is. Bij 'Fase 1' is de droogte in de natuur en het risico op een snel uitbreidende natuurbrand normaal. Een 'Fase 2-alert' gaat in als het al langere tijd droog is in de natuur en het risico op een natuurbrand hoog of zelfs zeer hoog is.

2. Niet per ongeluk brand veroorzaken

Dat je geen sigaretten op de grond moet gooien weet iedereen, maar wist je al dat een stuk glas op de grond als een vergrootglas werkt en zo brand kan veroorzaken? Of dat je een auto niet op droog gras moet parkeren vanwege de hete katalysator? Of dat een weggegooid aluminium blikje zo heet kan worden dat het in de fik kan vliegen? Door afval op te rapen en je afval mee te nemen, verklein je dus de kans op natuurbranden.

3. Regels verschillen per plek

Wil je barbecueën op een recreatieterrein? Controleer altijd de plaatselijke regelgeving, want de regels kunnen per plek verschillen. Het stoken van een kamp- of vreugdevuur is alleen toegestaan als de gemeente daarvoor een vergunning heeft verleend. Terreinbeheerders kunnen aanvullende regels hebben.

4. Melden

Veel natuurbranden worden aangestoken, schakel dus de politie in als je ziet dat mensen met vuur (van barbecueën, of een kampvuur maken, tot vuurwerk) bezig zijn in een natuurgebied.

5. Hulpdiensten de ruimte geven

Door je auto niet op bospaden en waterwinplaatsen te parkeren geef je hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen mocht dat nodig zijn.

6. Loop (of fiets) weg van de rook

Als je ergens rook ziet, bel je natuurlijk 112 en breng je jezelf ook in veiligheid. Maar wist je ook dat je aan de richting van de rook kunt zien je welke kant het vuur opgaat? Beweeg dus altijd weg van de rook en zoek zo snel mogelijk de bebouwde kom op.

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Ga goed verzekerd en zorgeloos met je fiets op weg. Sluit nu de vernieuwde fietsverzekering van de ANWB af en profiteer van de verschillende dekkingen.

Shop nu
Bekijk alle fietsendragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!

ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fietsknooppuntenplanner en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.