Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

448 expert vragen

 1. Aansprakelijkheid bij schade

  Gevraagd op 12 april 2019

  Ten eerste mijn dank dat ik deze vraag kan stellen. In jan. 2019 heb ik een aanrijding gehad terwijl ik van rijstrook wisselde. Het was in een file situatie binnen de bebouwde kom waarbij we niet harder reden dan 5 km/u. Ik had licht krassen op mijn linker achterspatbord, zij had een deuk in haar rechtervoorscherm. de tegenpartij gaf aan dat ze mij niet zag (staat op het schadeformulier). Ik voegde in met voldoende ruimte, dat staat eveneens in het schadeformulier. Nu begrijp ik dat art. 54 van het RVV stelt dat ik haar vrije doorgang moet verlenen. hierdoor stelt de verzekeraar van de tegenpartij mij dan ook aansprakelijk voor de schade. In mijn beeld heeft zij niet goed opgelet. Ze rijdt immers een 4 meter lange auto aan op de achterspatbord dat bijna geheel was ingevoegd aan., met ca 5 km/u. Ze gaf zelf aan dat ze mij niet zag. Volgens mij was ze iets anders aan het doen, maar dat kan ik natuurlijk niet bewijzen. Betekent artikel 54 vh RVV nu automatisch dat het geheel mijn schuld is. Is er geen regel dat zij op het verkeer moet letten oid? Ik ben benieuwd.

 2. Schade met fout geparkeerde auto

  Gevraagd op 27 maart 2019

  Bij mij in de straat staat regelmatig een auto langs de weg geparkeerd. Deze auto staat binnen 5 meter van een bocht geparkeerd en ook nog eens (bijna) naast een parkeervak die over het algemeen leeg is. Nu vraag ik mij dus af wie er schuldig is als er schade komt met deze auto? Regelmatig komt het nog wel eens voor dat er 2 auto's aan komen en er dus 1 aan de kant moet. Maar je ziet elkaar pas vrij laat, en het gaat tot nu toe nog telkens goed, maar het gaat een keer ook fout. Wie moet dus de schade dan betalen?

 3. Schade door opzet achteruitrijden voorganger bij parkeren

  Gevraagd op 20 maart 2019

  Wat kan ik hieraan doen. De dader is mijn buurman die dacht niemand ziet het dus.. er was meer dan genoeg ruimte voor wel 2 auto's. Het is door getuige gehoord en gezien.

 4. Aansprakelijk stellen

  Gevraagd op 15 maart 2019

  Op het moment zit ik in Oostenrijk. Ik was gisteren onderweg terug met de auto naar Nederland. Onderweg is mijn auto kapot gegaan. Er is een steen, groter dan een voetbal, op de weg terecht gekomen. Deze steen is van de berg naar beneden gevallen. Ik heb deze steen niet meer kunnen ontwijken. Mijn auto is hierdoor kapot gegaan en door de takelservice van de anwb naar de dichtstbijzijnde garage gebracht.

 5. Schade verhalen bij kettingbotsing

  Gevraagd op 13 maart 2019

  Wij zijn betrokken bij een kettingbotsing 31 januari waarbij zeker 25 auto's bij betrokken waren. Ik heb samen met degene die tegen mijn auto aanreed een schadeformulier ingevuld. Dit heb ik naar de verzekeraar van de ander toegestuurd. Deze verzekeraar zegt niet aansprakelijk te zijn en ik moet de schade verhalen op degene die achterop deze auto is gereden. Ik heb het kentekennummer gekregen. Ik vind dit een eigenaardige gang van zaken omdat ik dan wellicht bij de allerlaatste automobilist uitkom. Op internet lees ik iets over de schuldloze derde regeling. Hoe te handelen; wat is wijs?

 6. Aansprakelijkheid bij diefstal scooter

  Gevraagd op 13 maart 2019

  Tijdens vakantie op Bonaire hebben wij een scooter gehuurd. Deze scooter is tijdens de huurperiode gestolen. Wij hebben geen verzekering afgesloten voor diefstal. In de huurovereenkomst is opgenomen dat de huurder volledig verantwoordelijk is bij diefstal als deze niet gedekt is door een verzekering. Nu wil de verhuurder de schade op ons verhalen.

 7. Niet ingevuld Schadeformulier en ontwijking/ontkenning schadeveroorzaker

  Gevraagd op 08 maart 2019

  Inmiddels bijna 2,5 jaar geleden reed ik over de Amsterdamse grachten, waar een vrachtwagen tegen mijn auto aanreed, hierbij is er schade aan mijn motorkap en bumper toegebracht. De bestuurder van de vrachtwagen stapte uit en had  haast, dus vroeg of we het schadeformulier op een ander moment konden invullen. Omdat de beste man er betrouwbaar uitzag en ik een belangrijke afspraak had waar ik niet te laat kon komen, stemde ik hiermee in. Ik noteerde zijn kenteken (en de naam van het transportbedrijf) en hij gaf zijn telefoonnummer en naam. Ik had een bijrijder (getuige).

 8. Aansprakelijk voor auto met oververhitte motor?

  Gevraagd op 01 maart 2019

  Wij zijn gestrand met een huurauto met oververhitte motor. Bleek dat echt de hele radiateur en expansie vat leeg was. Zelf expansie vat gevuld,  een derde persoon en de verhuurder hebben de radiateur gevuld. Daarna geprobeerd te starten maar helaas. Nu blijkt door het water wat bij gevuld is het blok gescheurd is en vol met water zit. Motorblok dus overleden.  Nou willen ze de schade op ons verhalen. Is dat reëel?

 9. Schuldvraag

  Gevraagd op 23 februari 2019

  Ik stond op een weg tussen parkeerplaatsen om links in te parkeren. Vanaf de linkerkant kwam een auto vanaf een parkeerplaats achteruit de weg oprijden en raakte mijn auto. Wie is er schuldig?

 10. Wie is aansprakelijk?

  Gevraagd op 14 februari 2019

  Fietsend uit een korte straat passeer ik een stoep om rechtsaf de rijweg op te kunnen fietsen, ik heb haaientanden en moet voorrang verlenen, over het trottoir komt een fietser van rechts, er is voor mij rechts beperkt zicht, er ontstaat een aanrijding, meneer heeft geen letsel, ik heb twee gebroken rugwervels.