Vragen gesteld door de Leden

Beantwoord door Experts

456 expert vragen

 1. Aansprakelijk

  Gevraagd op 21 juni 2019

  Als ik meerijd als passagier in mijn eigen auto, die WA verzekerd is, en de chauffeur veroorzaakt schade. Wie betaalt dan de schade aan mijn eigen auto? De chauffeur of ikzelf? Is hier een advies voor? Of moet je dit vooraf met de chauffeur bespreken? Bedankt voor de reactie.

 2. Aansprakelijkheid bij nalatigheid

  Gevraagd op 10 juni 2019

  Voor een festivalbezoek hebben wij onze auto op een betaald terrein gezet dat hiervoor door de festivalorganisatie was ingericht. Bij aankomst was dit terrein aangegeven als het parkeerterrein voor bezoekers en door parkeerwachten is ons een plaats aangewezen in het gras tegen een bosrand.

 3. Wie is fout?

  Gevraagd op 20 mei 2019

  Ik rijd een voorrangsweg op  links op de voorrangsweg komt een auto waarvan ik de snelheid onvoldoende ingeschat heb. Hij rijdt achter op mijn auto. Heb ik schuld? Hij rijdt toch achterop mijn auto?

 4. Restwaarde

  Gevraagd op 15 mei 2019

  Mijn auto is door een kind bekrast, en is nu economisch total loss schaderapport 2772 euro. Auto is uit 2001, Opel Zafira Kan ik ouders van het kind meer vragen om uit te keren dan de dagwaarde? Schade herstel is niet reeel gezien de waarde van de auto maar dagwaarde kan ik niet terug zien in Koerslijst. Hoe kan ik de waarde bepalen? mijn garage zegt dat er net dure reparaties zijn geweest en de auto meer waard is dan de gangbare opkoop bedrag. Schat 1900 euro. 

 5. Aansprakelijkheid

  Gevraagd op 09 mei 2019

  Ik heb op 3 mei antwoord gekregen op mijn vraag over het onjuist dragen van de autogordel van mijn gehandicapte zus. Hierin stelt u voor dat wij als familie de volledige aansprakelijkheid op ons nemen. Wat houdt dit dan exact in? Stel er gebeurt een ongeluk en mijn zus krijgt hierdoor lichamelijke problemen, welke verzekering dekt dan de schade? Valt dit dan toch onder de inzittende verzekering? Of omdat ze haar riem niet goed heeft gebruikt wordt er niet uitgekeerd. Mag ikzelf dan dit door te tekenen dat het mijn verantwoording is laten vallen onder mijn verzekering?

 6. Getinte achterlichten ongeluk (aansprakelijkheid)

  Gevraagd op 29 april 2019

  Vrijdag ben ik helaas op mijn voorligger geknald met mijn 35 jaar oude audi 100. Ik was net 4 sec ingevoegd en wegens de spits reed ik al extra voorzichtig maar dat was niet genoeg helaas (geen ABS helpt ook niet mee). Er was een ongeluk voor ons gebeurd, auto's schieten naar links en knal. Ja, ben je dus aansprakelijk. Echter toen ik de situatie in mijn gedachten terughaalde herinnerde ik dat ik geen remlichten gezien had

 7. Aansprakelijkheid aanrijding portier

  Gevraagd op 27 april 2019

  De auto stond geparkeerd op een parkeerplaats aan een weg. De achterportier stond open omdat ik de achterbank rechtop aan het zetten was. De verzekering vraagt nadrukkelijk of de portier langer of korter dan 3 minuten open stond. Ik weet dit niet exact. Wat is het juridische verschil tussen korter dan 3 minuten en langer dan 3 minuten openstaan van een portier?

 8. Onterecht geclaimde schade tegenpartij

  Gevraagd op 18 april 2019

  Onlangs reed ik stapvoets tegen iemands trekhaak aan. We hebben gekeken en er was op het eerste oog geen zichtbare schade aan de auto, dit is zo ingevuld op het schade formulier. De man wilde het wel laten controleren op onzichtbare schade bij zijn garage, lijkt me een terechte vraag.

 9. Aansprakelijkheid bij schade

  Gevraagd op 12 april 2019

  Ten eerste mijn dank dat ik deze vraag kan stellen. In jan. 2019 heb ik een aanrijding gehad terwijl ik van rijstrook wisselde. Het was in een file situatie binnen de bebouwde kom waarbij we niet harder reden dan 5 km/u. Ik had licht krassen op mijn linker achterspatbord, zij had een deuk in haar rechtervoorscherm. de tegenpartij gaf aan dat ze mij niet zag (staat op het schadeformulier). Ik voegde in met voldoende ruimte, dat staat eveneens in het schadeformulier. Nu begrijp ik dat art. 54 van het RVV stelt dat ik haar vrije doorgang moet verlenen. hierdoor stelt de verzekeraar van de tegenpartij mij dan ook aansprakelijk voor de schade. In mijn beeld heeft zij niet goed opgelet. Ze rijdt immers een 4 meter lange auto aan op de achterspatbord dat bijna geheel was ingevoegd aan., met ca 5 km/u. Ze gaf zelf aan dat ze mij niet zag. Volgens mij was ze iets anders aan het doen, maar dat kan ik natuurlijk niet bewijzen. Betekent artikel 54 vh RVV nu automatisch dat het geheel mijn schuld is. Is er geen regel dat zij op het verkeer moet letten oid? Ik ben benieuwd.

 10. Schade met fout geparkeerde auto

  Gevraagd op 27 maart 2019

  Bij mij in de straat staat regelmatig een auto langs de weg geparkeerd. Deze auto staat binnen 5 meter van een bocht geparkeerd en ook nog eens (bijna) naast een parkeervak die over het algemeen leeg is. Nu vraag ik mij dus af wie er schuldig is als er schade komt met deze auto? Regelmatig komt het nog wel eens voor dat er 2 auto's aan komen en er dus 1 aan de kant moet. Maar je ziet elkaar pas vrij laat, en het gaat tot nu toe nog telkens goed, maar het gaat een keer ook fout. Wie moet dus de schade dan betalen?