Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanbevolen lengte van een dakkoffer

Vraag gesteld door Ja Ja Jan op 30 maart 2015

Wij hebben een Renault Clio. Het dak is ongeveer 1,60 meter lang. Welke lengte van een dakkoffer is wenselijk? Wij willen graag zo groot mogelijk, maar ik kan me voorstellen dat een dakkoffer van 2,20 meter niet wordt aangeraden vanwege de windgevoeligheid (optillen?). En zijn er wettelijke regels?

Of kan de dakkoffer best een eind uitsteken aan de voorkant?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Regels dakkoffer
Een dakkoffer mag niet uitsteken voorbij het voorste punt van de auto, dus de voorbumper. Hij mag wel 'oversteken' over de rand van de voorruit, wat bij een beetje dakkoffer al het geval is. Aan de achterkant mag de koffer wel (tot één meter) uitsteken, maar in de praktijk is dat beperkt omdat u de achterklep nog wel (schadevrij) moet kunnen openen. Een dakkoffer van 2,20 meter is dus mogelijk op uw auto.

Maximale daklast
Waar u verder qua regelgeving op moet letten is dat de maximale daklast (opgegeven in de specificaties van uw auto) niet mag worden overschreden. De maximumsnelheid voor een auto met dakkoffer of skibox is dezelfde als voor auto's zonder, maar wij adviseren een maximumsnelheid van 130 km/h, en de eventuele aanbevolen maximumsnelheid opgegeven door de fabrikant van de dakkoffer niet te overschrijden.

Stabiliteit
In verband met de stabiliteit van de auto adviseren wij zware spullen zo laag mogelijk in de auto op te bergen en de dakkoffer slechts te gebruiken voor de lichte bagage. Een hoog liggend zwaartepunt heeft grote invloed op het weggedrag van de auto en daarmee de veiligheid.