Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stinkende koppeling?

Vraag gesteld door Dick Boulanger op 31 juli 2016

Onze Nissan Qashqai is was 3 maanden oud toen wij op vakantie waren in Frankrijk. Een paar keer moest ik uit stilstand op een korte maar zeer steile helling, ongeveer 25-30% wegrijden. Daarna stonk de auto. Dat gebeurde ook na een beklimming van een heuvel. Een weg van 2 kilometer lang met delen van 15%. En ook na de afdaling, eveneens in de 2e versnelling, stonk de auto.

Hetzelfde na een andere korte maar zeer steile afdaling in de 1e versnelling. Ik ben bij de garage geweest. Het antwoord van de chef-monteur was dat ik waarschijnlijk de koppeling heb geroken. Toen ik zei dat ik al zo'n 25 keer in Zuid-Frankrijk ben geweest en dit nog nooit eerder heb geroken, zei hij dat nieuwe auto's daar meer last van hebben dan oudere auto's. Toen ik vroeg of de koppeling dan slipt zei hij dat dat waarschijnlijk niet zo was. Een koppeling kan ook stinken als hij niet slipt, maar het wel heel zwaar heeft. Mijn auto is nagekeken en OK bevonden.

Mijn vraag aan u is nu: stinkt een koppeling alleen als hij slipt? Of had de stank misschien een andere oorzaak? Zoals ik al schreef: ik heb dit nooit eerder meegemaakt. Dit is wel mijn eerste nieuwe auto.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U vraagt of een koppeling alleen stinkt als hij slipt.

Antwoord
Het antwoord is: ja, een koppeling stinkt uitsluitend als hij oververhit wordt. Oververhitting komt uitsluitend voor tijdens slip.

Verklaring
Voor wat betreft het wegrijden op een steile helling kan ik de stank wel verklaren. Moderne motoren hebben een hoog koppel bij een laag toerental waardoor bij het optrekken grotere krachten overgebracht moeten worden en de koppeling dus onder hogere druk slipt waardoor meer warmteontwikkeling. Zo snel mogelijk de koppeling los en dan pas meer gas geven is de oplossing hiervoor. De banden kunnen beter doorslippen dan de koppeling.

Voor het afdalen heb ik geen verklaring of het zou moeten zijn dat u door langdurig remmen de snelheid beperkt houdt. In dat geval is de lucht hetzelfde, maar komt dan niet van de koppeling maar van de remmen

Advies
U zou zo ver terug moeten schakelen dat de motor de auto kan houden en u tussendoor dus niet hoeft te remmen. Als de motor de auto niet kan houden en terugschakelen om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, dan is het advies om krachtig te remmen om de snelheid er uit te halen en verder op de motor te remmen zodat de remmen kunnen afkoelen om vervolgens wederom krachtig te remmen als de snelheid te ver oploopt. 

Of de stank een ander oorzaak had, weet ik dus niet. Oververhitte remmen en koppeling geven eenzelfde lucht wat mogelijk een verklaring kan zijn.