Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een 13-polige stekker voor een fietsendrager verplicht in (delen van) Europa?

Vraag gesteld door Nanda85 op 30 mei 2016

De keuze van een nieuwe fietsendrager hangt o.a. af van een 7- of 13-polige stekker. Voorkeur gaat op dit moment uit naar een Thule VeloCompact 924 (13-polig) of de Thule VeloCompact 925 (7-polig). Deze zijn alleen in aansluiting en prijs verschillend. Her en der lees je dat 13-polige fietsendrager in bijv. Duitsland verplicht is.

Is dit inderdaad zo? Daarnaast heeft de auto een 13-polige aansluiting. Omvormen van 7 naar 13-polig is geen probleem, maar wat is de beste optie?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de stekker van een nieuw aan te schaffen fietsendrager.

13-polige stekker
Een 13-polige stekker an sich is nergens verplicht. Wel kan de 13-polige stekker nodig zijn om aan de wet te voldoen. Bij caravans is de 13-polige stekker inmiddels gemeengoed. Sinds de invoering van de mistachterlicht plicht ontkom je niet aan de 13-polige stekker als er ook een constant stroomdraad gewenst is.

7-polige stekker
Voor een fietsendrager is een 7-polige stekker toereikend, maar als de auto een 13-polige stekker heeft zou ik dat voor de fietsendrager ook nemen. Het idee daarachter is dat u zonder adapter kunt, dus minder kans op storingen.