Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke SUV is wat betreft onderhoud, comfort, verbruik, aanschaf, etc. op dit moment te adviseren.

Vraag gesteld door elfje op 16 mei 2017

Wil i.v.m. leeftijd overstappen op een hogere instap . Denk bij aanschaf ook naar milieu, comfort, eventueel caravan trekken. Kosten onderhoud etc, Het aanbod van SUV's is enorm. Heb al een beetje gekeken naar Kia's, Peugeot, Quasqai, RAV4, Seat maar er is nog veel meer. Gaarne uw advies met toelichting?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een geschikte SUV die goed scoort op het gebied van de gewenste criteria.

Ik neem in een moeite ook de Crossovers mee omdat de onderlinge raakvlakken zo groot zijn dat je kunt spreken van vergelijkbare modellen.

Het aanbod is inderdaad groot maar wanneer ik zoveel mogelijk naar uw wensen kijk noem ik als eerste de Mazda CX5 of eventueel z'n kleinere broertje, de CX3. Eigenlijk op basis van al uw wensen én z'n duurzaamheid en betrouwbaarheid. Het is niet voor niets dat dit tweetal het erg goed doet op de tweedehands markt en een zeer hoge restwaarde blijven behouden. Hun populairiteit is eigenlijk het resultaat van wat deze auto's in de breedste zijn van het woord te bieden hebben. Wat mij betreft reden genoeg om met deze auto's nader kennis te maken.

Verder is de Kia Sportage (of Hyundai Tucson) zeker een kandidaat én van dit zelfde merk de Niro. Deze Hybride Crossover heeft ons zéker wat verbruik betreft aangenaam verrast en mag eventueel ook een caravan trekken. De Peugeot 3008 en de Renault Kadjar lijken ook zeer aan te slaan en hoewel het in dit stadium nog lastig is te voorspellen hoe dut zich verder gaar ontwikkelen, mogen deze auto's zeker niet ontbreken. Verder wil ik de toch ook wat duurdere Seat Ateca noemen en in een duidelijk goedkoper segment is de Dacia Duster een aantrekkelijke auto.

Het aanbod is groot en is het budget uiteraard ook en criterium. Hopelijk kunt u hier toch verder mee uit de voeten. Zie ook onze autotest voor wellicht nog meer aanvullende info.