Reisverzekering

Bereken welke reisverzekering voordeliger is

Aantal personen

Aantal dagen

incl ledenkorting

Doorlopende Reisverzekering

0,00 per jaar
Prijs is exclusief aanvullende dekkingen

Kortlopende Reisverzekering

0,00 voor 0 dagen
Prijs is exclusief aanvullende dekkingen

Wat veroorzaakt het grote prijsverschil tussen en ?

Ja, ik begrijp het

Reisverzekering

T/m 29 februari extra korting op de doorlopende reisverzekering

U kunt kiezen uit een kortlopende of doorlopende reisverzekering. De doorlopende reisverzekering (variant Compleet) komt als beste uit de test van de Consumentenbond.

Tijdelijk tot 17,5% korting

De ANWB Doorlopende Reisverzekering is nu extra voordelig voor ANWB-leden. Sluit nú af en profiteer van een jaar lang van korting op uw premie. Hoe langer u lid bent, hoe hoger uw korting. Tot wel 17,5%.

loyaliteitskorting ANWB

Nog geen lid?

Word nu gratis lid en profiteer direct van 7,5% korting op de doorlopende reisverzekering. U kunt heel eenvoudig tijdens het afsluiten van de verzekering aangeven dat u gratis lid wilt worden.

Bekijk de actievoorwaarden

ANWB Reisverzekering

8.1

is beoordeeld met een

8.1 van10

(Gebaseerd op 8966 reviews)

Meer over deze beoordeling
koffer-icoon.png

Reisverzekering
Doorlopend

Tot  17,5% korting

Beste uit de test Consumentenbond. Het hele jaar door verzekerd van hulp tijdens uw vakantie. Ontvang nu het eerste jaar tot 17,5% korting.    

Meer informatieBereken uw premie

koffer-icoon.png

Reisverzekering
Kortlopend

Leden  5% korting

Verzekerd van hulp voor één vakantie. U kiest zelf uw aanvullende dekkingen.

Meer informatieBereken uw premie

3 belangrijkste redenen om reisverzekering te nemen

1. Hulp en advies in het buitenland

ANWB Alarmcentrale staat dag en nacht voor u klaar. Zij helpen u bijv. met het regelen van vervoer, het verzorgen van medische begeleiding en geven advies over wat u het beste in uw situatie kunt doen.

2. Bagage verzekeren

U heeft vaak meer van waarde bij u dan u denkt. Denk bijvoorbeeld aan uw tablet, camera of sportuitrusting. U bepaalt zelf of u uw bagage meeverzekert.

3. Medische kosten verzekeren

Bekijk hoe u bent verzekerd bij uw zorgverzekeraar voor medische kosten in het buitenland. Deze worden namelijk niet altijd (volledig) vergoed. Lees meer

Reisverzekering uitgelicht

Gaat u op vakantie dan is het verstandig te kijken hoe u voor zorgkosten in het buitenland verzekerd bent. Medische kosten worden in het buitenland namelijk niet altijd (volledig) vergoed door uw zorgverzekeraar.

Medische kosten

De annuleringsverzekering dekt de reissom als u uw reis moet annuleren door een onvoorziene bijzondere gebeurtenis. U kunt deze apart als doorlopende of kortlopende verzekering afsluiten, maar ook als aanvullende dekking op uw reisverzekering.

Annuleringsverzekering

Overlijdt een goede vriend(in) óf familielid in de 3e graad tijdens uw reis? Dan worden uw kosten van de terugreis naar Nederland vergoed. Uw doorlopende annuleringsverzekering vergoedt uw annuleringskosten.

Dekkingen

Langer dan 2 maanden op reis voor stage, studie of werk? Ook dan biedt de ANWB oplossingen.
Sluit dan de Global Traveler verzekering af.

Lang op reis verzekering
Alarmcentrale-autoverzekering.jpg

Dag en nacht hulp van de ANWB Alarmcentrale

Ga op vakantie met de jarenlange ervaring van de ANWB Alarmcentrale. De hulpverleners van de vertrouwde ANWB Alarmcentrale zitten dag en nacht voor u klaar. Altijd bereikbaar.

 

Reisverzekering afsluiten

Een reisverzekering afsluiten online doet u binnen enkele minuten


 1. Kies de reisverzekering die het beste bij u of uw gezin past, kortlopend óf doorlopend
 2. Kies de aanvullende dekkingen die passen bij uw vakantiegedrag, bijvoorbeeld werelddekking
 3. Vul uw persoonsgegevens in

Online afsluiten

 

Reisverzekering vergelijken

Wat is het verschil tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering?

Een kortlopende reisverzekering sluit u af voor de duur van één vakantie. Met een doorlopende reisverzekering bent u het hele jaar door verzekerd. Al uw vakanties en weekendjes weg zijn verzekerd. U heeft daar dus geen omkijken meer naar. Gaat u vaker per jaar of lang op vakantie, dan is een doorlopende vaak voordeliger. Weten welke verzekering voor u het meest voordelig is? Bereken direct welke reisverzekering in uw situatie goedkoper is.

Bereken het verschil

ANWB Reisverzekering: Nederlanders bereiden vakantie goed voor


ANWB Reisverzekering: Nederlanders weten niet goed wat wordt gedekt door reisverzekering

Vakantiegangers riskeren onverwachts hoge kosten

Nederlandse vakantiegangers weten niet goed wanneer zij nu wel of geen beroep kunnen doen op hun reisverzekering. Zo weten zij vaak niet goed wat binnen de standaard dekking valt en wat een aanvullende verzekering voor hen kan betekenen. Dit blijkt uit onderzoek van ANWB Reisverzekering.


Op de vraag welke situaties vallen binnen de dekking van de reisverzekering:

Top 3 afleidingen
 • 67 procent weet niet dat een vergoeding voor extra verblijfkosten bij het verlies van een paspoort binnen de reisverzekering valt.
 • 77 procent weet niet dat een vergoeding voor levensmiddelen bij onverwacht langer (ver)blijven op een vliegveld of vakantiebestemming binnen de reisverzekering valt.
 • 47 procent weet niet dat een (dag)vergoeding voor levensmiddelen of accommodatie door staking van vliegtuigpersoneel binnen de reisverzekering valt.
 • 44 procent weet niet dat een vergoeding vanuit de reisverzekering geldt voor het vervoer naar huis als de reispartner ziek wordt en de verzekerde geen rijbewijs heeft.
 • 40 procent weet niet dat een vergoeding vanuit de reisverzekering geldt voor extra verblijfskosten als uw partner in een buitenlands ziekenhuis belandt.

Verder zijn er misverstanden over of bepaalde zaken standaard onder de dekking vallen of dat men zich hier aanvullend voor moet verzekeren. Het betreft zaken als een verloren koffer, kapotte smartphone, een gipsvlucht naar huis, reddingsactie op de piste en vergoeding van verplicht eigen risico van de zorgverzekering. Het gebrek aan kennis over de reisverzekering kan er toe leiden dat vakantiegangers schades niet claimen en hiervoor dus ook geen vergoeding ontvangen. Ook kan het betekenen dat de kans op bepaalde schades helemaal niet wordt verzekerd, en men daarmee ongewild een risico loopt.


Mannen hebben meer kennis van hun reisverzekering

Uit het onderzoek blijkt dat mannen hun reisverzekering iets beter kennen dan vrouwen. De grootste verschillen doen zich voor bij ‘vergoeding bij verlies van reisdocumenten’: 39 procent van de mannen weet dat dit binnen de reisverzekering valt tegenover 26 procent van de vrouwen. Bij een ‘vergoeding voor onverwacht langer blijven als je reispartner in het ziekenhuis ligt’: weet 68% van de mannen de reisverzekering te vinden, tegenover 52 procent van de vrouwen.

Twee derde denkt gipsvlucht wintersport is afgedekt met reisverzekering

En ook de kennis over de vergoedingen tijdens de wintersport is onderzocht. Op de vraag of de kosten van een gipsvlucht naar huis en een reddingsactie van de piste worden vergoed door de reisverzekering, denkt respectievelijk 67% en 49% dat dit het geval is. Voor wintersportliefhebbers is het belangrijk om te weten dat alleen een reisverzekering vaak niet voldoende is. Wintersporters zijn gebaat bij een wintersportdekking mét de dekking medische kosten. Een reddingsactie met een helikopter van de piste kost gemiddeld tussen de 3.000 en 4.000 euro. Vakantiegangers zonder wintersportdekking draaien zelf voor deze kosten op.

‘Zorgverzekering dekt medische kosten’ is grote misvatting

ANWB Verzekeren adviseert altijd voor vertrek te kijken of de huidige reisverzekering goed aansluit op de vakantiebestemming en -activiteiten en de persoonlijke situatie.

Top 3 afleidingen
 • Bekijk vooraf goed de polisvoorwaarden om te bepalen welke dekking wenselijk is. maar ook om te zien waar men recht op heeft in geval van schade, ziekte of pech.
 • Voor mensen die op wintersportvakantie gaan, is het belangrijk om een wintersportdekking met dekking medische kosten af te sluiten.
 • Veel vakantiegangers die naar het buitenland gaan denken onterecht dat medische kosten via de zorgverzekeraar altijd volledig worden vergoed. Het betreft vaak een vergoeding tot Nederlands prijspeil. Zijn de medische kosten in het buitenland hoger, dan betalen vakantiegangers dat verschil zelf. Voor een ziekenhuisopname van een week of twee in een privékliniek in Turkije kan dit oplopen tot 15.000 euro. Meer over de dekking van medische kosten is hier terug te lezen. Het is daarom ook altijd raadzaam om de polisvoorwaarden van de zorgverzekering na te lopen.
 • Meer achtergronden bij het onderzoek en meer misverstanden van vakantiegangers zijn terug te zien in de infographic.

  Onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Multiscope onder 1.000 respondenten, november 2015.

Vergoeding voor annulering alleen bij ziekte of overlijden?

80% weet niet dat deze vergoeding ook geldt bij zwangerschap, nieuwe baan of scheiding

‘Afzegging van de reisgenoot, onverwacht een nieuwe baan, een scheiding of een zwangerschap'. Vier op de vijf Nederlanders weet niet goed weet wanneer een annuleringsverzekering precies van nut kan zijn en wat vergoed wordt. Dit blijkt uit onderzoek van ANWB Reisverzekering.

Onwetendheid over dekking annuleringsverzekering

Vakantiegangers weten meestal wel dat ze een beroep kunnen doen op de annuleringsverzekering bij ziekte of overlijden van een naast familielid (86%). De bekendheid van andere geldige annuleringsredenen is erg laag, blijkt uit onderstaande top 5:

Top 3 afleidingen
 • Een onverwachte afzegging van de reisgenoot (bij 18% bekend). (De reisgenoot moet dan wel een geldige annuleringsreden hebben.)
 • Een niet te repareren auto waarmee men reist (bij 20% bekend)
 • Een nieuwe baan kunnen accepteren of werkloos raken (bij 21% bekend)
 • Een scheiding nadat de reis is geboekt (bij 22% bekend)
 • Het ontdekken van een zwangerschap nadat de reis is geboekt (bij 25% bekend)
Bekijk alle onderzoeksresultaten

Vergoeding bij omboeken en vliegtuigvertraging grootste misverstand

Het willen omboeken van een vakantie wordt niet vergoed door een annuleringsverzekering: 14 procent denkt dit ten onrechte. Ook een vergoeding voor een vliegtuigvertraging van minder dan acht uur valt niet binnen de dekking van een annuleringsverzekering. Een vergoeding voor een vliegtuigvertraging van meer dan acht uur valt wel binnen de dekking: 56 procent is hiermee niet bekend. Meerderheid niet standaard verzekerd; mannen schatten risico lager

Top 3 afleidingen

Uit het onderzoek blijkt dat bijna één op de vijf Nederlanders (18%) een kortlopende annuleringsverzekering afsluit wanneer zij op vakantie gaat en dat bijna de helft (46%) een doorlopende annuleringsverzekering heeft. Ruim een derde van de Nederlanders (34%) heeft geen annuleringsverzekering. De belangrijkste reden om deze niet af te sluiten is omdat zij de risico’s niet zo hoog inschatten (49%). Vooral mannen schatten de kans op annulering lager in: 58 procent versus 40 procent. Mannen weten over het algemeen iets beter in welke gevallen zij een beroep kunnen doen op hun annuleringsverzekering. 
Meer over de verschillen tussen mannen en vrouwen is terug te zien in de infographic.

Ziekte en ongeval meest voorkomende claim

Van alle verzekerden heeft 31 procent ooit een beroep gedaan op de annuleringsverzekering. De meest voorkomende situaties waarbij vakantiegangers een beroep proberen te doen op hun annuleringsverzekering

 • Ziekte of ongeval van henzelf of reispartner (18%)
 • Ziekte of sterfgeval in de thuisblijvende familie (13%)
 • Negatief reisadvies (4%) (Dit is overigens geen geldige annuleringsreden)

Reissom, boekingsdatum en financiële buffer afwegen bij afsluiten annuleringsverzekering

Top 3 afleidingen

ANWB Reisverzekering wil vakantiegangers beter informeren over de annuleringsverzekering. Het moeten annuleren van een reis is immers al vervelend genoeg. Daarom raadt ANWB vakantiegangers aan al tijdens het boeken van de vakantie een goede afweging te maken om annulering wel of niet te verzekeren. Bij deze afweging is het raadzaam om te kijken naar de persoonlijke situatie, zoals bijvoorbeeld naar:

 • De hoogte van de reissom
 • Hoever de reis voor de vertrekdatum is geboekt
 • De persoonlijke financiële mogelijkheden

Tot slot, is het belangrijk om een annuleringsverzekering te laten ingaan op de datum dat de reis is geboekt. Er kan immers ook al vóór vertrek wat gebeuren.

Meer misverstanden en onwetendheden van Nederlandse vakantiegangers over de annuleringsverzekering zijn terug te lezen in de infographic.

Top 3 afleidingen

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur en dan zijn veel huishoudens al weer bezig met de vakantieplannen voor 2016. Bijna twee op de drie Nederlanders plant de reis zorgvuldig. En maar liefst 90 procent van de vakantiegangers neemt maatregelen om de kans op pech en schade te verkleinen. Geliefde thuisblijvers goed informeren staat met stip op één (70%), gevolgd door het altijd paraat hebben van belangrijke noodnummers (60%) en het meebrengen van alle benodigde medicijnen (56%). Hoe goed voorbereid Nederlanders ook zijn: Toch checkt vier op de vijf Nederlanders niet meer de dekking van de reis –en annuleringsverzekering voor vertrek. Dit blijkt uit onderzoek van ANWB Reisverzekering.

Bekijk alle onderzoeksresultaten

Passende reisverzekering samenstellen blijkt geen prioriteit

Hoewel de meerderheid van de vakantiegangers voor vertrek bewust bezig is om de kans op pech en schade te verkleinen, neemt slechts één op de zes vakantiegangers checkt in de voorbereiding ook de reis- en annuleringsverzekering onder de loep. 11 procent kijkt of de geplande activiteiten wel binnen de dekking valt en slechts 6 procent verzekert waardevolle bezittingen extra mee. Ruim 80% controleert voor vertrek de dekking van de reis -en annuleringsverzekering niet (meer), en kan hierdoor kans lopen op financiële tegenvallers bij schade of diefstal. Het kan zijn dat vakantiegangers wel bekend zijn met hun dekking omdat ze een doorlopende reisverzekering hebben, 67% van de respondenten heeft dat.

Ouderen in contact met thuisfront, vrouwen hebben EHBO-kit

Top 3 afleidingen

Mannen plannen en stellen vaker zelf hun reis samen (58% versus 51%), en plannen ook meer de vakantie, terwijl vrouwen vaker helemaal niets regelen (10% versus 5%). Toch treffen vrouwen wel vaker alle voorbereidingen op de vakantie. Met name de EHBO-spullen en medicijnen (64% versus 49%). Ook checken vrouwen vaker de bestemming vooraf nog even en de auto voor een kleine beurt. Vrouwen informeren ook vaker het thuisfront dan mannen (75% versus 64%); dit kan doordat zij vooraf minder de reis hebben uitgestippeld.
 Mannen zijn vaker bereikbaar voor werk tijdens de vakantie (24% versus 16%).

Top 3 afleidingen

Als we kijken naar jongeren (18-25 jaar) en ouderen (65+) zien we dat ouderen vaker het thuisfront op de hoogte houden tijdens de vakantie (83% versus 70 procent van de andere vakantiegangers), vooraf informatie voor het thuisfront achterlaten, noodnummers meenemen en scans en kopieën maken van belangrijke documenten. Jongeren treffen vaker voorbereidingen op gebied van EHBO-kit en medicijnen, vaccinaties en checken de bestemming nog even voordat ze weggaan.

Samengestelde reizen van alle leeftijden


Ook is in het onderzoek gekeken naar het boekingsproces van vakantiegangers, en dan geeft twee derde aan de reis vooraf helemaal te plannen (64%). Zo is het zelf samenstellen van een reis erg in trek. En wie denkt dat het zelf organiseren typisch iets is van de jongere generatie, heeft het mis: vakantiegangers in alle leeftijden doen het evenveel, zo blijkt uit het onderzoek.


Hoe Nederlanders doorgaans hun vakantie boeken:

 • Zelf de reis samenstellen, dus accommodatie en vervoer apart (55%)
 • Een pakketreis boeken waarbij alles is inbegrepen (33%)
 • Op de bonnefooi gaan en dus alleen het vervoer regelen en ter plekke voor een accommodatie kijken (7%)
 • De vakantie laten boeken door de reisgenoot (5%)

Advies

ANWB Reisverzekering adviseert vakantiegangers bij elke vakantie nog eens de dekking van de reis –en annuleringsverzekering te controleren om te kijken of deze past bij het type vakantie. Dat advies geldt ook voor vakantiegangers met een doorlopende reisverzekering. Elke bestemming en activiteit kan immers weer andere risico’s met zich meebrengen. Met een goede reis- en annuleringsverzekering kunnen reizigers kosten besparen als ze toch onverhoopt schade of diefstal hebben.

Meer achtergronden bij het onderzoek zijn te zien in deze infographic

Korting op uw verzekering

Wanneer u meerdere verzekeringen bij de ANWB heeft afgesloten, dan profiteert u van onze aantrekkelijke pakketkorting. Hierbij bent u goed en voordelig verzekerd.

Over ANWB Verzekeren

ANWB Verzekeren, onderdeel van de ANWB, gaat een stap verder in hulpverlening, ook met verzekeren. Geen standaard verzekeraar, maar degene die u echt helpt als u schade heeft, ook ter plekke. Met onze praktische oplossingen kunt u zo snel mogelijk weer door: op de weg, het water, in uw huis of tijdens uw vakantie.