Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afscheid van een icoon

Het was 57 jaar de reddingsboei voor automobilisten met pech. De praatpaal. Maar door de komst van de mobiele telefoon is hij overbodig geworden. Op 1 juli 2017 zijn de praatpalen langs de Nederlandse snelwegen buiten bedrijf gesteld. De Minister van Infrastructuur en milieu heeft dit, in overleg met de ANWB, besloten. De reden is dat verreweg de meeste weggebruikers hun mobiele telefoon gebruiken als ze met pech langs de weg staan. Daarnaast zijn er nieuwe technologieën in opkomst. De praatpaal wordt steeds minder gebruikt voor pechmeldingen. Maar wat moet je doen als je nu pech krijgt?

De iconische praatpalen langs de Nederlandse wegen zijn met pensioen. Na bijna 60 jaar trouwe dienst zijn ze buiten werking gesteld. 

Wat te doen bij pech?

Het verdwijnen van de praatpalen betekent dat je vanaf deze datum altijd een opgeladen telefoon bij je moet hebben om bij pech hulp in te kunnen roepen. Een powerbank  of auto-oplader zijn dan extra handig om standaard in je auto te hebben liggen, mocht de batterij van je telefoon leeg zijn of raken. Zorg daarnaast dat je het nummer van de ANWB Alarmcentrale 088 269 28 88 in je telefoon hebt opgeslagen of download de gratis ANWB Onderweg app, zodat je met één druk op de knop met ons in contact bent en wij ook precies weten waar je staat. Daarbij kun je in de app de status volgen van jouw Wegenwacht.


Tips voor je veiligheid bij pech

  • Zet jouw auto altijd zo ver mogelijk naar rechts, liefst in de berm
  • Draai de wielen naar rechts
  • Zet de alarmlichten aan
  • Laat alle inzittenden aan de rechterzijde uitstappen
  • Blijf achter de vangrail of in de berm wachten op de Wegenwacht
  • Steek nooit de snelweg over, dat is levensgevaarlijk!
De evolutie van de praatpaal 

De veranderingen en geschiedenis van de praatpaal.

Pech onderweg. Wat nu? 

Pech kun je altijd en overal krijgen. Bekijk hier wat je het best kunt doen wanneer je met pech stilstaat onderweg. 

Feitjes over de praatpaal 

Wat heeft de praatpaal betekent voor pechhulp?