advertentie

Vloeistoffen controleren

Koelvloeistof controleren, olie peilen en ruitensproeiervloeistof bijvullen. Zo doet u dat zelf.

Koelvloeistof controleren

Waarom is het controleren van koelvloeistof belangrijk?

Als u regelmatig grotere hoeveelheden vloeistof moet bijvullen, kan dat duiden op een lekkage. Koelvloeistoffen met bijvoorbeeld de codes G12 of G12+, zijn zogeheten 'long life'-vloeistoffen en gaan in principe een autoleven mee. Andere moeten tussentijds vervangen worden omdat de werking ervan achteruit gaat.

TIP: Controleer alleen bij koude motor! Controleren bij warme motor kan bij verkeerd handelen leiden tot ernstige brandwonden.

Lees hier meer over wat u kunt doen bij een overhitte motor

Klik hier voor de ANWB Onderhoudsmeter

Zo controleert u de koelvloeistof:

 • Controleer alleen bij een koude motor en bij voorkeur op een egale ondergrond.
 • Het koelvloeistofpeil controleert u aan de hand van de streepjes op het transparante expansievaatje.
 • Moet u bijvullen? Doe dat dan alleen met de door de fabrikant aanbevolen koelvloeistof; zie hiervoor het instructieboekje of vraag bij de dealer om een flacon (voor nood mag er altijd water in, uiteraard daarna koelvloeistof laten controleren c.q. vervangen).
 • Mocht u zelf de koelvloeistof willen verversen, zorg dan in elk geval dat het niet op straat belandt. De oude koelvloeistof kunt u inleveren bij de milieustraat.
 • Voer de controle iedere maand uit, bijvoorbeeld tegelijk met het controleren van het oliepeil.

Video: Zelf uw koelvloeistof controleren: ANWB Wegenwacht helpt

Omschrijving:

De ANWB Wegenwacht legt uit hoe u zelf het koelvloeistofpeil kunt controleren. Voor advies kunt u natuurlijk altijd de Wegenwacht bellen: 088-269 28 88. Of stel uw vraag aan de ANWB adviesdienst via http://www.anwb.nl/auto/autoadvies

Olie peilen

Waarom u regelmatig olie moet peilen

 Olie heeft in de motor meerdere functies. Het is niet alleen een smeermiddel voor de draaiende delen, maar ook een koelmiddel en zelfs een reinigingsmiddel. Daarom geldt er ook een verversingstermijn voor zowel de motorolie als het bijbehorende filter. Elke motor zal een deel van zijn olie 'verbruiken', de een iets meer dan de ander.

Buitensporig olieverbruik kan wijzen op lekkages of slijtage. Olie wordt op zijn plaats gehouden door allerlei (voornamelijk rubberen) pakkingen; die kunnen na lange tijd gaan zweten of lekken.

 TIP: Zorg voor een liter olie als reserve in de kofferbak.

Zo controleert u uw oliepeil

 • Peil de olie bij voorkeur als de motor koud is. Laat, als je onderweg bent, de motor minimaal 10 minuten afkoelen.
 • Zorg dat de auto horizontaal (waterpas) staat. Dan krijg je een betrouwbare meting.
 • Veeg de peilstok voor het peilen eerst goed schoon, stop hem daarna terug en haal hem er dan weer uit om hem af te lezen.
 • Idealiter staat het niveau tussen de twee indicatoren voor het minimale en maximale peil.
 • Het verschil tussen het minimum- en maximumniveau is meestal een liter. Staat het peil precies op de min, dan moet er dus een halve liter bij.
 • Vul zeker niet meer olie bij dan het maximumniveau, want te veel olie kan ook schadelijk zijn voor de motor. (De olieafdichtingen krijgen dan te veel druk waardoor deze kunnen gaan lekken.)
 • In het instructieboekje staat welke olie u nodig heeft.
 • Mors geen olie op de motor of de koelslangen. Gebruik desnoods een (zelfgemaakt) trechtertje.
 • Het waarschuwingslampje van de oliedruk kunt u controleren door het contact aan te zetten zonder te starten: het lampje moet nu branden. Na het starten moet dit lampje uitgaan. Wacht nooit met peilen tot het lampje gaat branden want dan kan het al te laat zijn.
 • Controleer het oliepeil zeker eens per maand, tegelijk met bijvoorbeeld het peil van de koelvloeistof.

Moet u meer dan één liter op duizend kilometer bijvullen, dan is er waarschijnlijk iets niet in orde.

Tip van de Wegenwacht

Neem altijd een liter reserveolie in de auto mee. Het is belangrijk dat dit exact hetzelfde type olie is als al in de motor zit. Let daarbij niet alleen op de dikte (aangegeven door een getal als 5W30), maar ook op de API-specificatie op de flacon (zoals SJ voor moderne benzinemotoren). Kunt u niet de olie vinden die het instructieboekje voorschrijft? Koop dan het beste alternatief dat voorhanden is. Want niet helemaal de juiste olie is nog altijd beter dan geen olie. Ververs als u meer dan een halve liter "verkeerde" olie bijvult dan wel zo snel mogelijk met de juiste soort olie.

Video: Zelf uw oliepeil controleren: ANWB Wegenwacht helpt

Omschrijving:

De ANWB Wegenwacht legt helder uit hoe u dat zelf doet, het oliepeil in de motor kunt controleren. Voor advies kunt u natuurlijk altijd de Wegenwacht bellen: 088-269 28 88. Of stel uw vraag aan de ANWB adviesdienst via http://www.anwb.nl/auto/autoadvies

Ruitensproeiervloeistof bijvullen

TIP: Zorg dat je altijd een reservefles met vloeistof bij je hebt. Vooral als er pekel op de weg ligt verbruik je heel veel vloeistof en zonder heb je dan al snel geen zicht meer.

 • Kijk in het instructieboekje waar het reservoir zit.
 • Vaak is de dop van het reservoir te herkennen aan een pictogram van een raam-met- straaltjes-water.
 • Gebruik vooral in de winter vloeistof waarin antivries is verwerkt.
 • Check geregeld hoeveel vloeistof er nog in het reservoir zit. Vooral als er pekel op de weg ligt gebruik je ongemerkt erg veel vloeistof en zonder is je zicht al snel zeer beperkt.
 • Zorg voor een reservefles met ruitensproeiervloeistof.
 • Gewoon kraanwater kun je in de zomer ook gebruiken, maar werkt minder goed. In de winter kan gewoon water bevriezen. De leidingen en de sproeiers raken dan al snel verstopt.

advertentie

autoadvies.jpg

Gratis advies

Ontdek het antwoord op al uw autovragen bij Autovraag. Voor advies, vragen en informatie kunnen ANWB-leden op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur ook bellen met de ANWB Auto Advieslijn, op telefoonnummer (088) 269 50 00.

Andere leden bekeken ook

Autofinanciering-200x150.jpg

Auto financieren?

Autofinanciering voor ANWB-leden.

Bekijk
4_Cross_sell_portals_200x150.jpg

Pech in het buitenland?

Neem nu Wegenwacht Europaservice voor maar € 20 extra per jaar.

Bekijk de pakketten
Garagist.jpg

Tevreden over uw garage?

Deel uw ervaring op ANWB Garagereviews en verdien uw laatste garagerekening terug!

Geef ook een review
TomTom.png

TomTom Start 20M ANWB Editie

Uitstekend beoordeeld: TomTom 20M, ANWB Editie. Met dashboard-houder & autolader   139,-

Bestel

Snel naar