Met een elektrische auto naar Zwitserland: dit moet je weten
Alle informatie over laden en elektrisch rijden in Zwitserland
Met een elektrische auto de bergen in. Spannend? Niet in Zwitserland, waar snelladers duidelijk op alle verkeersborden staan aangegeven. Wij helpen je op weg met de belangrijkste informatie voor je elektrische reis naar Zwitserland.
Op doorreis
Ben je onderweg naar Italië en zie je alleen Zwitserse snelweg, dan hoef je eigenlijk niet verder te lezen dan de eerste twee alinea’s. Op de verzorgingsplaatsen langs en in de buurt van de Zwitserse snelwegen zijn namelijk volop snellaadstations. Natuurlijk Fastned, Tesla en Ionity, maar ook stations van Swiss Charge, GoFast, PowerDot en Virta komen regelmatig voor, bijvoorbeeld aan beide zijden van de St. Gotthardtunnel.
Snellaadstations worden duidelijk met bebording aangegeven. Steeds vaker staat vlak voor de afrit ook de afstand tot het volgende snellaadstation aangegeven. Zo kun je zelfs zonder app of navigatie eenvoudig inschatten of je nog even door kunt rijden of moet laden. De stations die op de borden worden aangegeven beschikken over het algemeen over vier of meer CCS-snelladers. Op praktisch al deze snelladers worden de bekende Nederlandse laadpassen geaccepteerd, waaronder de ANWB Laadpas.
Tip: Heb je een actieradius van 350km of hoger, dan is het mogelijk om Zwitserland qua laden zelfs helemaal over te slaan. De afstand tussen het Duitse Weil am Rhein en het Italiaanse Como bedraagt 298 kilometer.
Zwitserland als bestemming: publiek laden
Snelladers staan vooral langs snelwegen. Vermijd je die, bijvoorbeeld om zonder het Autobahn-vignet Zwiterserland te kunnen doorkruisen, dan is het aanbod snelladers veel beperkter. In de meeste dorpen en op strategische plaatsen langs de B-wegen staan wel gewone laadpalen van doorgaans 22kW. De dekking van Nederlandse laadpassen is daar ongeveer 75 procent.
Hoewel het dus niet te moeilijk zal zijn om een laadpaal te vinden waar jouw laadpas werkt, kun je ook voor zekerheid kiezen door nog een extra pas mee te nemen. De laadpas van Shell Recharge heeft in Zwitserland de beste dekking door de recente overname van het Zwitserse EVPass.
Laden bij je accommodatie: let op je verloopstekker!
Ligt je bestemming in Zwitserland vrij afgelegen, check dan vooraf in je laadpas-app of er een laadpaal is. Het kan ook zijn dat je hotel, appartement of camping een laadvoorziening heeft. Een telefoontje of mailtje naar je accommodatie kan nooit kwaad, soms is laden voor gasten zelfs gratis.
Hou er wel rekening mee dat er niet altijd een echte laadpaal is, maar soms gewoon een stopcontact. Neem dus zeker je 230v-lader mee én vergeet niet dat in Zwitserland een ander type stopcontact gebruikt wordt. Je hebt dus een verloopstekker nodig en deze kunnen doorgaans maar maximaal 10A aan!
Wat kost laden in Zwitserland?
Zwitserland is op veel vlakken één van de duurste landen van Europa en dat geldt ook voor laadkosten. Het gemiddelde tarief van normale laadpalen ligt tussen de 0,40 en 0,70 CHF per kWh, met daar bovenop soms nog tijdgebaseerde tarieven van bijvoorbeeld 0,02 CHF/min. Bij de snelladers ligt dit tarief nog een stukje hoger, tegen de 1 CHF per kWh. Maak je er een sport van om zo goedkoop mogelijk te laden, zorg dan dat je dit vlak voor de Zwitserse grens nog even doet.
Goedkoper snelladen met een abonnement
Heb je een abonnement bij bijvoorbeeld Fastned of Ionity dan blijven de Zwitserse tarieven relatief hoog (circa €0,50 CHF / kWh) maar nog altijd aanzienlijk voordeliger dan veel alternatieven. Een abonnement bij Tesla, dat de meeste van haar Zwitserse Tesla Superchargers heeft opengesteld voor auto's van andere merken, is momenteel een van de goedkoopste opties. Voor 9,99 euro per maand laad je doorgaans voor bedragen tussen de 0,37 en 0,46 CHF per kWh.
Wat je verder moet weten
Voor je elektrische reis naar Zwitserland moet je niet de gebruikelijke praktische zaken vergeten, zoals tolbadges voor specifieke steden en verschillende verplichte uitrusting. Dat geldt natuurlijk ook voor de landen die je misschien doorkruist, zoals België, Frankrijk, Duitsland, en/of Oostenrijk. Verder gelden er in Zwitserland voor elektrische auto's bepaalde algemene verplichtingen, zoals een tolvignet voor gebruik van de snelwegen en een milieusticker voor bepaalde gemeenten.
ANWB Routeplanner
Door jouw bestemming én het merk en type van jouw elektrische auto in te voeren in de ANWB EV Routeplanner weet je precies waar je onderweg moet stoppen om zonder tussenkomst van de Wegenwacht op je vakantieaccommodatie te arriveren.
Deel deze pagina