Een elektrische auto snelladen: zo werkt het
Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Toch blijft de vaak lange oplaadtijd van de batterij een heet hangijzer. Snelladen kan dat probleem oplossen. Hoe werkt dit? Is het wel goed voor je batterij? En hoe lang duurt het nog voordat laden net zo snel gaat als tanken?
Hoe werkt snelladen?
Snelladen draait om het aantal kilowatt dat een lader produceert. Dus: hoe meer kilowatt een laadpaal levert, hoe sneller je kunt laden. Bij een normale laadpaal laad je vaak met een vermogen van 11 kW of 22 kW. Bij een snellader is dit minimaal 50 kW en bij moderne snelladers laad je vaak met 150 kW tot – bij de krachtigste snellader - wel 350 kW. Dit vermogen kan niet elke elektrische auto aan. Maar: je kan een langzamere auto altijd aansluiten. De lader past zich dan aan de beperking van de auto aan. Er zal dus geen schade ontstaan door een te hoge spanning.
Ook de accu is bij snelladen van belang. Die heeft namelijk een maximumcapaciteit, afhankelijk van onder andere de grootte, chemische samenstelling en batterijtemperatuur. Moderne, elektrische auto's hebben speciale batterijen en technologie die hoge stroom aankunnen. Hoe hoger het vermogen, des te sneller de auto weer opgeladen is. Van 10 tot 80% laden duurt, afhankelijk van de auto, ongeveer 18 tot 45 minuten.
Tip: Laad bij een snellaadstation niet meer dan 80% vol, na 50 tot 80% daalt het laadvermogen. Een snellader is niet echt bedoeld om de auto helemaal op te laden, maar om snel door te kunnen naar je bestemming. Je elektrische auto laadt het snelst als ‘ie helemaal leeg is.
Laadsnelheidindicator
De laadsnelheid geeft in je voertuigapp aan met hoeveel kilometer de accu per uur wordt bijgeladen. Dit is een goede indicator om te zien hoe lang je moet wachten voordat je een bepaalde afstand kunt afleggen. De laadsnelheid hangt, naast het laadvermogen, ook af van het energieverbruik van een auto. Een zuinige EV geeft, naast een laag energieverbruik (en daarmee lage kosten), ook nog eens meer actieradius per tijdseenheid bij het laden.
Is snelladen slecht voor de batterij?
Nee, niet echt. Als de accutemperatuur binnen de vastgestelde normen blijft, is er niet veel aan de hand. En tijdens het snelladen wordt die temperatuur in de gaten gehouden. Wordt die te hoog, dan gaat het snelladen een tikje minder snel.
Langdurig en vaak snelladen kan wel leiden tot overbelasting van de accu. En dat verkort dan weer de levensduur van je accu en leidt tot prestatieverlies. Het is dus het beste als je snelladen alleen gebruikt als je onderweg bent en weer snel door moet. Zo heb je langer plezier van je elektrische auto.
Wat kost het?
Snelheid heeft zijn prijs, en dat geldt ook voor snel opladen. Het is duurder dan conventioneel laden en de tarieven verschillen tussen aanbieder en locatie. Zorg daarom dat je een laadpas hebt waarmee je bij alle snelladers terecht kunt. Heb je een ANWB Laadpas, download dan ook de laadpasapp. Hier zie je gelijk alle laadpunten onderweg en in de buurt en weet je precies waar je het voordeligst kunt snelladen.
Kan elke elektrische auto snelladen?
Bijna alle volledig elektrische auto's kunnen snelladen met CCS (Combined Charging System)-stekker (en de Aziatische auto’s met een CHAdeMo-stekker). Maar er is een uitzondering: de meeste plug-in hybrides kunnen niet snelladen. Check dus van tevoren de specificaties van jouw auto.
Waar vind je snelladers?
Nederland heeft veel snellaadstations en het worden er alleen maar meer. Je vindt ze vooral bij tankstations langs de snelweg. Ook in het buitenland wordt het snellaadnetwerk steeds beter. Vanaf 2025 moeten langs de Europese wegen namelijk om de 60 kilometer snellaadstations voor elektrische auto’s staan.
Vind een snellader met de Onderweg app
In de Onderweg app check je eenvoudig waar de snelladers zijn en welke nog vrij zijn. Filteren op laadstations van specifieke aanbieders kan ook in de app.
De toekomst van snelladen
De techniek achter snelladen wordt snel beter. Fabrikanten zoeken naar manieren om de laadtijden voor elektrische auto’s steeds kleiner te maken. Goed nieuws, want dit maakt elektrisch rijden toegankelijker. Maar: verwacht niet dat snelladen op korte termijn net zo snel zal gaan als tanken - dat heeft nog wel even tijd nodig.
Deel deze pagina