Koopovereenkomst

Vaak wordt een koop mondeling gesloten. Is dit wel bindend? Wat zijn de nadelen en wat is het alternatief. Kiest u voor een schriftelijke koopovereenkomst, wat staat daar dan in en waar moet u op letten. Vergeet ook niet de kleine lettertjes te lezen.

Wanneer is de koop gesloten?

Een koop is gesloten zodra beide partijen het eens zijn over de koop. Er is sprake van een wilsovereenstemming. U kunt op twee manieren een koopovereenkomst sluiten: mondeling of schriftelijk. Voor de gevolgen maakt het niets uit. U moet als koper het voertuig afnemen en de aankoopsom betalen. De verkoper moet op zijn beurt de auto leveren.

Schriftelijke overeenkomst

Het is verstandig om de koop schriftelijk vast te leggen. Als afspraken duidelijk op papier staan, is er weinig ruimte voor discussie. Alle afspraken zijn ten slotte te bewijzen. Koopt u van een particulier? Maak dan gebruik van een van de ANWB modelcontracten.

Noteer specifieke eisen

Noteer in de overeenkomst alle afspraken met de verkoper. Zoals de koopprijs, leveringstermijn, kleur, kilometerstand, het model en type auto/caravan/etc. en de mee te leveren accessoires.

Vooral toezeggingen van de verkoper en ontbindende voorwaarden zijn belangrijk. Koopt u bijvoorbeeld speciaal een auto omdat deze uw caravan kan trekken. Noteer op de overeenkomst dat dit een vereiste is. Blijkt na aflevering de auto te zwak voor uw caravan, dan is uw juridische positie sterker. Ook als u een voertuig koopt onder voorbehoud van keuring of goedkeuring van een lening, wees specifiek! Wat voor een keuring, bij welk resultaat is ontbinding mogelijk. En om welke lening bij welke bank gaat het.

Consumentenkoop

Koopt u als particulier uw auto, caravan, etc. bij een professionele verkoper? Dan is er sprake van een consumentenkoop. Dit betekent dat de verkoper van een aantal wettelijke regels niet ten nadele van u mag afwijken. De wet biedt u in geval van een geschil extra bescherming. Lees wat uw voordeel is in: klachten na aankoop.

Algemene voorwaarden

Veel bedrijven maken gebruik van algemene voorwaarden, ook wel de 'kleine lettertjes' genoemd. De algemene voorwaarden zijn een onderdeel van de koopovereenkomst. Hierin zijn rechten en plichten van de koper en verkoper geregeld. Bijvoorbeeld onderwerpen als betaling, annulering en garantie.

In algemene voorwaarden mogen geen onredelijke bepalingen staan, die uw rechten als consument beperken. Zo mag de verkoper zijn aansprakelijkheid niet uitsluiten als hij u een ondeugdelijke auto heeft geleverd. Een dergelijke bepaling is dan niet van toepassing.

De verkoper moet u kennis laten nemen van zijn algemene voorwaarden. Krijgt u de algemene voorwaarden niet mee? Vraag er dan naar en lees ze goed door voordat u de koop sluit. Dit kan verrassingen voorkomen. Ook staan ze vaak op de website van het bedrijf.

Koopt u bij een BOVAG of HISWA aangesloten bedrijf? Dan zijn de algemene voorwaarden van de BOVAG en HISWA van toepassing. Deze voorwaarden zijn opgesteld in samenwerking met de ANWB.

parkeren-klein.jpg

ANWB Parkeren

Exclusief voor onze leden is er nu ANWB Parkeren. U betaalt achteraf en alleen voor de werkelijke parkeertijd. Registreer gratis!

Meer informatie
winterbanden_200x150.jpg

Winterbandentest

Welke winterbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.

Naar de test
LVANWB-Verkiezing-2015_200x150.jpg.jpeg

Leukste uitje 2014

Welk uitje moet volgens jou genomineerd worden voor het Leukste uitje van 2015? Nomineer nu en maak kans op 4 musical tickets!

Nomineer nu
winterdeal_image_200x150px.jpg.jpeg

ANWB Winterdeal

Start nu je rijopleiding met de ANWB Rijopleiding Winterdeal: 4 rijlessen en examen voor  249,-

Meld je aan