Koopovereenkomst

Vaak wordt een koop mondeling gesloten. Is dit wel bindend? Wat zijn de nadelen en wat is het alternatief. Kiest u voor een schriftelijke koopovereenkomst, wat staat daar dan in en waar moet u op letten. Vergeet ook niet de kleine lettertjes te lezen.

Wanneer is de koop gesloten?

Een koop is gesloten zodra beide partijen het eens zijn over de koop. Er is sprake van een wilsovereenstemming. U kunt op twee manieren een koopovereenkomst sluiten: mondeling of schriftelijk. Voor de gevolgen maakt het niets uit. U moet als koper het voertuig afnemen en de aankoopsom betalen. De verkoper moet op zijn beurt de auto leveren.

Schriftelijke overeenkomst

Het is verstandig om de koop schriftelijk vast te leggen. Als afspraken duidelijk op papier staan, is er weinig ruimte voor discussie. Alle afspraken zijn ten slotte te bewijzen. Koopt u van een particulier? Maak dan gebruik van een van de ANWB modelcontracten.

Noteer specifieke eisen

Noteer in de overeenkomst alle afspraken met de verkoper. Zoals de koopprijs, leveringstermijn, kleur, kilometerstand, het model en type auto/caravan/etc. en de mee te leveren accessoires.

Vooral toezeggingen van de verkoper en ontbindende voorwaarden zijn belangrijk. Koopt u bijvoorbeeld speciaal een auto omdat deze uw caravan kan trekken. Noteer op de overeenkomst dat dit een vereiste is. Blijkt na aflevering de auto te zwak voor uw caravan, dan is uw juridische positie sterker. Ook als u een voertuig koopt onder voorbehoud van keuring of goedkeuring van een lening, wees specifiek! Wat voor een keuring, bij welk resultaat is ontbinding mogelijk. En om welke lening bij welke bank gaat het.

Consumentenkoop

Koopt u als particulier uw auto, caravan, etc. bij een professionele verkoper? Dan is er sprake van een consumentenkoop. Dit betekent dat de verkoper van een aantal wettelijke regels niet ten nadele van u mag afwijken. De wet biedt u in geval van een geschil extra bescherming. Lees wat uw voordeel is in: klachten na aankoop.

Algemene voorwaarden

Veel bedrijven maken gebruik van algemene voorwaarden, ook wel de 'kleine lettertjes' genoemd. De algemene voorwaarden zijn een onderdeel van de koopovereenkomst. Hierin zijn rechten en plichten van de koper en verkoper geregeld. Bijvoorbeeld onderwerpen als betaling, annulering en garantie.

In algemene voorwaarden mogen geen onredelijke bepalingen staan, die uw rechten als consument beperken. Zo mag de verkoper zijn aansprakelijkheid niet uitsluiten als hij u een ondeugdelijke auto heeft geleverd. Een dergelijke bepaling is dan niet van toepassing.

De verkoper moet u kennis laten nemen van zijn algemene voorwaarden. Krijgt u de algemene voorwaarden niet mee? Vraag er dan naar en lees ze goed door voordat u de koop sluit. Dit kan verrassingen voorkomen. Ook staan ze vaak op de website van het bedrijf.

Koopt u bij een BOVAG of HISWA aangesloten bedrijf? Dan zijn de algemene voorwaarden van de BOVAG en HISWA van toepassing. Deze voorwaarden zijn opgesteld in samenwerking met de ANWB.

Meer informatie:

HISWA algemene voorwaarden

BOVAG algemene voorwaarden

Betalen

Klachten na aankoop

Direct rechtshulp nodig?

Bel 088 269 77 88

Op werkdagen van 9.00-12:00 en 14:00-17.00 uur. Exclusief voor leden.

Contactformulier ANWB Rechtshulp

Wij nemen tijdens kantooruren telefonisch contact met u op

uitgelicht_streetwise_200x150.jpg

ANWB Streetwise

Uw kind verkeersveilig? Bekijk de animaties om te zien wat u als ouder kunt doen.

Meer informatie
Zomerbandentest 2012 GoPro close up nat wegdek

Zomerbandentest

Welke zomerbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.

Naar de test
Verkeersveiligheid_drukte_op_de_weg.jpg

Drukte op de weg

Weten waar het vast staat onderweg, en of u vertraging oploopt in reistijd? We houden u continue op de hoogte.

Verkeersinformatie
Uitgelicht-home-200x150.jpg

Wegenwacht met Jongerenvoordeel

Voor nog geen €3,- per maand. Nu de rest van 2014 gratis!

Bestel nu