advertentie

Winterbandentest 2015

De grote winnaars van de jaarlijkse ANWB winterbandentest 2015 zijn Goodyear en Continental. De test levert ditmaal nauwelijks verliezers op, maar er zijn wel enige tekortkomingen. 

Direct naar de resultaten van de winterbandentest 2015

Bandenmaat 165/70 R14T

Bandenmaat 205/55 R16T

ANWB WInterbandentest

Afgelopen winter testten we 35 banden van 26 merken in twee verschillende maten. De bandenmaat 165/70 R 14 T (die we voornamelijk onder stadsauto’s aantreffen) en het formaat 205/55 R 16 H, waar auto’s uit het C- en D-segment op zijn geschoeid. Daarbij moet je denken aan uiteenlopende modellen als de Citroën C4 Cactus, Volkswagen Golf en Opel Zafira.

Alle winterbanden werden getest op sneeuw, ijs, nat en droog wegdek. Daarnaast beoordeelden we het geluidsniveau, brandstofverbruik en de slijtvastheid. Grote winnaars zijn de banden van Goodyear en Continental: die fabrikanten behaalden in beide categorieën een hoge score.

Weinig slechte banden

In de bandenmaat voor kleine auto’s scoren drie banden slecht; bij het formaat voor grotere auto’s is dat er slechts eentje. De remweg van de Avon IceTouring ST is op nat wegdek maar liefst 8 meter langer dan die van de beste testkandidaat. Dat is dan nog op asfalt; op beton bedraagt dat verschil zelfs 13 meter.

Bandenlabel

In een regenachtig land als het onze zijn de scores op nat wegdek uitermate belangrijk. Vandaar dat er alleen banden aan de ANWB winterbandentest mogen meedoen die minimaal een C scoren op het Europese bandenlabel. Dit label wordt op basis van vastgelegde criteria door de fabrikanten zelf aan banden toegekend. Het EU bandenlabel informeert de consument over het brandstofverbruik, de remweg op nat wegdek en de geluidsproductie (buiten de auto!) van een band. Net als het energielabel op een auto of keukenapparaat kun je op die manier heel eenvoudig verschillende merken met elkaar vergelijken.

Op basis van onze uitkomsten moeten we echter concluderen dat het bandenlabel nog voor verbetering vatbaar is. Banden die bij onze test door de mand vallen, beschikken over een positief EU label. Maar de eerder aangehaalde Avon heeft een B-label, terwijl de Continental WinterContact TS 850 een C-label krijgt opgeplakt. Met een 13 meter kortere remweg scoort de Continental echter veel beter! Op basis van alleen het EU bandenlabel kun je dus niet zeker zijn dat je een goede band hebt gekocht.

Aquaplaning

Een laatste opvallende uitkomst van deze editie van de winterbandentest is de goede score op het gebied van aquaplaning. Verheugend en bij winterbanden extra belangrijk, omdat dergelijke positieve eigenschappen ook bepalen hoe er wordt omgegaan met de natte sneeuwpap die op wegen ontstaat nadat er gestrooid is.

Waarom winterbanden?

De ANWB adviseert iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt en/of op wintersport gaat, te kiezen voor winterbanden. Winterbanden bieden betere grip door een zachtere rubbersamenstelling en een aangepast profiel. Daardoor presteren ze optimaal in het winterseizoen. Daarnaast zijn winterbanden in veel landen verplicht tijdens de winter of bij winterse omstandigheden.

Winterbanden - remweg met 50 km/u op sneeuw
Ter vergelijking: op droog wegdek is de gemiddelde remweg 12 meter en op nat wegdek 15 meter. De remweg op sneeuw is ook met winterbanden zó lang dat je  je rijstijl aan moet passen. Rijden op sneeuw met zomerbanden is simpelweg gevaarlijk, dan helpt ook een aangepaste rijstijl niet meer.
Meer over winterbanden

Testresultaten per bandenmaat

Bandenmaat 165/70 R 14T
Bandenmaat 205/55 R 16T

Reacties

5 reacties

Score: 0

meijers

21:38 | 6-10-2015

Ik zou graag de winnaar van de zomerbandentest als referentie band willen zien in deze test. Ik heb namelijk sterk het vermoeden dat de winterbanden alleen beter scoren in de sneeuw en je onder alle andere omstandigheden met een zomerband dus veiliger rijd.

Score: 4

janenina

12:33 | 2-10-2015

Ik heb Continental 4 seizoenbanden 235/17 prima als je ook niet veel op de weg zit.

Score: 19

Andreas

11:39 | 2-10-2015

Winterbanden zijn in Nederland een overbodige luxe, 4 seizoenbanden zijn meer<br/> als voldoende !

Score: 2

jannrd

0:04 | 2-10-2015

en de test voor 225/55 r16 95v en 225/55 r17 101v? Ga tot nu toe altijd voor Michelin.<br/> Jan

Score: 12

trefboss

17:00 | 1-10-2015

De zoveelste test van banden, maar de maat van mijn banden is nooit bij. <br/> Ad

Gratis ANWB Cadeaucard bij nieuwe banden

Tijd voor nieuwe banden? Koop ze bij KwikFit en krijg een Cadeaucard t.w.v. €10 van de ANWB.

Meer over de actie

Stel een autovraag

Vind het antwoord op al je vragen over auto’s en deel jouw tips en ervaringen.

Zoek binnen meer dan 3050 vragen op het Expert-platform

advertentie

Zomerbandentest 2012 GoPro close up nat wegdek

Zomerbandentest

Welke zomerbanden scoren goed en welke slecht? Lees het in de jaarlijkse ANWB-test.

Naar de test
wegenwacht-klein.jpg

Laat pech je dag niet verpesten

We helpen je snel weer op weg in je eigen auto. Tot eind van dit jaar gratis, betaal alleen voor 2016!

Bekijk de pakketten
Wk-40-41--tomtom-start-50-box.jpg

TomTom Start 50 Box

Tomtom navigatie met gratis dashboardschijven en scratchcard met flitsmeldingen! Van 199.- Nu  139,-

Bestel
ANWB Autoverzekering cross sell.jpg

Autoverzekering

Naast Wegenwacht® ook een aantrekkelijke Autoverzekering. Nu met gratis inzittenden-verzekering t.w.v. € 62,-

Autoverzekering