advertentie

Winterbandentest 2015

De grote winnaars van de jaarlijkse ANWB winterbandentest 2015 zijn Goodyear en Continental. De test levert ditmaal nauwelijks verliezers op, maar er zijn wel enige tekortkomingen. 

Direct naar de resultaten van de winterbandentest 2015

Bandenmaat 165/70 R14T

Bandenmaat 205/55 R16T

ANWB WInterbandentest

Afgelopen winter testten we 35 banden van 26 merken in twee verschillende maten. De bandenmaat 165/70 R 14 T (die we voornamelijk onder stadsauto’s aantreffen) en het formaat 205/55 R 16 H, waar auto’s uit het C- en D-segment op zijn geschoeid. Daarbij moet je denken aan uiteenlopende modellen als de Citroën C4 Cactus, Volkswagen Golf en Opel Zafira.

Alle winterbanden werden getest op sneeuw, ijs, nat en droog wegdek. Daarnaast beoordeelden we het geluidsniveau, brandstofverbruik en de slijtvastheid. Grote winnaars zijn de banden van Goodyear en Continental: die fabrikanten behaalden in beide categorieën een hoge score.

Weinig slechte banden

In de bandenmaat voor kleine auto’s scoren drie banden slecht; bij het formaat voor grotere auto’s is dat er slechts eentje. De remweg van de Avon IceTouring ST is op nat wegdek maar liefst 8 meter langer dan die van de beste testkandidaat. Dat is dan nog op asfalt; op beton bedraagt dat verschil zelfs 13 meter.

Bandenlabel

In een regenachtig land als het onze zijn de scores op nat wegdek uitermate belangrijk. Vandaar dat er alleen banden aan de ANWB winterbandentest mogen meedoen die minimaal een C scoren op het Europese bandenlabel. Dit label wordt op basis van vastgelegde criteria door de fabrikanten zelf aan banden toegekend. Het EU bandenlabel informeert de consument over het brandstofverbruik, de remweg op nat wegdek en de geluidsproductie (buiten de auto!) van een band. Net als het energielabel op een auto of keukenapparaat kun je op die manier heel eenvoudig verschillende merken met elkaar vergelijken.

Op basis van onze uitkomsten moeten we echter concluderen dat het bandenlabel nog voor verbetering vatbaar is. Banden die bij onze test door de mand vallen, beschikken over een positief EU label. Maar de eerder aangehaalde Avon heeft een B-label, terwijl de Continental WinterContact TS 850 een C-label krijgt opgeplakt. Met een 13 meter kortere remweg scoort de Continental echter veel beter! Op basis van alleen het EU bandenlabel kun je dus niet zeker zijn dat je een goede band hebt gekocht.

Aquaplaning

Een laatste opvallende uitkomst van deze editie van de winterbandentest is de goede score op het gebied van aquaplaning. Verheugend en bij winterbanden extra belangrijk, omdat dergelijke positieve eigenschappen ook bepalen hoe er wordt omgegaan met de natte sneeuwpap die op wegen ontstaat nadat er gestrooid is.

Waarom winterbanden?

De ANWB adviseert iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt en/of op wintersport gaat, te kiezen voor winterbanden. Winterbanden bieden betere grip door een zachtere rubbersamenstelling en een aangepast profiel. Daardoor presteren ze optimaal in het winterseizoen. Daarnaast zijn winterbanden in veel landen verplicht tijdens de winter of bij winterse omstandigheden.

Winterbanden - remweg met 50 km/u op sneeuw
Ter vergelijking: op droog wegdek is de gemiddelde remweg 12 meter en op nat wegdek 15 meter. De remweg op sneeuw is ook met winterbanden zó lang dat je  je rijstijl aan moet passen. Rijden op sneeuw met zomerbanden is simpelweg gevaarlijk, dan helpt ook een aangepaste rijstijl niet meer.
Meer over winterbanden

Testresultaten per bandenmaat

Bandenmaat 165/70 R 14T
Bandenmaat 205/55 R 16T

Reacties

6 reacties

Score: 1

Koenen

19:20 | 19-11-2015

Compromis?!<br/> Waarom zie ik geen studies van het aantal ongelukken door langere remweg winterbanden in vergelijk met zomerbanden bij regen?

Score: 0

great

12:19 | 16-11-2015

Is een All season band van Vredestein geschikt voor Duitsland?

Score: 0

Menno Neeteson

15:14 | 12-11-2015

In Duitsland is de wettelijk limiet 1,6 mm, zowel voor winter- als zomerbanden. In Oostenrijk wordt een band met minder dan 4 mm profiel gezien als zomerband. Dus onder winterse omstandigheden in Oostenrijk voldoet u dan niet aan de wet.<br/> Wij zijn nog niet in de gelegenheid geweest de winterse eigenschappen van de Cross Climate van Michelin te beproeven. Deze tests staan gepland voor januari 2016. <br/> Wettelijk is deze band geschikt voor winterse omstandigheden. Technisch gesproken verwachten wij (op basis van onze eerste indrukken onder zomerse omstandigheden) het gedrag van een all seasonband onder winterse omstandigheden.

Score: 8

Hans1

14:06 | 4-11-2015

Ik overweeg de Cross Climate band van Michelin, aan te schaffen. Zou dat inhouden dat, als die banden 4 mm of minder profiel hebben, ik daar niet meer mee mag rijden door Duitsland en Oostenrijk? Vraag 2: In hoeverre is dit type band geschikt voor de winterse omstandigheden in Oostenrijk?

Score: 8

Sensor

13:42 | 31-10-2015

Winterbanden maken overmoedig. Je denkt al gauw dat je onschendbaar bent. Winterbanden doen niets op een beijzelde weg. Op de viaducten is het vaak glad door bevriezing onder en boven op het wegdek. Beter is het om je snelheid onder de gegeven omstandigheden aan te passen. Het gevaar schuilt in het achteropkomende verkeer. Zien die je wel op tijd. Verder moeten automobilisten geen alcohol drinken, niet als een aso rijden, geen telefoon onder het rijden gebruiken en de aandacht bij het rijden en op de weg houden. Zorg in het buitenland dat je sneeuwkettingen bij je hebt en doe een cursus hoe je die om moet leggen. Dan kunnen winterbanden je helpen om de veiligheid te verhogen. Sensor, (Vijf en veertig jaar buschauffeur op het Streekvervoer geweest)

Score: 2

Menno Neeteson

7:41 | 29-10-2015

Sorry, bij de reactie over de Dunlops moet staan publicatie september 2015, het gaat over de onderhavige test.

Gratis ANWB Cadeaucard bij nieuwe banden

Tijd voor nieuwe banden? Koop ze bij KwikFit en krijg een Cadeaucard t.w.v. €10 van de ANWB.

Meer over de actie

Stel een autovraag

Vind het antwoord op al je vragen over auto’s en deel jouw tips en ervaringen.

Zoek binnen meer dan 3385 vragen op het Expert-platform

advertentie

Garage-reviews-rekening.jpg

Tevreden over uw garage?

Deel je ervaring op ANWB Garagereviews en verdien je laatste garagerekening terug!

Geef ook een review
MC150012-001-WW-continu-2015_online_200x150.jpg

Wegenwacht® Service

Sluit nu Wegenwacht ® Service af. Daarmee helpen we je snel weer op weg met je eigen auto. Al voor  5,- per maand

Kies nu je pakket
Wk-47-48--tomtomjpg.jpg

TomTom Start 50 Winterpakket

TomTom navigatiesysteem voor 45 landen en gratis accessoirepakket t.w.v. 50.- Van 209.- Nu  159,-

Bestel
ANWB Autoverzekering cross sell.jpg

Autoverzekering

Naast Wegenwacht® ook een aantrekkelijke Autoverzekering. Nu met gratis inzittenden-verzekering t.w.v. € 62,-

Autoverzekering