Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een lamp vervangen: hoe doe je dat?

Handige tips om (al dan niet zelf) je autolampen te vervangen

Een autolamp heeft een beperkte levensduur. Na een aantal branduren geeft hij de geest en moet 'ie vervangen worden. Bij sommige auto's kun je dat zelf; bij andere niet. Wij vertellen je in beide gevallen wat je te doen staat.

Vroeger was een lamp vervangen een fluitje van een cent. Je keek in het instructieboekje hoe je het kapotte lampje eruit kon halen, zette er een nieuw in en maakte de lichtunit weer dicht. Tegenwoordig is dat lang niet altijd meer zo makkelijk. Bij sommige auto’s is het zelf vervangen van een lamp bijna onmogelijk, omdat de unit slecht bereikbaar is. Dan zit er niets anders op dan naar de garage te gaan.

Welke soorten lampen zijn er?

Als het om autoverlichting gaat, zijn er drie soorten lampen: halogeen, xenon en LED.

  • In de meeste lichtunits van de auto zitten nog gloeilampen. In de koplampunits meestal van het soort halogeen. Die hebben een hogere lichtopbrengst.
  • Auto's kunnen ook uitgevoerd zijn met xenonverlichting. Dit geeft fel wit licht. Xenon lampen moeten altijd door een specialist worden vervangen in verband met de hoogspanning van het systeem.
  • LED-verlichting is gemeengoed aan het worden in de achterlichtunits en richtingaanwijzers. Ook als dimlicht en in koplampen is LED in opmars. LED-verlichting heeft een zeer lange levensduur tegen een lager stroomverbruik. Gaat het toch kapot? Reparatie is bijna onmogelijk, dus dan moet de hele unit vervangen worden. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot duizenden euro's. 

Zo verwissel je een lampje

Is het bij jouw auto wel mogelijk om zelf een lamp te vervangen? Lees dan eerst deze tips van de Wegenwacht voordat je aan de slag gaat.

  • Voor koplampen bestaan standaardmaten, zoals H1, H4 en H7. Bekijk het instructieboekje van je auto welke lamp je nodig hebt.
  • Kijk ook in het instructieboekje waar het te vervangen lampje precies zit. 
  • Wissel het lampje wanneer jouw auto een tijdje heeft stilgestaan: autolampen worden gloeiend heet wanneer ze branden.
  • Pak een halogeenlamp altijd bij de voet vast. Vette vingers kunnen inbranden en geven dan een zwarte aanslag op het glas. De lamp geeft daardoor minder licht. Bovendien verkort dit de levensduur. Gebruik een doekje voor het geval je een lamp alleen kunt monteren wanneer je deze bij het glas beetpakt.
  • Een koplampbol kan maar op één manier worden gemonteerd.
  • Wanneer de verlichting ook na het vervangen van het lampje niet werkt, zet dan de verlichting uit en doe de auto op slot. Open de auto daarna opnieuw en schakel de verlichting in: sommige auto’s sturen kapotte lampen niet meer vanzelf aan. Door het systeem te resetten, detecteert de auto het vervangen exemplaar.
  • Doet de lamp het nog steeds niet, raadpleeg dan je instructieboekje voor de zekering die de voeding voor de betreffende lamp verzorgt. Controleer die zekering en vervang hem indien nodig.

In onderstaande video laat Wegenwacht Paul zien hoe je zelf een lamp vervangt.


Een lamp vervangen: wat kost dat?

Lampen of lampensets zijn verkrijgbaar bij autobedrijven, tankstations of de automaterialenzaken. Voor een set reservelampjes ben je zo’n € 15 kwijt. Als de garage een lamp moet vervangen, wordt het een stuk duurder. Dat hangt af van de tijd dat de monteur ermee bezig is.

Bel de Wegenwacht

Kun je niet veilig de weg op, bijvoorbeeld omdat een van je lampen kapot is? Ook dan staat de Wegenwacht voor je klaar.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Pechhulp in je woonplaats

Bij de Wegenwacht denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats? 

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.

 

De ANWB heeft zich bij monde van de overkoepelende automobielcluborganisatie FIA hard gemaakt voor Europese regelgeving over dit onderwerp. Sinds 2009 moeten autofabrikanten hun modellen zo ontwerpen dat mensen zelf in staat zijn hun autolampen te vervangen.

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen. Nu met 10% korting op Wegenwacht Europa Standaard.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Shop auto-artikelen 

Van poetsmiddelen tot fietsendrager en veiligheidshesje tot zonnescherm en meer! Shop hier alles voor in en op je auto!

Downloadgratis
ANWB Onderweg app 

Alles voor onderweg in 1 app: brandstofprijzen en laadpalen zoeken, files vermijden, parkeren en pech melden.