Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tent kopen of huren

Ga je kamperen en wil je graag in een tent? Je kunt dan zelf een tent aanschaffen, nieuw of gebruikt, maar je kunt ook een compleet ingerichte tent huren.

Nieuwe tent kopen

Hoe je van plan bent te gaan kamperen, bepaalt welke tent het meest geschikt is. Met onderstaande drie opties helpen we je op weg.

  1. Trekkend kamperen
    Wandelaars, fietsers, kanovaarder en motorrijders staan vaak op een andere plek. Dan is een lichte tent (1-6 kg) die je snel opzet de juiste keus. Ze zijn gemaakt van polyamide (nylon) of polyester, soms versterkt met ripstop (versterkt draad) en voorzien van een coating. Speelt gewicht geen rol, dan is lichtgewicht katoenen polyesterkatoen ook een optie.
  2. Met de auto op kampeervakantie
    Met een auto neem je meer spullen mee en dan is een tent met voldoende sta-, slaap-, leef-, en bagageruimte handig. Er is keus uit noktenten (piramidetenten), koepeltenten of boogstoktenten. Deze zijn gemaakt van polyamide, polyester, katoen, polyesterkatoen of PVA, beter bekend als allseason-doek. Het gewicht van deze tenten varieert van 6 tot 15 kg. Grote gezinstenten van lichtgewicht katoen en opblaasbare tenten zijn tussen de 10 en 40 kg.
  3. Op één plek kamperen
    Gezinnen staan vaak drie weken op één plek. Gewicht en opzetgemak spelen niet zo'n grote rol, veel slaap- en leefruimte des te meer. Dan komen grote noktenten, boogstoktenten en opblaasbare tenten met meerdere slaapcabines in aanmerking. Deze tenten zijn gemaakt van katoen, polyester, polyesterkatoen of PVA en wegen tussen de 20 en 50 kg met soms uitschieters tot 70 kg. Het pakvolume van deze gezinstenten kan groot uitvallen. In dat geval heb je een grote auto of een bagagewagentje nodig.


 

Tweedehands tent kopen

Tip: zet de tent zelf op! Je krijgt dan een goed beeld in welke staat de tent verkeert. Eventuele gebreken zie je dan meteen.

Checklist voor het checken van een tent:

  1. Zijn alle onderdelen (haringen, pennen, tentstokken, scheerlijnen) er?
  2. Vertoont de tent beschadigingen, scheurtjes of sterke verkleuringen?
  3. Zijn de afspanpunten onbeschadigd?
  4. Werken de ritsen naar behoren?
  5. Passen de stokken goed en zijn ze niet vervormd
  6. Zijn de stiksels van de naden in orde?
  7. Zit de coating vast (synthetisch doek)?

Of een tent lekt, is moeilijk vast te stellen. Daarvoor is zeker een regenbui van twee uur nodig. Vlekken op het tentdoek kunnen lekkage betekenen. Het doek kan weer waterafstotend worden gemaakt, maar dat is niet gemakkelijk.

Particulier of via een bedrijf kopen?

Als je een tweedehands tent bij een bedrijf koopt, dan krijg je er garantie op en dat geeft meer zekerheid. Koop je een tent bij een particulier dan heb je deze zekerheid niet. Het is dan ook lastig om te beoordelen of je niet teveel betaalt. Daarvoor moet je de oorspronkelijke prijs en de leeftijd van de tent te weten zien te komen, bijvoorbeeld aan de hand van de originele aankoopnota. Ontbreek die nota, dan zul je moeten afgaan op wat de verkoper je vertelt. Vervolgens is van belang hoeveel weken de tent gebruikt is. Als je dat weet, maak dan een inschatting door per gebruiksweek een evenredig deel van de nieuwprijs af te trekken.

(Ingerichte) tent huren

Heb je geen eigen kampeeruitrusting, maar wil je wel gebruikmaken van de voordelen die een camping biedt? Huur dan een kant-en-klare tent. Je hoeft vaak alleen je eigen slaapzak en persoonlijke uitrusting mee te nemen.

Je vindt dergelijke huuraccommodaties zowel in Nederland als daarbuiten. Op ANWB Camping zetten we een compleet overzicht van alle beschikbare accommodaties op een rij. 


Wat houdt een kant-en-klare tent in?

De meeste huurtenten zijn geschikt voor maximaal zes personen. Ze bestaan uit zo’n 25 maan leefruimte, opgedeeld in een woonruimte mét keuken, twee of drie aparte slaapcompartimenten en een garderoberuimte. De tent is van alle gemakken voorzien. Het merendeel van de verhuurders biedt 'echte' bedden met matrassen en de keuken is voorzien van bestek, servies en ander keukengerei, een (vierpits)gasstel en een koelkast. Voor het gebruik van douche en toilet ben je vaak aangewezen op het sanitairgebouw van de camping. Kussens zijn meestal aanwezig, de rest van het beddengoed en het keuken- en badlinnen moet je zelf meenemen. Vraag bij het boeken altijd aan de verhuurder wat je zelf moet meebrengen.

Tip: Ook in de ANWB Campinggidsen vind je snel campings die verhuuraccommodaties aanbieden.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.