Winterbandentest 2013

Winterbanden beter en zuiniger

Winterbanden worden steeds beter. Dat blijkt uit de resultaten van de ANWB Winterbandentest 2013. Vooral grip op nat wegdek en bij sneeuw is verbeterd. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede. Tegelijkertijd  kunnen automobilisten met het gebruik van winterbanden besparen  op brandstofverbruik en dus op brandstofkosten, want winterbanden worden ook steeds zuiniger.

alt text

Winterbandentest 2013: welke banden

De winterbanden zijn getest in twee populaire maten. Het gaat om winterbanden in de maten 185/60 R15T en 225/45 R17H. Die eerste maat zit onder auto’s zoals de Alfa Romeo MiTo, Citroën C3 en VW Polo. De andere bandenmaat vind je doorgaans onder auto’s zoals de Skoda Octavia, BMW 1-serie, VW Golf en Renault Mégane.

De 225/45-banden worden in de winkel aangeboden met snelheidscodering H (tot 210 km/h) en V (tot 240 km/h). De ANWB raadt aan om in deze bandenmaat te kiezen voor snelheidscodering H omdat vooral de prestaties in de sneeuw dan veel beter zijn. Om die reden hebben wij ook dit type band in de winterbandentest 2013 gebruikt.

Top 3 winterbanden maat 185/60 R15T

merk/type

adviesprijs

beoordeling

bestellen*
Continental WinterCtc TS850 € 90 **** Bestel direct online
Dunlop Winterresponse-2 € 95 **** Bestel direct online
Michelin Alpin A4 € 95 **** Bestel direct online
Naar alle banden in deze maat

Top 3 winterbanden maat 225/45 R17H

merk/type

adviesprijs

beoordeling

bestellen*
Continental WinterCtc TS850 € 210 **** Bestel direct online
Bridgestone Blizzak LM-32 S € 180 **** Bestel direct online
Michelin Alpin A4 € 195 **** Bestel direct online
Naar alle banden in deze maat

Testresultaten per bandenmaat

Bandenmaat 185/60 R15T
Bandenmaat 225/45 R17H

alt text

De winterbandentest 2013; zo zijn we te werk gegaan

Net als in voorgaande jaren zijn alle testbanden voor de winterbandentest 2013 anoniem ingekocht bij bandenhandelaren. Zo voorkomen we dat we 'geprepareerde' of 'speciale' banden krijgen. En weten we zeker dat de banden die we in de Winterbandentest 2013 testen, identiek zijn aan de winterbanden die u in de winkel koopt.

Er is getest op de volgende onderdelen:

•    Grip op droog wegdek
•    Grip op nat wegdek
•    Grip op sneeuw
•    Grip op ijs
•    Slijtvastheid
•    Geluidsproductie
•    Verbruik
•    Hoge snelheid

In het eindoordeel van, en de aanbeveling over een band laten we de onderlinge samenhang van deze eigenschappen meewegen. Een band verdient alleen het predicaat ‘zeer aan te raden’ als is vastgesteld dat alle eigenschappen van hoog niveau zijn.

De eigenschappen van een band zijn in principe strijdig. Zo gaat het verbeteren van de grip bijvoorbeeld ten koste van de slijtvastheid (kijk maar naar Formule 1-banden: fantastische grip maar slechts voor 15 rondjes). In de Winterbandentest 2013 beoordelen wij hoe goed een fabrikant erin geslaagd is een veilig en duurzaam compromis te vinden.
Meer over de testmethode

All seasonbanden

Over all seasonbanden – banden dus die zowel zomerband- als winterbandeigenschappen bezitten – publiceren wij meer na de winterbandentest van volgend jaar. De all seasonbanden zijn onlangs (augustus 2013) op hun zomerbandeigenschappen getest en worden komende winter op hun wintereigenschappen beproefd. Vervolgens vindt u de testresultaten hier op de website.

ANWB adviseert winterbanden

De ANWB adviseert iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt en/of op wintersport gaat, te kiezen voor winterbanden. Winterbanden bieden betere grip door een zachtere rubbersamenstelling en een aangepast profiel. Daardoor presteren ze optimaal in het winterseizoen. Daarnaast zijn winterbanden in veel landen verplicht tijdens de winter of bij winterse omstandigheden.

Wat is een winterband?