advertentie

Winterbandentest 2012

Uitgebreide testresultaten per bandenmaat

In de Winterbandentest 2012 zijn tientallen winterbanden in drie populaire maten getest. Het testteam joeg er tijdens de Winterbandentest 2012 maar liefst 1.100 banden doorheen. Om de Winterbandentest 2012 zo objectief mogelijk te laten verlopen zijn alle banden anoniem ingekocht bij bandenhandelaren.

Winterbandentest 2012

De winterbanden zijn getest in 3 bandenmaten. Dit zijn de populaire maten voor stadsauto's, middenklassers en kleine SUV's.

Toelichting per bandenmaat:

Bandenmaat 165/70 R14 T (stadsauto's)

Testresultaten van bandenmaat 165/70 R14 T

In 2015 is deze bandenmaat opnieuw getest:
Bandenmaat 205/55 R16 H (middenklassers) 

Bandenmaat 215/65 R16 T (kleine SUV's)

Testresultaten van bandenmaat 215/65 R16 T

Dit is uniek aan Winterbandentest 2012

Winterbandentest 2012

Net als in voorgaande jaren zijn alle testbanden voor de winterbandentest 2012 anoniem ingekocht bij bandenhandelaren.

Zo voorkomen we dat we 'geprepareerde' of 'speciale' banden krijgen. En weten we zeker dat de banden die we in de Winterbandentest 2012 testen, identiek zijn aan de winterbanden die u in de winkel koopt.

In de winterbandentest 2012 wordt ook de slijtage van winterbanden onder de loep genomen. Dat is vrij uniek. Bij geen enkele andere bandentest is dit onderdeel opgenomen. Dit komt omdat het een zeer bewerkelijk en dus kostbaar onderdeel om te testen is. In de Winterbandentest 2012 is dit onderdeel dus wel opgenomen.

De slijtage van een winterband zegt iets over de veiligheid. Een band die te snel slijt heeft na bijvoorbeeld 10.000 km duidelijk minder profiel en biedt dus minder grip op sneeuw of water.

ANWB adviseert Winterbanden

Winterbandentest 2012

De ANWB adviseert ook na de Winterbandentest 2012 weer iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt en/ of op wintersport gaat, te kiezen voor winterbanden. Winterbanden bieden betere grip door een zachtere rubbersamenstelling en een aangepast profiel. Daardoor presteren ze optimaal in het winterseizoen. Daarnaast zijn winterbanden in veel landen verplicht tijdens de winter of bij winterse omstandigheden.

Zo is getest in de Winterbandentest 2012

Winterbandentest 2012

De eigenschappen van een band zijn in principe strijdig. Zo gaat het verbeteren van de grip bijvoorbeeld ten koste van de slijtvastheid (kijk maar naar formule 1 banden, fantastische grip maar slechts voor 15 rondjes). In de Winterbandentest 2012 beoordelen wij hoe goed een fabrikant erin geslaagd is een veilig en duurzaam compromis te vinden.

 

 

Er is beoordeeld op:

* Grip onder alle voorkomende situaties op droog wegdek, op nat wegdek, op sneeuw en op ijs.

* Geluidsproductie

* Verbruik

* Slijtvastheid

* Duurzaamheid op hoge snelheid

SUV's: M+S en All Seasonbanden

Een van de geteste bandenmaten in de Winterbandentest 2012 wordt vaak gemonteerd onder kleinere SUV's. In de volksmond worden die banden soms M+S (modder en sneeuw) banden genoemd. Maar het M+S logo vindt je tegenwoordig op alle winterbanden, op alle all seasonbanden en soms ook op zomerbanden. Het M+S logo alleen zegt dus niets over de winterse eigenschappen van een band.

Als er over M+S banden wordt gesproken, worden bovendien vaak all seasonbanden bedoeld. Dit zijn banden die over zowel zomer- als wintereigenschappen beschikken. All seasonbanden vertonen onder echte winterse omstandigheden echter wel tekortkomingen, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw.

Het sneeuwvlokje symbool is daarentegen wel een indicatie voor wintereigenschappen van een band.

Speciaal voor jou geselecteerd

C160102_012_Campagne_WW_NL_Etalage_1520x855.jpg

Wegenwacht met Wintervoordeel

Sluit nu Wegenwacht® Nederland Standaard af. Dan krijg je de eerste 2 maanden helemaal gratis.

Kies nu je pakket
AVZ Veilig Rijden Verzekering 003.jpg

Autoverzekering

Nieuwe ANWB Auto-
verzekering met extra veilige rijderskorting tot 30% bovenop je no-claim korting. Bereken nu je premie!

Autoverzekering
Garmin-Nuvi.jpg

Garmin Nuvi 2599 LMTD

Inclusief gratis leren draagtas!

Bestel
Best beoordeelde garages van Nederland

Best beoordeelde garages van Nederland

Benieuwd naar de best beoordeelde garages van Nederland en per provincie?

Bekijk hier het resultaat