Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De 5 grootste misverstanden over je autoverzekering

Met het afsluiten van een autoverzekering denk je misschien nergens meer naar om te hoeven kijken, maar er bestaan meerdere misverstanden en onduidelijkheden. Is het bijvoorbeeld wel slim om alle autoschade te claimen bij je verzekeraar? En is allrisk altijd de beste keuze? Wij geven opheldering over de vijf grootste misverstanden.

Misverstand 1: Een WA + Volledig Casco (All risk) dekking is de beste optie voor elke auto

Een WA + Volledig Casco dekking wordt ook wel een All risk dekking genoemd. Naast deze dekking zijn er ook nog de standaard WA dekking en de WA + Beperkt Casco dekking. De WA + Volledig Casco dekking dekt niet alleen de schade die jijzelf veroorzaakt, maar ook schade die is ontstaan buiten jou om. Dit lijkt verstandig, maar hoeft niet in alle gevallen het meest logisch te zijn. 

Heb jij bijvoorbeeld een oudere auto? Dan moet je je afvragen of een uitgebreide dekking wel bij je auto past. Want als je auto total loss raakt of hij wordt gestolen, dan krijg je vaak niet meer dan de dagwaarde van je auto vergoed. Bij een oude auto is dat vanzelfsprekend een stuk lager.

Ben je benieuwd welke autoverzekering het best bij je past? Kijk dan naast de dagwaarde en leeftijd van je auto ook naar het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd en hoe vaak je je auto gebruikt. 

Misverstand 2: Je doet er goed aan om alle autoschades te claimen bij jouw verzekeraar

Heb je schade aan je auto? Voor je die claimt bij je verzekeraar, is het wijs een en ander tegen elkaar af te wegen. Het gevolg is namelijk dat je schadevrije jaren dalen. Daarmee gaat ook je premie omhoog. Is de schade slechts een krasje, dan kun je deze het best zelf betalen. Een premieverhoging is namelijk bij een kleine schade vaak hoger dan de kosten om de schade te herstellen. Heb je te maken met veel schade en daarmee ook hoge kosten? Maak dan wel gebruik van een claim bij je verzekeraar.

Ben je verzekerd bij de ANWB en heb je schade aan je auto? Zoek een schadehersteller bij jou in de buurt.

Ben je ANWB-lid en heeft je auto een kleine schade opgelopen die je niet wil claimen? Maak dan gebruik van ANWB Vaste Prijs Schadeherstel. Hier krijg je namelijk de beste prijs bij een geselecteerde schadehersteller.

Misverstand 3: Het aantal schadevrije jaren is gelijk aan het aantal jaren dat je geen schade hebt gereden

Veel automobilisten denken dat het aantal schadevrije jaren gelijkstaat aan het aantal jaren waarin hij of zij geen schade heeft gereden. Maar zij komen bedrogen uit. Het aantal schadevrije jaren hangt namelijk af van hoeveel jaren je een autoverzekering op je naam hebt staan en in die tijd geen schade hebt geclaimd bij de verzekeraar. Rijd je bijvoorbeeld al negen jaar schadevrij, maar staat de autoverzekering op naam van je partner? Dan heb je geen schadevrije jaren opgebouwd.

Het is verstandig om te achterhalen wat je daadwerkelijke schadevrije jaren zijn, voordat je een nieuwe autoverzekering afsluit of overstapt. Bij de ANWB ontvang je elk schadevrij jaar een extra trede korting op je premie als je schadevrij rijdt en je geen schade claimt. Het aantal schadevrije jaren bepaalt in welke trede je komt op de bonus-malusladder. En de trede bepaalt weer de no-claimkorting. Als je kiest voor een ANWB Autoverzekering dan kan die korting oplopen tot 80 procent.

Misverstand 4: Ik kan de auto van mijn kind verzekeren, zodat hij/zij kosten bespaart

Je zoon of dochter helpen door een autoverzekering op jouw naam af te sluiten lijkt misschien ideaal, maar is het niet. Bovendien is het ook niet toegestaan; een autoverzekering moet worden afgesloten op de naam van de persoon die het meest in de auto rijdt. Dus als je kind de hoofdbestuurder is van de auto, dan moet de verzekering ook op zijn of haar naam staan. Het voordeel hiervan is dat je kind zelf schadevrije jaren en no-claimkorting kan opbouwen.

Is je auto bij de ANWB verzekerd en heb je daarnaast kinderen tussen de 17 en 26 jaar met een rijbewijs? Dan heb je de mogelijkheid om hen gratis bij te schrijven als meerijdend kind op je ANWB Autoverzekering. Zo kunnen zij al op hun 25e een bijna volledige no-claimkorting hebben opgebouwd. Wel zo voordelig als ze zelf straks een eigen auto hebben.

Misverstand 5: Met het aanschaffen van een tweede auto krijg ik geen korting op mijn premie

Ben je van plan een tweede auto te kopen of heb je al een tweede auto gekocht? Dan bouw je opnieuw schadevrije jaren op voor die auto. Dat je geen korting kunt krijgen op je premie voor je tweede auto, is niet helemaal waar. Vaak krijg je op je tweede auto minder no-claim korting dan op je eerste auto. Maar hier is goed nieuws, de ANWB heeft hier een speciale regeling voor: als je beide auto’s bij ons verzekert, kun je profiteren van dezelfde no-claimkorting op je tweede auto tot maximaal 65%. De voorwaarde hierbij is dat je eerste voertuig ook bij de ANWB is verzekerd.

Deze regeling geldt niet alleen voor een tweede auto, maar ook als je eerste voertuig een auto is en je tweede een motor of camper. Bij het verzekeren van een motor kun je wel dezelfde no-claimkorting ontvangen als je eerste voertuig, met een maximum van 80%. Lees meer over een tweede auto verzekeren.

Ben je van plan een tweede auto te kopen of heb je al een tweede auto gekocht? Dan bouw je opnieuw schadevrije jaren op voor die auto. Dat je geen korting kunt krijgen op je premie voor je tweede auto, is niet helemaal waar. Vaak krijg je op je tweede auto minder no-claim korting dan op je eerste auto. Maar hier is goed nieuws, de ANWB heeft hier een speciale regeling voor: als je beide auto’s bij ons verzekert, kun je profiteren van dezelfde no-claimkorting op je tweede auto tot maximaal 65%. De voorwaarde hierbij is dat je eerste voertuig ook bij de ANWB is verzekerd.

Deze regeling geldt niet alleen voor een tweede auto, maar ook als je eerste voertuig een auto is en je tweede een motor of camper. Bij het verzekeren van een motor kun je wel dezelfde no-claimkorting ontvangen als je eerste voertuig, met een maximum van 80%. Lees meer over een tweede auto verzekeren.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.