Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Roemenië

Ontdek de kleurrijke frescokloosters van Boekovina, bekijk het Parlementspaleis in Boekarest – Europa’s grootste overheidscomplex – en ga op visite bij Graaf Dracula. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Roemenië.

Wat te doen in Roemenië?

Retezat, Castelul Peleş en Transfăgărăşan: Roemenië heeft bestemmingen met opvallende en soms humoristische namen. Niet alleen goed voor een lach, want deze plekken behoren ook tot de mooiste bezienswaardigheden van Roemenië. Raak niet uitgekeken in natuurreservaat Retezat, laat je betoveren door Kasteel Peleş en maak de ultieme roadtrip over de Transfăgărăşan, een kronkelende bergweg door Karpatenland.

1. Nooit genoeg van Nationaal Park Retezat

Neem de tijd om in het westen van Roemenië Nationaal Park Retezat te verkennen. Met 38.047 hectare beslaat de omvang van dit natuurgebied bijna vier keer het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Het bestaat uit een toegankelijk Unesco-biosfeerreservaat en een stuk niet-toegankelijk oerbos. Retezat is het oudste nationale park van Roemenië en kreeg deze status in 1935 dankzij botanicus Alexandru Borza. Deze plantenprofessor was daar veel te vinden vanwege de ruim negentig unieke (endemische) hooggebergteplanten – een heuse hoogleraar dus. Let ook goed op de gevarieerde fauna: in het gebied leven onder meer bruine beren, spechten en lynxen.

Het Retezatgebergte zit tjokvol gletsjermeren en draagt daardoor de bijnaam ‘sprookjesland met de blauwe ogen’. Het Bucurameer is met een lengte van 550 meter en een gemiddelde breedte van 160 meter het grootst en het Zanoagameer met 29 meter diepte het diepst. Een mooie manier om Retezat te ervaren is door de 2509 meter hoge berg Pelegal te beklimmen, die aan het Bucurameer ligt.

2. De geblakerde Zwarte Kerk in Braşov

De stad Braşov is in de 13e eeuw gesticht door de Duitse Orde als Corona (Kroonstad). Je vindt deze middeleeuws aandoende plek met Saksische invloeden in centraal Roemenië, op drie uur rijden ten noorden van Boekarest. Bezoek in Braşov de gotische Zwarte Kerk (Biserica Neagrǎ) in het hart van de stad. De muren zijn nog altijd zwartgeblakerd als gevolg van een grote brand in 1689.

De Zwarte Kerk staat aan Piața Sfatului, het marktplein dat letterlijk vertaald Raadsplein heet. Loop hier vier minuten vandaan naar de steeg Strada Sforii, die op z’n breedste punt slechts 135 centimeter wijd is. Volgens de overlevering heeft Vlad Dracula (Graaf Dracula) hier zijn minnares Katharina ontmoet, die hem later vijf kinderen schonk. Tip: dankzij de centrale ligging van Braşov is het ook een uitstekende uitvalsbasis voor trips naar Transsylvanië, de regio die een groot deel van het noorden en westen van Roemenië beslaat.

3. Ultiem roadtrippen over de Transfăgărăşan

Maak een onvergetelijke roadtrip over Transfăgărăşan (of DN7C). Deze 90 kilometer lange kronkelende asfalt-slang kruipt gedeeltelijk door het Făgărăşangebergte, onderdeel van de Zevenburgse Alpen. Vooral de chicanes en hoogteverschillen aan de noordzijde, op de grens van de regio’s Argeş en Sibiu, vereisen de nodige stuurkunsten. De Transfăgărăşan begint officieel bij Arefu, maar start je reis in het zuidelijker gelegen Piteşti, 120 kilometer ten westen van Boekarest om extra bezienswaardigheden mee te pakken.

Begeef je vanaf Pitesţi in noordwestelijke richting via Curtea de Arges en zie het landschap steeds bergachtiger worden. Rijd langs het Vidrarumeer met zijn stuwdam van 165 meter hoogte en 305 meter lengte. Gebruik het Bâleameer, gelegen op 2034 meter hoogte, als tussenstop. Kijk neer op het strakke gletsjerwater van ’s lands hoogste waterplas dat als een spiegel de lucht reflecteert. De route eindigt in Cârţa. De weg in omgekeerde richting volgen, dus van noord naar zuid, kan ook. Let op: van oktober tot begin juni is de Transfăgărăşan vaak afgesloten vanwege hevige sneeuwval.

4. Het Efteling-gevoel van Kasteel Peleş

Op een kwartiertje rijden ten noorden van het centrum van de stad Sinaia vind je Castelul Peleş, oftewel Kasteel Peleş. Het Eftelingachtige paleis heeft spitse torens en een Duits/Oostenrijkse neorenaissance bouwstijl. Zie de donkere houten balken als rechthoekige aders door het witte beton lopen. De Duitse prins Carol, die van 1839 tot 1914 koning Carol I van Roemenië was, liet het kasteel met 160 kamers bouwen.

Om Kasteel Peleş van binnen te bezichtigen ga je met een georganiseerde tour mee. Bekijk de details van de sierlijke houtbewerkingen, aangebracht door de Weense architect Johannes Schultz. Tot 2017 kon je de voormalige koning, inmiddels wijlen Michaël I, tegen het lijf lopen. Hij heeft laten vastleggen dat het kasteel tot in de eeuwigheid open zal zijn voor het publiek. Goed om te weten: je mag binnen geen foto’s maken en grote tassen moet je bij de entree afgeven.

5. De extravagante architectuur van Boekarest

Breng een bezoek aan hoofdstad Boekarest in het zuidoosten van Roemenië, aan de rivier Dâmboviţa. Ontdek de eclectische mix aan historische, moderne en postmoderne architectuur. Tref onder meer extravagante architectuur met een Franse bouwstijl uit de 20e eeuw. Dankzij hun elegante uitstraling droeg Boekarest lang de bijnamen Klein Parijs en Parijs van het Oosten. In de nasleep van de aardbeving van 1977 – met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter – kreeg Boekarest echter een moderner stadsbeeld.

Voormalig president Nicolae Ceauşescu heeft het aanzicht van Boekarest ook enorm veranderd. Hij liet tijdens zijn regime tussen 1974 en 1989 oude stadsdelen neerhalen en vervangen door modernere, socialistische gebouwen. Een van die nieuwere bouwwerken is Europa’s grootste overheidsgebouw: het Parlementspaleis. Ceauşescu liet het immense, witte bouwwerk in 1984 plaatsen om bevriende staatshoofden te ontvangen. Architect Anca Petrescu kreeg deze kolossale klus toegekend. Laat je imponeren door de oppervlakte van 365.000 vierkante meter – ruim twee keer zo groot als woon- en werkcomplex De Rotterdam.

6. Boekovina: kleurrijk kloosterbolwerk

Boekovina, wat Beukenland betekent, is een regio in het noorden van Roemenië die voor de helft over de zuidelijke grens van Oekraïne valt. Het gebied is met 10.442 vierkante kilometer bijna twee zo groot als de provincie Gelderland. Bezoek in plaatsen als Moldoviţa, Humor en Suceviţa de kloosters uit de 15e en 16e eeuw. Deze zijn van binnen en buiten beschilderd met fresco’s over bijbelse verhalen, omdat vroeger lang niet iedereen kon lezen.

Het in 1488 gebouwde en ommuurde Voroneţklooster wordt ook wel de Sixtijnse Kapel van het Oosten genoemd. Dit vanwege de gave fresco’s die op een blauwe ondergrond zijn geschilderd. De ondergrondkleur is zo eigen dat die Voroneţ-blauw heet. Bestudeer de afbeeldingen van het Laatste Oordeel op de westmuur en het scheppingsverhaal van Adam en Eva op de noordmuur. Ondervind hoe secuur en beeldend de verhalen in 1574 zijn opgetekend.

7. Het torenhoge monument Tropaeum Traiani

In het zuidoosten van Roemenië, op 2,5 uur rijden van Boekarest, vind je het plattelandsdorp Adamclisi. Bezoek hier het 39 meter hoge Romeinse monument Tropaeum Traiani. Origineel in 109 n. Chr. neergezet ter ere van de overwinning van de Romeinse keizer Trajanus op het leger van de provincie Dacië. In 1977 is het monument gerestaureerd omdat er enkel een hoopje steen van over was. Nu staat er weer een fors, cirkelvormig middenstuk van kalkkleurige bakstenen. Bovenop zie je een zeshoekig torentje met een kleine spitstoren erop.

Bekijk rondom het middenstuk de doorlopende band van 54 stenen sierplaten – een fries – met afbeeldingen van oorlogssituaties. Dit zijn replica’s. Van de originele sierplaten vind je er 48 terug in het archeologische museum, op ruim een half uur lopen van Tropaeum Traiani. Van de overige zes plakkaten heeft het Istanbul Archaeology Museum eentje bemachtigd. Twee andere zijn waarschijnlijk tijdens een transport naar Boekarest in de Donau gevallen. De overige drie zijn compleet verloren geraakt.

8. Kasteel Bran: graven in Dracula’s geschiedenis

Praat over Roemenië en het onderwerp Graaf Dracula komt al snel bovendrijven. Schrijver Bram Stoker baseerde zijn bekende vampierpersonage op de bloeddorstige Roemeense dictator Vlad Ţepeş alias Vlad III – later ook Vlad de Spietser genoemd. Bezoek Kasteel Bran op een 60 meter hoge rots in de stad Bran, in centraal Roemenië, op 28 kilometer van Braşov. Een handige locatie voor een middeleeuws militair fort, dat het voorheen was. Inmiddels staat het vooral bekend als het kasteel van Dracula.

Er is geen sluitend historisch bewijs dat Stoker Kasteel Bran daadwerkelijk heeft gebruikt als inspiratie voor het kasteel van zijn fictieve figuur Dracula. Toch is die mythe zo ontstaan, wellicht doordat Ţepeş hier twee maanden gevangen heeft gezeten. Zie hoe de vier spitse rode torens fraai contrasteren met het grijze natuursteen van de kasteelmuren en de donkerbruine balken van de balkons. Ga Kasteel Bran binnen en verschaf jezelf uitzicht over de brede vallei van de zuidelijke Karpaten.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.