Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

TIP: Triennale Brugge 2018

Dit blog is tot stand gekomen i.s.m. Toeristische informatie Brugge

Jacques van der Linden - freelance journalist en voormalig eindredacteur van REIZ& Magazine was eind mei voor ANWB in Brugge. De ‘schone’ Vlaamse stad staat deze zomer in het teken van kunst op en in de grachten (‘reien’ op z’n Vlaams). Allez, op naar de Triennale Brugge 2018. Van 5 mei tot 16 september 2018.

Belgen en Kunst

Voor de tweede keer in 3 jaar krijgen internationale kunstenaars en architecten de gelegenheid om tijdens de Triennale de binnenstad van Brugge op te luisteren met kunstuitingen. Denk daarbij niet aan ‘versteende’ ruiters te paard of bustes van VIB’s (belangrijke Belgen). Nee, er is een thema ‘Liquid City dat breed geïnterpreteerd mag worden. Graag zelfs lijkt het adagium als je langs de kunstwerken loopt.

‘Kijk, daar schommelt iemand.’ ‘Waar?’, vraagt reisgenoot Tim.‘Daar op het water.’ Dat daar heet Floating Island. Een rondvormige vlonder van steigerhout aan de Potterierei Het is de Zuid-Koreaanse bijdrage. De drijvende kunstinzending staat – evenals de meeste van de 15 kunstobjecten – net buiten de zogenaamde Gouden Driehoek (het wandelgebied tussen Markt - Begijnhof - Concertgebouw) van Brugge.

Het is zaak, zo hopen de organisatoren, bezoekers eens buiten de druk bevaren oude grachten en historische gevels een kijkje te laten nemen. Ook daar heeft het ‘Venetië van het Noorden’ (Brugge’s bijnaam) veel te bieden.

Wij volgen het parcours, stappen over kasseien, langs reien en parken, zien het Acheron (een soort grafmonument dat de ingang tot de Griekse onderwereld verbeeldt)  en Lanchals (een sculptuur dat als een opengewerkte ruggengraat naar de hemel wijst; een vingerwijzing naar de Brugse zwanen die in de reien zwemmen - google maar eens!)

Me dunkt, vlakbij de Poortersloge springt een walvis uit het water in de Spiegelrei. Het metershoge ding is er neergezet door Amerikanen die het van plastic afval hebben gemaakt dat ze uit de oceanen hebben opgevist. Ziedaar, hoe actueel het thema ‘Liquid City’ is opgepikt.

Bier en pralines

Natuurlijk doe je naast alle art ook wat iedereen doet in Brugge: een biertje drinken op een zonnig terras. Tip: kies voor een Brugse Zot. En koop voor uw lief thuis een doosje echte Belgische praline. Brugge telt inmiddels zoveel chocolaterieën: 65, dat de Steenstraat en omgeving Chocolate Highway wordt genoemd. Maar, alla, het is er plezant. En zo is het Brugse ABC compleet: art, beer & chocolate. Met een doosje bonbons kuieren wij langs het Minnewater naar het Begijnhof. Waar rond het grote gazon de rust weerkeert.

Kunst in Brugge

Doen we nog wat kunst? Jazeker. De houten mikado-toren van Peter van Driessche  wedijvert met de achterliggende toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Daarna zitten wij aan onze kunst-tax. We schuiven geruisloos een kerk binnen: de Magdalena-kerk, aan het Astridplein, en stuiten weer op kunst. In het schip van de kerk is een bassin geplaatst met een groot wit, devoot Mariabeeld in het water. ‘Ziet u, dit is een meditatief gegeven’, legt de suppoost ons uit. ‘De buurtbewoners komen hier niet meer voor de mis, maar om een koffietje met elkaar te drinken. Vorige week heeft een groep hier zelfs friet staan bakken in een nis. En dit weekend komt er een groep mediteren. Zo houden we onze wijkkerk in leven!’ 

Belevingskunst

We doen nog één kunstuiting: de roze party-tent. Aan de Coupure, een stille rei zonder rondvaartboten, filtert de doorschijnende constructie van Spaanse architecten het zonlicht. De geel geverfde vlonders kleuren groen, onder het roze. Je kunt er door lopen en gaan zitten. Terwijl wij de omgeving in ons opnemen, trekt een bezoeker verderop een flesje rosé open, salade erbij en de beentjes bungelend in het water van de rei. Belevingskunst. Zo is het maar net.

Zelf naar Brugge?

Zin in de Triennale 2018? Boek dan op tijd je hotel in Brugge. Dit kun je gemakkelijk doen via Booking.com. 

Zoek een hotel in Brugge

Bekijk ook: