Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Namibië

Rijd met een 4WD door de woestijn, ga op zoek naar wild in Etosha National Park, ervaar de duizelingwekkende diepte van de Fish River Canyon en tap een Duits biertje in Windhoek. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Namibië.

Wat te doen in Namibië?

Namibië ligt in Zuidelijk Afrika en staat bekend als het ‘Afrika voor beginners’. Door de Duitse koloniale geschiedenis zijn er Europese kenmerken in het straatbeeld en het eten. De cultuurschok is daardoor wat kleiner dan in de rest van Afrika. Namibië biedt een gevarieerd landschap: beklim de zandduinen van de Namib Desert, bewonder de duizenden jaren oude rotstekeningen van Twyfelfontein en ga op zoek naar dolfijnen bij Walvisbaai. Deze bezienswaardigheden van Namibië wil je niet missen.

1. Etosha National Park: ‘witte vlakte van droog water’

In het noorden van Namibië ligt het Etosha National Park, zo groot als de helft van Nederland. Etosha betekent ‘grote witte vlakte van droog water’ in de plaatselijke Ovambo-taal en verwijst naar de zoutvlakte in het park. Deze vult zich na de regenval tussen december en februari met water en transformeert tijdelijk naar een weelderige groene vlakte waar dan wel tot een miljoen flamingo’s op afkomen om te broeden.

In de droge tijd (van mei tot oktober) lijkt het alsof het heeft gesneeuwd. Alles is bedekt onder een wit laagje stof afkomstig van de zoutvlakte. Dit is de meest populaire tijd van het jaar: er is veel wild te zien dat op zoek gaat naar water. Neushoorns, olifanten of struisvogels kunnen zomaar oversteken. Watergaten zijn de beste plaatsen om wild te zien. Zoek een plekje, blijf rustig in de auto zitten met de motor uit om zo min mogelijk te storen en spot het wild dat voorbij komt.

2. Fish River Canyon: ‘de Grand Canyon van Namibië’

De eerste oorzaak van de in het zuiden gelegen Fish River Canyon is de beweging van aardlagen geweest. Vervolgens is het kunstje afgemaakt door de meanderende Fish River. Deze canyon is na de Amerikaanse Grand Canyon de grootste ter wereld: 160 kilometer lang, 27 kilometer breed en 550 meter diep. Vanwege de aangelegde Hardap Dam zijn er in het droge seizoen, van april tot september, alleen hier en daar maar kleine waterpoeltjes in de rivierbedding.

Uitkijkpunt Hell’s Bend levert het weidste zicht op de canyon. Bij zonsopgang en zonsondergang zie je de oranjerode kleurschakeringen in de canyon als de zonnestralen spelen met de belichting. Het is alleen toegestaan om in de canyon af te dalen tijdens een meerdaagse wandeltocht in het droge seizoen (met of zonder gids). De rest van het jaar is het te gevaarlijk vanwege het water in de canyon en de hoge temperaturen. Maar zittend aan de rand genieten van de vergezichten is een goed alternatief.

3. De superlatieven van Namib-Naukluft National Park

Het Namib-Naukluft National Park is alleen per 4WD te bereiken. Het levert het meest bekende plaatje van Namibië: de Deadvlei, met zwartgeblakerde skeletten van bomen op een witte kleivlakte en oranjegekleurde zandduinen als achtergrond. Dit is slechts een van de landschappelijke regio’s waar dit grootste natuurpark van Namibië, iets groter dan Nederland, uit bestaat.

Ervaar de verlatenheid van de zandwoestijn in de immense Namib Desert. Deze beslaat met een lengte van 1200 kilometer en een breedte van 160 kilometer het hele westen van het land. De zandduinen zijn hier meer dan 300 meter hoog. Beklim Duin 45 voor een weids uitzicht. In het oosten van het park ligt de Sossusvlei met de Sesriem Canyon, uitgeslepen door de Tsauchab-rivier. Alleen na regenval zijn er nu wat poeltjes in de canyon over. Sesriem Canyon is 1 kilometer lang, 30 meter diep en maar 1 tot 3 meter breed. Daal te voet af in de kloof en bekijk de grillige rotsformaties van dichtbij.

4. Windhoek: Afrikaanse hoofdstad met een Duits tintje

De hoofdstad Windhoek ligt midden in het land, op een hoogte van 1650 meter. De Nederlandse naam is gegeven door de Afrikaners, de uit Nederland afkomstige ‘Boers’, die hier in 1840 een kleine nederzetting stichtten, die overigens maar een paar jaar standhield. In 1890 begonnen de Duitsers hier een kolonie en bouwden een missiepost en een fort. Na de eerste Wereldoorlog nam Zuid-Afrika de macht over en pas in 1990 werd het land onafhankelijk. De brouwerij van ‘Windhoek Lager’ brouwt echter nog steeds volgens Duits recept en importeert de hop uit Duitsland.

De stad kent een mix van Duitse, Zuid-Afrikaanse en inheemse culturen en heeft nog een aantal koloniale gebouwen. Die Alte Feste is het Duitse fort waar het Nationaal Historisch Museum is gevestigd, gewijd aan de koloniale geschiedenis maar ook met een expositie over de rotstekeningen van het San-volk. Zij waren jagers-verzamelaars en de eerste inwoners van Namibië.

5. Getuigenissen van een ver verleden bij Twyfelfontein

In Damaraland, in het noordwesten van Namibië, werden in 1921 meer dan 2500 rotstekeningen ontdekt die ca. zesduizend jaar geleden zijn aangebracht door het San-volk. De afbeeldingen zijn vooral van jachtpartijen, mythische rituelen en dierfiguren. Het gebied is altijd bewoond geweest vanwege de aanwezigheid van de bron die ‘Twyfelfontein’ is genoemd, verwijzend naar de niet constante waterstroom. De nomadische San leven nog steeds in Namibië en hebben deels dezelfde gebruiken, jachttechnieken en spirituele rituelen, zoals trancedansen, van hun voorvaderen. Het Damara-volk heeft de San in de jaren dertig uit Damaraland verdreven en ze leven nu in de Kalahari-woestijn, in het oosten.

Het bijzondere is dat de meeste tekeningen hier niet, zoals elders in Afrika, gemaakt zijn met pigmenten of houtskool om op de rotsen te schilderen, maar met gebruik van het harde kwartsgesteente om in het oranjerode zandsteen te graveren. Wandel over de uitgezette paden rondom het Visitor Center om de diverse rotstekeningen te bekijken.

6. Swakopmund: de badplaats van Namibië

De Duits-koloniale architectuur van Swakopmund verklapt het verleden. Je ziet hier ook nog veel Duitse straatnamen en pensions die adverteren met ‘zimmer frei’. Swakopmund, halverwege de kust gelegen, is de strandplaats van Namibië. De temperatuur van het zeewater laat echter vaak veel te wensen over. Het is een gezellig stadje met een boulevard langs het strand en het leent zich uitstekend als vertrekpunt voor uitstapjes in de omgeving.

Probeer het sandboarden of quadbiken uit in de duinen of maak een boottocht vanuit de nabijgelegen Walvisbaai waarbij je op zoek gaat naar dolfijnen (vooral tussen december en maart), zeeleeuwen, flamingo’s en pelikanen. Rijd 50 kilometer landinwaarts naar de Welwitschia Plains en maak kennis met de iconische plantensoort Welwitschia Mirabilis die op het wapen van Namibië staat. Deze laag bij de grond groeiende planten zien er uit alsof ze regelmatig worden overreden, maar kunnen 1000 jaar oud worden. Ze staan symbool voor uithoudingsvermogen en overlevingskracht.

Ontdek meer: reisfilm Namibië

Bekijk de reisfilm 

7. Spookachtige sfeer aan de Skeleton Coast

De 500 kilometer lange kuststrook in het noordwesten van Namibië wordt de ‘Skeleton Coast’ genoemd. Het gebied is genoemd naar het grote aantal walvisskeletten dat hier is gevonden en de ontelbare schepen die hier zonken en hun geraamten achterlieten op het strand. Deze rampspoed werd veroorzaakt door de combinatie van de onberekenbare Benguela-stroming en de dikke mist, ontstaan door het botsen van de koude lucht van de Atlantische Oceaan op de hete lucht van het binnenland. De grimmige overblijfselen van het verleden, meestal in dichte mist gehuld, zorgen voor een spookachtige sfeer. De allereerste bewoners, het San-volk, noemden het gebied ‘het land dat God in woede schiep’. Het moge duidelijk zijn dat deze kust niet geschikt is voor een strandvakantie…

Je komt langs de Skeleton Coast als je van Swakopmund naar Terrace Bay rijdt. Behalve scheepswrakken zie je ook duizenden Kaapse pelsrobben die zich bij Cape Cross ophouden en zich graag laten horen met hun typische geblaf en gehuil.

8. Spitzkoppe: ‘de Matterhorn van Namibië‘ 
 

Voor de Spitzkoppe, vanwege de puntige vorm ook wel ‘de Matterhorn van Namibië’ genoemd, reis je af naar het noorden van de Namid-woestijn in de regio Damaraland. Deze granieten eilandberg reikt tot een hoogte van bijna 1800 meter, maar het meest opvallende is dat hij 700 meter boven de verder vlakke omgeving uitsteekt. Het unieke landschap is ook de filmindustrie niet onopgemerkt gebleven: in 2001 werden hier delen van de science fiction-film A Space Odyssey opgenomen. 

De verschillende activiteiten die bij de Spitzkoppe ondernomen kunnen worden, mogen alleen onder begeleiding van een gids gedaan. Bekijk de petrogliefen die het San-volk op diverse plekken in de rotsformaties heeft achtergelaten of onderneem een van de uitdagende wandel- en klimroutes van zo’n 4 tot 8 uur. Als je in de omgeving kampeert, heb je de kans om de prachtige sterrenhemel te bewonderen. Omdat hier nauwelijks lichtvervuiling is, biedt deze een heldere blik op verschillende sterrenbeelden en planeten. 

9. Epupa Falls: de verrassende oase in de woestijn

Op de grens met Angola, in het uiterste noorden van het land, vind je de spectaculaire Epupa Falls. De Kunene-rivier stort hier over een lengte van 1,5 kilometer in een serie van diverse afzonderlijke watervallen gemiddeld 40 meter naar beneden in een kloof. Ofschoon de rivier hier het hele jaar stroomt, wisselt de hoeveelheid water wel met de seizoenen. In april en mei zijn de watervallen het grootst en veroorzaken dan ook een vochtige damp in de omgeving.

Langs de rivier en de watervallen heeft het landschap een volledig ander karakter dan in de wijde omstreken. Tussen het voornamelijk oranjerood gekleurde droge landschap is de weelderige vegetatie met palmen, vijgenbomen en baobabs – waar antilopen, otters en krokodillen zich prima thuis voelen – een aangename verrassing. Wandel langs de rand van de kloof voor het mooiste uitzicht over de watervallen en de bijzondere vegetatie en spot neushoornvogels, ijsvogels en de hier wellicht wat onverwachte zeearenden. 

10. Flamingo’s, walvissen en dolfijnen in Walvisbaai

Walvisbaai ligt ruim 300 kilometer ten westen van de hoofdstad Windhoek aan de Atlantische Oceaan en dankt zijn bekendheid oorspronkelijk aan de visserij-industrie. Tegenwoordig is het de belangrijkste zeehaven van Namibië. De plaats is genoemd naar de vele walvissen die van juli tot en met november rond de baai te vinden zijn. Het achterland van de stad is de droge Namib Desert, maar de koude oceaanstromen temperen de hitte en houden het aangenaam.

Maak een boottocht over de baai en ga op zoek naar de gevarieerde fauna die de regio rijk is. In het seizoen dat er geen walvissen zijn, nemen de dolfijnen de honneurs waar. Verder maken zeeleeuwen hun opwachting en vertegenwoordigen onder andere pelikanen en statige roze flamingo’s de gevleugelden. Liever actief? Test je surf- en zeiltalenten op het water of probeer het populaire sandboarden vanaf de 383 meter hoge Dune 7 iets verder landinwaarts.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.