6x de mooiste natuur van Marokko
Bewonder de op mensen lijkende rotsen in de Dadesvallei, rijd van Marrakech naar Ouarzazate over de spannende bergpas Tizi-n-Tichka en bekijk de rotswanden van Legzira vanuit Sidi Ifni. Dit zijn 6 tips voor de mooiste natuur in Marokko.
Ravijnen, valleien, woestijnen en ruige bergen: Marokko heeft het allemaal. Overnacht op Marokko’s grootste ongerepte zandduinengebied de Erg Chigaga, bezoek afgelegen berberdorpjes in het Atlasgebergte en ga op expeditie naar de hoogste berg van Marokko en van Noord-Afrika: de 4.167 meter hoge Djebel Toubkal. Dit is het mooiste van de natuur dat Marokko te bieden heeft.
1. Bezoek de kasbahs van Aït-Ben-Haddou
De 1.100 kilometer lange Draa is de langste rivier van Marokko en loopt door de gelijknamige vallei. De Draa wordt gevoed door smeltwater uit het Atlasgebergte, stroomt met een bocht via Zagora richting het westen en komt uit in de Atlantische Oceaan. Veel water wordt tegengehouden door stuwdammen in de buurt van Ouarzazate, waardoor de rivier langzaam opdroogt in de Marokkaanse Sahara. De populairste bezienswaardigheden in de Draavallei zijn de kasbahs: ommuurde nederzettingen die werden gebouwd ter bescherming tegen vijandige volken en ongewenst bezoek van buitenaf.
De best bewaarde kasbah is die van de middeleeuwse stad Aït-Ben-Haddou, onder andere het decor van de serie Game of Thrones. De huizen van deze kasbah zijn opgetrokken uit leem en staan dicht op elkaar binnen de verdedigingsmuren die worden versterkt door hoektorens. Bekijk vooral de huizen die lijken op kleine stedelijke kastelen. Deze hebben hoge hoektorens en de bovenste delen zijn versierd met motieven in baksteen.
2. Op mensen lijkende rotsen in de Dadesvallei
In de Dadesvallei zie je het ene moment roodbruine rotsen en vervolgens ben je in een oase van groen. Rijd vanuit het stadje Boumalne du Dades over de 60 kilometer lange slingerweg tot het eindpunt van de vallei bij het dorpje Msemrir. Stop onderweg bij een van de vele kasbahs voor een kopje muntthee en het uitzicht over de groene vallei.
De weg voert door de Dadeskloof, die is ontstaan op de plek waar de snelstromende rivier de Dades dwars door het Atlasgebergte snijdt. Deze kloof is minder bekend dan de Todrakloof en daardoor stukken rustiger. De rotsen van deze kloof bestaan uit horizontale lagen kalk- en zandsteen en aan de voet liggen kleine oases met amandel-, vijgen- en dadelbomen. Door erosie zijn een aantal rotsen zo gevormd, dat ze op mensen lijken. Deze worden door de lokale bevolking dan ook de ‘heuvels van menselijke lichamen’ genoemd.
3. Erg Chigaga: overnacht op de grootste zandduin
Goudgele zandduinen en toppen tot 250 meter hoog. Af en toe een kleine oase in een verder droog gebied. Dat is Erg Chigaga, met 40 kilometer lengte en 15 kilometer breedte het grootste en meest ongerepte zandduinengebied van Marokko in de Sahara-woestijn. Staand op een van de toppen zie je de omringende Tajine-gevormde bergen en de Draavallei en heb je een 360 graden woestijnpanorama. De Erg Chigaga is de voornaamste reden voor reizigers om het dorp M’Hamid aan te doen.
M’Hamid ligt op 100 kilometer afstand van Zagora. Het was tot de 17e eeuw de laatste oase waar de karavanen samenkwamen voordat ze de Sahara introkken op hun route naar de handelsstad Timboektoe. Tegenwoordig is het een startpunt voor een tocht naar de Erg Chigaga. Als je ook de oversteek wil maken, heb je de keuze uit een trektocht met een kameel die 3 dagen duurt of een 3 uur durende rit met een jeep, waarbij je overnacht in een van de tentenkampen in de zandduinen.
4. Beklim Marokko’s hoogste berg in het Atlasgebergte
Puntige rotsformaties, diepe kloven en uitzichtpunten vanwaar je kilometers ver kan kijken over de omgeving. Afgelegen berberdorpjes waar men nog steeds primitief leeft. Af en toe een passant in de vorm van een herder met een kudde schapen, geiten en ezels. Dat zijn de karakteristieke taferelen in het Atlasgebergte dat zich met meer dan 775.000 vierkante kilometer uitspreidt over het noordwesten van Afrika en bestaat uit Anti-Atlas, Midden-Atlas en Hoge Atlas.
In de Hoge Atlas ligt de hoogste berg van Marokko en van Noord-Afrika: de 4.167 meter hoge Djebel Toubkal. De beklimming van deze berg duurt – afhankelijk van welke trekking je kiest – 2 of 3 dagen. Tijdens de expeditie word je getrakteerd op uitzichten variërend van groene heuvels tot later vooral kale rotsen en zelfs sneeuw. Houd er rekening mee dat dit niet zomaar een wandelingetje is. Boven de 3.000 meter kun je last krijgen van hoogteziekte en het beklimmen van een berg is een sport op zich. Van tevoren trainen is daarom belangrijk.
5. Van Marrakech naar Ouarzazate over de Tizi-n-Tichka
De Tizi-n-Tichka is een 200 kilometer lange bergpas en maakt op 2.260 meter hoogte deel uit van de hoofdweg N9 tussen de steden Marrakech en Ouarzazate. Tichka betekent ‘het is moeilijk’ en de Tizi-n-Tichka staat bekend als een van de spannendste wegen van de wereld. Deze hoogste bergpas van Afrika omvat een kunstig patroon van haarspeldbochten en bij elke bocht heb je weer een ander uitzicht: valleien met schapen, steile kliffen met rivieren, bossen en piepkleine dorpjes.
Wil je vanuit Marrakech naar Ouarzazate, dan is dit de enige weg die mogelijk is. Vind je het spannend, dan bieden de stalletjes met sappige groenten, de tajine en couscous langs de weg een welkome gelegenheid om even pauze te houden. Na je tocht over de Tizi-n-Tichka kom je uit op het hoogste punt. Hier vind je enkele winkeltjes en een monument dat eraan herinnert dat het Franse leger de Tizi-n-Tichka tussen 1920 en 1930 heeft aangelegd.
6. Bewonder de rotswanden van Legzira vanuit Sidi Ifni
Aan de Atlantische Oceaan, in het zuidwesten van Marokko en op ruim 2 uur rijden van Agadir, ligt Sidi Ifni. Dit stadje was rond 1934 een Spaanse enclave, wat nog steeds terug te zien is rond het stadsplein met een Andalusische tuin en het Spaanse consulaat. Maar bovenal is Sidi Ifni de uitvalsbasis voor het 10 kilometer verderop gelegen Legzira-strand, volgens velen een van de mooiste stranden ter wereld.
Vanwege de harde wind, golven tot 3 meter hoog en koude stromingen is dit 8 kilometer lange strand niet geschikt om te zwemmen. Maar waar Legzira zich mee onderscheidt, zijn de oprijzende rode rotswanden aan de rand van het strand en de rotsboog van 30 meter hoog. Ooit waren het 2 rotsbogen, maar door erosie is er in 2016 een ingestort. Nog steeds kun je de enorme hoop stenen na deze instorting aanschouwen.