De mooiste bezienswaardigheden van Jordanië
ANWB in samenwerking met Jordan Kingdom of Time en Royal Jordanian.
Jordanië is een land dat verwachtingen overtreft. Reis met een 4WD naar het magische maanlandschap van de Wadi Rum Woestijn, maak een spectaculaire wandeltocht door Wadi Mujib en bezoek de mysterieuze rotsstad Petra. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Jordanië.
Wat te doen in Jordanië?
Jordanië is rijk aan prachtige natuur en een betoverende geschiedenis. Het verleden komt overal in het land terug in de vorm van oude tempels, ruïnes en zelfs complete steden. Hoewel het grootste gedeelte van Jordanië uit woestijn bestaat, vind je hier ook groene valleien en een sprookjesachtige onderwaterwereld. Dit zijn elf bezienswaardigheden die je tijdens een reis door Jordanië niet wilt missen.
1. Rijke geschiedenis en traditionele mezze in Amman
Grote kans dat Amman het startpunt van je reis door Jordanië is. En hoewel de meeste reizigers staan te springen om de rest van het land in te trekken, is een bezoek aan de hoofdstad zeker aan te raden. Amman is een stad met een rijke geschiedenis die zich inmiddels mengt met moderne invloeden. Die geschiedenis zie je vooral terug tijdens een bezoek aan de oude Citadel, gelegen op de hoogste berg ‘Jebel Al Qala’a’, 850 meter boven zeeniveau. Duizenden jaren lang werd de stad vanuit deze plek bestuurd, op het gebied van politiek en religie. Je treft hier een aantal indrukwekkende ruïnes zoals de tempel van Hercules en het Umayyad-paleis.
Onze tip: dwalen door Rainbow Street, zelfs voor locals een bezienswaardigheid op zich. Hier vind je veel restaurants en barretjes met Jordanese mezze zoals olijven en hummus. Lokaal drankje erbij? Arak is een anijsachtig drankje dat te vergelijken is met Griekse ouzo en Turkse raki.
2. Het maanlandschap van de Wadi Rum woestijn
Het lijkt een andere planeet: de Wadi Rum woestijn in Jordanië. Met een oppervlakte van 720 vierkante kilometer, is de woestijn ruim drie keer zo groot als Amsterdam. Van eindeloze zandvlakten tot grillige rotsformaties in allerlei vormen en formaten. Een 4WD geeft je de mogelijkheid om verschillende plekken in de ‘Valley of the Moon’ op één dag te bezoeken. Al crossend door het oranje zand, tref je immense kloven, rotstekeningen en kamelenkaravanen. Aan superlatieven geen gebrek.
Deze kleurrijke woestijn wordt bewoond door rondtrekkende bedoeïenen. Het is een absolute aanrader om in het tentenkamp van deze nomaden te overnachten en weg te dromen onder een adembenemende sterrenhemel. Het hoort bij de beleving van de woestijn. De rozerode kleuren van de zonsondergang, het ritselende geluid van woestijnvossen en de stilte van de nacht. Wadi Rum behoort zonder twijfel tot de mooiste bezienswaardigheden van Jordanië.
3. Jerash: één van de best bewaarde Romeinse ruïnes
Zo’n 50 kilometer ten noorden van de hoofdstad Amman ligt Jerash, waar je nog voelt hoe de Romeinen leefden. De historische stad is een opmerkelijk goed bewaarde nederzetting uit de Griekse en Romeinse oudheid. Eeuwenlang lag deze handelsplaats onder een dikke laag zand en Jerash wordt daarom ook wel het Pompeï van het Midden-Oosten genoemd. Binnen de stadsmuren vind je een prachtig theater, geplaveide straten en de resten van kerken en tempels.
Cardo Maximus is de oude hoofdstraat van Jerash en vormt de belangrijke verbinding tussen de bezienswaardigheden van de stad. Als je goed kijkt zie je de eeuwenoude karrensporen nog in de origineel geplaveide straten. Het meest indrukwekkende gebouw is de reusachtige Tempel van Artemis, die vanuit de gehele ruïnestad te zien is. Elf van de twaalf opvallende, hoge zuilen staan nog overeind. Let wel op: het kan erg warm worden in de stad, dus zonnebrandmiddel is geen overbodige luxe!
4. Drijven op het zoute water van de Dode Zee
Sluit je ogen, voel het warme water (van soms wel 30 graden) en blijf zonder moeite drijven! In de Dode Zee kan het. Dit bijzondere natuurverschijnsel ligt precies op de grens tussen Jordanië, de Westelijke Jordaanoever en Israël. De Dode Zee bevindt zich op 430 meter beneden zeeniveau en is daarmee de laagst gelegen plek ter wereld. Het extreem warme klimaat zorgt ervoor dat het water verdampt en een grote hoeveelheid zout achterlaat.
Het water en de modder op de bodem van het meer zijn rijk aan mineralen en hebben volgens velen een geneeskrachtige werking tegen bijvoorbeeld huidaandoeningen. Let wel op: het hoge zoutgehalte is niet overal goed voor. Trek daarom oude zwemkleding aan, doe je sieraden af en blijf niet langer dan 15 minuten in het water. Of de Dode Zee de 21e eeuw gaat overleven is nog maar de vraag. Vanwege aanhoudende droogte krimpt de zee in een behoorlijk tempo. Per jaar daalt het wateroppervlak met ongeveer anderhalve meter, wacht dus niet te lang!
Ontdek meer: reisfilm Jordanië
Bekijk de reisfilm5. Het mysterieuze hoogtepunt van Jordanië: Petra
Volgens velen is het de mooiste bezienswaardigheid van Jordanië. Petra mag zich met recht het zevende wereldwonder noemen. De duizenden jaren oude stad ligt verborgen in een diep dal achter een rotsgebergte. De enige manier om dit visitekaartje van de oude bouwkunst te bereiken, is via een 1,3 kilometer lange bergkloof. Zodra het einde van deze doorgang nadert, ontvouwt zich een betoverend aanzicht. Je staat recht tegenover ‘Al Khazneh’, de oude schatkamer van de farao.
De wereld die je eerder verliet, bestaat even niet meer. Terug in de antieke wereld van de Nabateeërs, al wandelend door de avonturen van Indiana Jones. Golvende rotswanden wijken uiteen als gordijnen voor uitgehakte rotswoningen, pilaren en tempels. De steeds wisselende lichtinvallen die de rotsen zalmroze kleuren, vormen een uniek schouwspel dat zijn weerga niet kent. Het complete verhaal van Petra is volgens kenners nog nooit verteld. Een bezoek aan deze stad brengt je een stukje dichter bij de mysterieuze geheimen.
6. Verken de onderwaterwereld bij Aqaba
De populaire vakantiebestemming Aqaba ligt aan het noordelijke uiteinde van de Golf van Aqaba, die uitloopt in de Rode Zee. Het is de enige kustplaats van Jordanië en ligt helemaal in het uiterste zuiden van het land, aan de voet van het woestijngebergte met pieken tot ruim 1800 meter hoogte. De met palmbomen omzoomde stranden zijn deels privé, behorende bij hotels en resorts. Neem op vrijdag of zaterdag een kijkje op de openbare stranden waar hele families, compleet met kamelen, naar toe komen om gezellig samen te eten en te relaxen. Het dragen van bikini’s is hier overigens niet toegestaan, een badpak wel.
De aantrekkingskracht van Aqaba is vooral de rijke onderwaterwereld. Snorkelend of duikend ontmoet je onder andere kogelvissen, zeekomkommers, sidderroggen en trompetvissen. In tegenstelling tot veel andere plekken in de wereld lijkt het koraal in de Rode Zee minder onder de opwarming van het zeewater te lijden te hebben. Het heeft vooralsnog zijn prachtige kleuren behouden. Wees voorzichtig dat je het koraal niet aanraakt, want dan sterft het op den duur af.
7. Dana Biosphere Reserve: ontdek het woestijnlandschap
In het 15e-eeuwse dorp Dana, tegen de bergflanken aangebouwd, zijn de zandkleurige huizen ogenschijnlijk van hetzelfde materiaal vervaardigd als de ertussendoor lopende straatjes. De Bedoeïenen bespreken de dingen van de dag op de stoep en rondstruinende ezels kijken loom voor zich uit. Het is de uitvalsbasis voor het aangrenzende Dana Biosphere Reserve, met een oppervlakte van 320 vierkante kilometer het grootste natuurreservaat van het land.
In het westen van dit reservaat kenmerken zandduinen het woestijnlandschap, terwijl in het oosten bergtoppen tot 1500 meter hoog over de tussenliggende valleien (wadi’s) uitkijken die deels onder zeeniveau liggen. Daal over de zigzaggende paden af naar Wadi Dana en bewonder de exotische vegetatie, zoals pistachebomen, roze oleanders en dieppaarse irissen. Een turquoise Sinai-hagedis springt weg voor je voeten. Beneden loop je door kloven, waar steile rotswanden af en toe aangename schaduw bieden. De wandeling is 15 kilometer lang en eindigt bij de Freynan Ecolodge. Tip: onderneem dit niet wanneer er regen verwacht wordt en regel voor vertrek je vervoer terug naar Dana.
8. Klimmen en klauteren over de Wadi Ghuweir Trail
Net ten zuiden van het Dana Biosphere Reserve ligt Wadi Ghuweir. Deze vallei is een stuk minder bekend dan bijvoorbeeld Wadi Rum, maar zeker zo mooi. Het is een aaneenschakeling van smalle kloven, oranjerode rotsformaties, rivierbeddingen en waterstroompjes die zomaar ergens tussen vandaan komen. Dit water maakt een weelderige vegetatie mogelijk, met palmbomen, varens en mossen die zich aan rotswanden vastklampen.
Avonturiers zetten het lopen van de 16 kilometer lange Wadi Ghuweir Trail op hun verlanglijstje. Deze trek (aan te bevelen onder leiding van een gids) begint in het dorp Shobak, eindigt bij de Feynan Ecolodge en neemt circa 7 uur in beslag. Hier en daar is wat klim- en klauterwerk over rotsblokken nodig. Het is aan te raden vooraf vervoer terug te regelen. Let op: begin er niet aan als er regen wordt verwacht, want dan is de kans op een plotselinge overstroming in de kloven te groot.
9. Wadi Mujib: 410 meter onder zeeniveau
Hollanders zouden zich goed thuis moeten voelen in Wadi Mujib, want deze bijzondere vallei ligt onder zeeniveau. Zelfs tot 410 meter op het punt waar de Mujib-rivier, die door de gelijknamige 70 kilometer lange canyon stroomt, uitmondt in de Dode Zee. Met de bijnaam ‘Grand Canyon van Jordanië’ schept deze bestemming verwachtingen. Van april tot en met oktober zijn hier spectaculaire tochten te ondernemen. In de wintermaanden maakt veel regenval dit te gevaarlijk.
Ontdek dit ruige natuurgebied tijdens een bijzondere hike door de nauwe kloof, met steile wanden tot 60 meter hoog. De kortste – en ook de enige die zonder gids is toegestaan – is die over de Siq Trail (2 tot 3 uur). Alles behalve een gewone wandeling: waden door snelstromend water en beklimmen van watervallen met behulp van touwladders is onderdeel van het geheel. Aan het eind ga je dezelfde weg weer terug en glijd je in de watervallen over de gladgeslepen rotsen naar beneden.
10. Madaba: stad van de mozaïeken
De stad Madaba, 30 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Amman, heeft een tolerante reputatie en er heerst een gemoedelijke sfeer. Kerken en moskeeën bestaan hier naast elkaar. Opvallend zijn de bontgekleurde en handgeweven Bedoeïenen wand- en vloerkleden die je overal in de stad ziet hangen en voor een vrolijke decoratie zorgen. Maar Madaba is vooral bekend vanwege de overgebleven mozaïeken uit de Byzantijnse periode (4e tot 15e eeuw n. Chr.).
Voor een blik op het beroemdste mozaïek ga je naar de Sint-Joriskerk. Deze 19e-eeuwse Grieks-orthodoxe kerk is gebouwd over de restanten van een Byzantijnse kerk. In het puin hiervan werd een mozaïekvloer uit de 6e eeuw gevonden met de oudste kaart van het bijbelse Heilige Land. De afmetingen van het oorspronkelijke mozaïek worden geschat op ruim 20 bij 7 meter, vervaardigd uit twee miljoen steentjes. Na beschadigingen door vocht en brand resteert nog 16 bij 5 meter. Het lijkt bijna op borduurwerk, zo verfijnd.
11. Mount Nebo: uitzicht over het Beloofde Land
Net buiten Madaba ligt de historische en religieuze berg Mount Nebo, 817 meter boven zeeniveau. Volgens de overlevering zou Mozes hier voor hij op deze plek stierf op het Beloofde Land hebben uitgekeken, na zijn volk 40 jaar door de woestijn te hebben geleid. Vanaf het uitzichtpunt strekt de Jordaanvallei zich aan je voeten uit, met ook de Dode Zee, Jericho en op heldere dagen zelfs Jeruzalem in het panorama gevangen. Markante verschijning is het bronzen kunstwerk waar de kruisiging van Jezus en de door Mozes in de woestijn opgeheven slang met elkaar verweven zijn.
Bezoek de op de top van de berg gebouwde Mozeskerk. Al sinds de 4e eeuw staat hier een kerk, maar deze is diverse keren herbouwd, zoals overblijfselen van mozaïeken en zuilen in de antieke kapelletjes illustreren. Je mag in de kerk niet praten, waardoor de historische betekenis van de locatie nog meer indruk maakt.