De leukste bezienswaardigheden van Brussel
Een mengelmoes van historisch en modern, dát is Brussel. Van vintage rommelmarkten en Manneken pis, tot het bekende Atomium en stripfiguren die tot leven komen. Dit zijn de leukste bezienswaardigheden van Brussel.
Wat te doen in Brussel?
Brussel wordt vaak overgeslagen in vergelijking tot Antwerpen, Brugge en Gent. Geheel onterecht, want de hoofdstad van België is veel meer dan alleen de stad waar het Europees Parlement gevestigd is. Het is de stad waar op elke hoek wel een chocolatier of biercafé te vinden is. Waar gouden gildehuizen en gebouwen uit de Middeleeuwen het decor vormen. Reis voor even terug in de tijd tijdens een bezoek aan de Grote Markt, bezoek het Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) met hedendaagse kunst, laat je vintage-hart sneller kloppen op een van de rommelmarkten of strijk neer in de hippe wijk St. Gilles voor een Belgisch biertje. Ontdek de leukste bezienswaardigheden van Brussel.
1. Drink een pinteke in de hipsterwijk St. Gilles
‘’Allez, doe mij maar een pinteke!’’ Wie zin heeft in een Belgisch biertje is in de wijk St. Gilles aan het juiste adres. Een buurt geliefd onder de Brusselaars om na een lange dag werken een biertje te drinken. Een van de leukste pleinen voor een pinteke is het altijd bruisende St. Gillesvoorplein vol cafés en restaurants. Probeer eens een kriek, gebaseerd op lambiek waar zure kersen aan toegevoegd zijn. Een favoriet onder de Brusselaars.
De wijk staat bekend om de galeries en art-nouveaugebouwen, zoals het Hortamuseum met glas-in-lood en keramiek. Dit museum was vroeger het huis van de architect Victor Horta. Een groot deel van de interieurdecoratie is bewaard gebleven. De mozaïeken, het meubilair en de muurschilderingen vormen samen een harmonieus geheel.
2. De bekendste inwoner van Brussel: Manneken Pis
Onmisbaar tijdens een bezoek aan de Belgische hoofdstad: Manneken Pis. Dit standbeeld van een plassend jongetje is hét symbool van de Brusselse folklore. Dit grappige manneke is gebaseerd op een komische legende. Het verhaal gaat dat het jongetje over een lont van een enorm kruitvat plaste en zo onbedoeld een explosie voorkwam. Of dit het echte verhaal van Manneken Pis is weet niemand. Sinds de komst van het beeld in 1619 doen er meerdere verhalen de ronde.
Geloof het of niet: van dit 58 centimeter grote beeldje zijn echte kledingmaten opgemeten. Bij veel gelegenheden krijgt Manneken Pis een stijlvolle outfit aan. Zo was hij in 1992 lid van de scouting en kreeg hij door de jaren heen outfits van meerdere Belgische organisaties. Goed om te weten: alle kostuums zijn zo gemaakt dat het mannetje nog steeds zijn dagelijkse ‘taak’ kan uitoefenen.
3. De Grote Markt: het hart van Brussel
De Grote Markt of de ‘Grand-Place’ in het Frans, is het bruisende hart van Brussel. Volgens de Franse schrijver Victor Hugo die in 1851 in Brussel verbleef, is de Grote Markt met zijn gildehuizen met een blinkende laag bladgoud ‘het mooiste schouwspel ter wereld’. Tegenwoordig vormen de gildehuizen nog steeds het decor maar is het schouwspel levendiger. Op zonnige dagen staat de Grote Markt vol met terrassen en is het een drukte van jewelste.
Vergeet als je voor het stadhuis staat niet naar boven te kijken: op de 96 meter hoge stadhuistoren zie je het vergulde standbeeld van de aartsengel Michaël en een draak – de beschermheilige van Brussel. Het standbeeld dient als windwijzer. Met een gunstige wind draait het beeld en zie je hoe de aartsengel Michaël de draak velt.
4. Atomium: een ruimteschip met 360 graden uitzicht
Het 102 meter hoge Atomium is al vanaf honderden meters afstand zichtbaar. Dit imposante kunstwerk stelt de atomen van een ijzermolecule voor – 150 miljard keer uitvergroot. Maak een wandeling door de bollen verbonden door buizen en bekijk exposities over de Wereldtentoonstelling in 1958, waarvoor het zilverkleurige gebouw destijds is gebouwd.
’s Avonds gaan de drieduizend led-lampjes aan, waardoor dit stalen kunstwerk de allure krijgt van een futuristisch ruimteschip dat ieder moment zou kunnen opstijgen. Benieuwd hoe de stad er van bovenaf uitziet? Krijg een 360 graden uitzicht over de stad in de bovenste bol of geniet van een lunch op 95 meter hoogte in het panoramisch restaurant.
5. Een rondreis door Mini Europa
Aan de voet van het immense Atomium bevindt zich een van de kleinste bezienswaardigheden van Brussel: Mini Europa. Dit miniatuurpark neemt je mee op reis en laat in een dag heel Europa zien. Met reuzenstappen loop je langs de mooiste replica’s van monumenten uit de landen van de Europese Unie. Van de Arc de Triomphe en de toren van Pisa tot de windmolens van Kinderdijk.
In Mini Europa vind je meer dan 350 modellen van gebouwen en tachtig Europese steden. Allemaal op de schaal van 1:25, met als resultaat een Eiffeltoren van maar 13 meter en een Big Ben van 4 meter. De maquettes zijn zo gedetailleerd dat het maken ervan aardig wat tijd in beslag neemt. Het duurde bijvoorbeeld maar liefst 2,5 jaar voordat de kathedraal van Santiago de Compostella compleet was.
6. Suske & Wiske komen tot leven in het Stripmuseum
Wist je dat striptekenen de negende kunstvorm wordt genoemd? Niet gek dus dat er speciaal een museum voor stripfiguren bestaat. Al drie decennia wordt de Belgische tekentraditie gevierd in het Stripmuseum in Brussel. Elk stripfiguur, van de Smurfen tot Suske & Wiske, komt hier tot leven. Het museum opende zijn deuren in 1989 en is sindsdien een van de bekendste bezienswaardigheden van Brussel en een saluut aan de Belgische striptekenaars.
Tip: naast de tentoonstellingen organiseert het museum ook wandelingen langs de stripmuren in het centrum van Brussel. In totaal zijn er dertig saaie muren in het centrum van Brussel verfraaid met schilderingen uit beroemde stripverhalen, van onder andere detective Rik Ringers, Kuifje en Asterix & Obelix. De wandelingen duren ongeveer 3 uur en gaan door heel het centrum van Brussel.
7. Laat je vintage hart sneller kloppen in de wijk Marollen
Noem de Marollen gerust de Jordaan van Brussel. Deze volkswijk heeft nog steeds haar authentieke karakter. Een wandeling door de Marollen is een reis terug in de tijd, met de vintagewinkels, galeries en oude cafés die de straten kenmerken. De talloze muurschilderingen en graffiti geven de wijk kleur.
Elke dag (van 7 tot 2) is er op het Vossenplein een rommelmarkt, waar vintageliefhebbers hun hart ophalen. De beste koopjes vind je vroeg in de ochtend wanneer het nog rustig is. Meer antieke schatten liggen uitgestald in de winkels van de Blaesstraat, waar je snuffelt tussen de oude beelden en hutkoffers. Hou je ogen goed open, want zelfs diamanten scoren voor een zacht prijsje behoort hier tot de mogelijkheden.
8. De praline: de trots van Brussel
Wanneer je in Brussel bent kun je er niet omheen: de heerlijke Belgische chocolade. Op elke hoek vind je een chocolatier en proef je de heerlijkste chocolade. De bekendste bonbon is de Belgische praline. Deze eerste chocolade met zachte vulling werd door Jean Neuhaus in 1912 in Brussel uitgevonden. Sindsdien is Jean Neuhaus een begrip in Brussel en ver daarbuiten. Alleen al in Brussel zijn er meerdere Neuhaus-chocolatiers verspreid over de stad en wereldwijd zelfs meer dan vijftienhonderd.
Loop een van de Naus-chocolatiers binnen en haal een zoete snack of souvenir. De pralines zijn standaard gevuld met een hazelnoten- of roomvulling. Ben je een echte zoetekauw? Probeer dan een van de zoetere vullingen, zoals aardbei of karamel.
9. Shoppen in Avenue Louise en relaxen in Ter Kamerenbos
Dat Brussel vooral een welvarende diplomatenstad is, blijkt wel als je een wandeling over de Avenue Louise maakt. Bijna 3 kilometer aan ambassades, winkels van chique kledingmerken en architectonische hoogstandjes vormen een van de meest prestigieuze en duurste straten van Brussel. Niek gek dat deze straat ook wel bekend staat als de Champs-Élysées van Brussel.
De Avenue Louise werd in 1847 aangelegd voor een makkelijke toegang naar het populaire recreatiegebied Ter Kamerenbos. Het bos vormt een natuurlijke uitloper van het Zoniënwoud, dat in het zuidoosten van Brussel tot diep in de stad dringt. Neem tramlijn 94 vanaf Avenue Louise en kom na een middag shoppen tot rust in het Ter Kamerenbos. Plof neer op een bankje onder een van de ruisende bomen of maak een rustgevende wandeling.
10. Speel een liedje mee in het Muziekinstrumenten-museum
Alleen de locatie in een oud warenhuis maakt een bezoek aan het Muziekinstrumenten-museum (MIM) van Brussel al de moeite waard. In het museum dat meer dan negenduizend instrumenten herbergt, kijk je je ogen uit en maken je oren overuren.
De instrumenten staan opgesteld in vier zalen, ondersteund door beeldmateriaal en tekstpanelen. Je volgt een parcours langs meer dan negentig thema’s met bijbehorende instrumenten. Van Belgische en Europese volksinstrumenten tot instrumenten uit de oudheid en de 20e eeuw. In een muzikale bui? Veel instrumenten zijn zelf te bespelen, via toetsen in de vloer. Geniet na je virtuoze solo op de piano of saxofoon van een welverdiende kop koffie in het rooftop-café met een adembenemend uitzicht over Brussel.
11. Shop in stijl in de Hubertusgalerijen
Winkelen in stijl? Dat kan langs de chique arcades van de Hubertusgalerijen, ontworpen door architect Jean-Pierre Cluysenaer in 1847. De drie galerijen – de Koningsgalerij, de Koninginnegalerij en de Prinsengalerij – zijn de oudste van Europa. De structuur van metaal en glas geven de galerijen een fenomenale uitstraling en beschermen de bezoekers tegen weer en wind. De muren zijn versierd met glas-in-loodramen en prachtige gouden bogen.
Laat je betoveren door de juwelen in de etalages, proef echte Belgische chocolade of kijk rond in de beroemdste boekhandel van Brussel: Tropismes. Deze Franse boekhandel bevindt zich in een zijstraat van de galerij en heeft nog steeds de originele plafonds uit de 18e eeuw met sierlijke pilaren en gouden details. Naast Franse boeken is hier ook een kleine selectie Engelse boeken te vinden.
12. Beenhouwersstraat: de culinaire straat van Brussel
Proef het bourgondische leven in de Beenhouwersstraat (Rue des Bouchers). Deze aaneenschakeling van restaurants en eetgelegenheden is de perfecte plek om de typisch Belgische keuken te ontdekken. Bestel bijvoorbeeld echte Vlaamse frites of mosselen en spoel het – zoals het hoort – weg met een pintje.
De straatnaam betekent letterlijk ‘Slagersstraat’, verwijzend naar de vele slagers die hier hun beenhouwerij in de Middeleeuwen hadden. Heerlijke vleesgerechten zoals stoofvlees zijn er dan ook in overvloed, maar vooral de visgerechten overtreffen hier de verwachtingen. Het proberen van paling in ’t groen mag zeker niet ontbreken. Een Vlaams gerecht uit de Scheldestreek bestaande uit zoetwaterpaling in een groene saus van diverse kruiden en citroen.
13. Een bloemenexplosie in de Koninklijke Serres van Laken
In het noorden van Brussel staat een glazen gebouw dat voortvloeide uit de creativiteit van Alphonse Balat, de mentor van collega-architect Victor Horta. Na talloze gesprekken met Koning Leopold II ontwierp hij in 1873 de Koninklijke Serres van Laken. Een serrecomplex dat perfect aansloot bij het bestaande art-nouveaukasteel te Laken.
Dankzij deze kas kon de koninklijke familie exotische planten kweken op hun domein in Laken. Loop het domein op en waan je in een tropisch sprookje. Betoverende kleuren en bedwelmende geuren van talloze bloemen en planten begroeten je, waaronder kleurrijke kersenbomen en orchideeën. Tip: breng een bezoek in de lente (april of mei) wanneer je niet alleen de bloemen en planten op het domein bewondert maar de koninklijke serres ook open zijn voor publiek.
14. Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele
In het centrum van Brussel pronkt al ruim 600 jaar een 114 meter hoge gotische kathedraal. Het gebouw is gewijd aan de aartsengel Michaël en de heilige Goedele van Brussel en in typische Frans-Gotische stijl gebouwd. Door de bouwstijl en de beide stompe torens is de kathedraal te vergelijken met de Notre Dame in Parijs.
Binnenin de kathedraal zijn de glas-in-loodramen en barokke kapellen niet op een hand te tellen. Op zondagen hoor je het klokkenspel – bestaand uit 49 klokken – door de hele stad galmen. Leuk weetje: sinds 2004 heeft een koppel slechtvalken hun nest in de toren gemaakt. Het is mogelijk om het broedproces van de vogels live te volgen via een webcam in het nest (van april tot mei).
15. Huis Saint-Cyr: een architectonisch hoogtepunt
Liefhebber van bijzondere architectuur? Breng dan een bezoek aan Huis Saint-Cyr, een van de meest extravagante bezienswaardigheden van Brussel. Dit gebouw is ontworpen rond 1900 door Gustave Strauven, onder toezicht van Victor Horta. Je herkent het huis op het Ambiorixplein meteen door de smalle gevels van slechts 4 meter breed en de haast duistere uitstraling door de zwarte hekken.
Een van de meest opvallende kenmerken van het huis is het ronde overdekte terras met een smeedijzeren puntgevel in barokke stijl. Omdat het huis niet was voorzien van een tuin, verschool de architect achter het smeedijzer een dakterras met uitzicht op het omliggende groen. Helaas is het niet mogelijk om de binnenkant van het huis te bezoeken, maar dat maakt de buitenkant niet minder prachtig.
16. Het museum van het internettijdperk (MIMA)
In het Millennium Iconoclast Museum of Art (MIMA) bewonder je hedendaagse kunst, ook wel kunst uit het internettijdperk. Het museum, gelegen aan de rand van de wijk Molenbeek, huist in het industriële pand van de voormalige brouwerij Belle-Vue. Alle creatieve domeinen komen hier aan bod: van muziekcultuur tot streetart en graffiti.
De eerste twee verdiepingen van het museum zijn ingericht met wisselende tentoonstellingen, van bekende straatartiesten tot opkomende kunstenaars. De permanente collectie is te vinden op de vierde verdieping, met onder andere het kunstwerk Give Up van Parra. Een sculptuur in de vorm van een tomaat met twee benen, zittend op de grond. De exacte betekenis achter het kunstwerk is niet bekend. Maar het lijkt alsof de tomaat wat bedroefd op de grond zit, wat de titel Give Up weerspiegelt.