Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektriciteit in de caravan: zo werkt het

Als je gaat kamperen met caravan of camper heb je elektriciteit nodig. Zowel onderweg als op de camping. En voor steeds meer elektrische apparaten: de waterkoker, de mover, om je laptop en telefoon op te laden en meer. Hoe werkt dat precies en hoe zorg je voor genoeg stroom?

Het netwerk in de caravan

Het elektriciteitsnetwerk van een caravan bestaat meestal uit twee voltages: 230 volt voor op de camping - zodat de airco, de stopcontacten en de koelkast het doen. En 12 volt (het 'boordnet') voor onderweg - zodat de belangrijkste dingen werken, zoals de waterpomp van de kraan, de verlichting en het chemisch toilet. De koelkast kan meestal op 12 volt, 230 volt en op gas. Onderweg zorgt de dynamo van de auto dat de koelkast blijft werken op 12 volt. Het 12 volt-gedeelte gebruikt de boordaccu, een zonnepaneel of een transformator als stroombron.

Aansluiten op 230 volt

Met een boordaccu ben je minder afhankelijk van het 230 volt-netwerk op de camping (die de transformator voorziet van de nodige 12-volt). Deze accu moet je wel op tijd via dat netwerk opladen, anders kom je onderweg zonder stroom te staan. Je sluit je caravan via de stroompaal of stroomkast van de camping aan op het 230 volt-netwerk. Dat doe je het best met een neopreen-stroomkabel. Je herkent deze kabel aan het opschrift H07RN-F (of 07RN) en de blauwe contrastekker aan het einde. Je sluit de kabel via de (blauwe) CEE-aansluiting aan op de caravan, die je achter een klepje in de zijwand vindt. Sommige buitenlandse campings hebben geen CEE-aansluiting, neem in dat geval een verloopstekker mee. Tip: bescherm de stekkerverbinding van je verloopsnoer tegen (regen)water door deze in een hiervoor bedoelde doos te doen.

Accu voor het 12 volt-gedeelte

De stroom voor het 12 volt-gedeelte komt meestal uit een aparte boordaccu. De stroom hiervoor kan uit de autoaccu komen, maar als deze te lang wordt gebruikt, blijft er te weinig energie over om de motor te kunnen starten. Als boordaccu wordt over het algemeen een AGM-accu, gel-accu of een (lichtgewicht) LiFePO4-accu gebruikt. Die laatste is een soort lithium-ion batterij, vaak met eigen interne accu-lader. Een aparte autoaccu (meestal een loodaccu) kun je beter niet als boordaccu gebruiken.

Accu opladen

Eenmaal aan de stroompaal van de camping zorgt de transformator of acculader dat de caravanaccu geladen wordt. Maar ook tijdens het rijden kan de accu opgeladen worden, bijvoorbeeld om de mover op te laden die je bij aankomst nodig hebt. Dat kan via de dynamo van je auto, als je auto en caravan een goed werkende constante stroomvoorziening hebben. Je kunt ook een zonnepaneel op je caravandak monteren als duurzame lader. Soms wordt er door de fabrikant een acculader bij de caravan geleverd. Als dat niet zo is, is het goed te weten dat je niet elke accu met elke acculader kunt opladen. Dus is je accu stuk en wil je een ander soort accu dan je normaal gesproken koopt? Zoek dan even uit welke lader je hiervoor nodig hebt.

Hoeveel stroom kun je gebruiken?

Als je te veel stroom tegelijkertijd gebruikt, kunnen de stoppen doorslaan. Maar wanneer gebruik je te veel stroom? Je kunt dit zelf eenvoudig berekenen. Vraag bij de receptie van de camping wat de stroomsterkte daar is, of zoek dit op in de campinggids. Meestal is dit 2 of 4 ampère of hoger. Als je deze waarde vermenigvuldigd met de spanning (230 volt) krijg je het aantal watts. Tel de watts van alles wat je wilt gebruiken bij elkaar op (haarföhn, waterkoker, koelkast en andere elektrische apparaten) om te weten of dat tegelijkertijd kan. Zo niet, dan niet!

Veiligheid voorop!

Caravans zijn beveiligd met een zekeringautomaat met één of meer zekeringen. Deze beschermen de elektrische installatie tegen overbelasting en kortsluiting. Als dit systeem niet goed werkt, zorgt een extra aardlekschakelaar ervoor dat de caravan niet onder stroom komt te staan. Op dit moment zijn veel caravans al uitgerust met een aardlekbeveiliging, maar dat is (nog) geen verplichting. Controleer daarom altijd even of jouw caravan een aardlekschakelaar heeft.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

ANWB Caravanverzekering 

Compleet verzekerd met standaard laag eigen risico en 5% korting voor leden.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

Shop nu
Shop alles voor op de camping 

Van handige koeltas tot comfortabele campingstoel. Shop hier alles voor je kampeervakantie!