Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Het kenteken schorsen

Als je de auto voor langere tijd niet gebruikt, bijvoorbeeld door een langdurige reparatie in de garage, het voertuig als verzamelobject houdt, of het een oldtimer is, dan kun je het kenteken schorsen. De verplichtingen die bij het houden van een kenteken horen zoals; de WA-verzekering, motorrijtuigenbelasting en verplichte APK zet je daarmee tijdelijk stop.

Schorsen

Zodra het kenteken van een voertuig is geschorst, is de eigenaar niet langer verplicht om het voertuig te verzekeren en is het voertuig (indien van toepassing) niet meer APK-plichtig. Ook hoeft er dan geen wegenbelasting meer betaald te worden. Het voertuig mag tijdens de schorsing niet op de openbare weg, dus ook niet in het buitenland. De geldigheid van het kenteken wordt 'geschorst'. 

Je kunt schorsing van het kenteken aanvragen op het kentekenloket of op de site van de RDW. Deze gaat in op de dag van aanvraag en duurt maximaal 1, 2 of 3 jaar. De APK, verzekering en motorrijtuigenbelasting (MRB) kunnen hiermee voor maximaal 1, 2 of 3 jaar worden geschorst.  De schorsing kan steeds worden verlengd. 

De schorsing van de APK verplichting en Motorrijtuigenbelasting gaat automatisch via het RDW. Neem voor het schorsen van de WA-verzekering contact op met je verzekeraar. Het kan raadzaam zijn om de verzekering niet te schorsen, wanneer je bijvoorbeeld ook verzekerd bent tegen brand, diefstal en dergelijke.

Kosten

Je kunt het voertuig schorsen bij het kentekenloket of via de website van de RDW. Aan schorsing zijn wel kosten verbonden. Kijk voor de hoogte van de kosten op de website van de RDW.

Schorsing en APK

Verstrijkt de geldigheid van de APK tijdens de schorsingsperiode, dan moet je de auto laten goedkeuren voordat de schorsing afloopt. Je mag met een geschorst voertuig voor de APK naar een APK-keuringsstation rijden. Je moet tijdens de rit kunnen bewijzen dat je een afspraak voor de keuring hebt en moet de kortste route naar de garage volgen.

Let op, het voertuig moet dan wel weer verzekerd zijn. Als je de verzekering tijdens de schorsingsperiode hebt opgezegd, regel dan tijdig een WA-verzekering. 

De rit naar de garage hoef je niet vooraf bij de belastingdienst te melden. Als je op de dag van de APK-keuring wordt controleerd, dan krijg je weliwaar een vooraankondiging van een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting. Maar er volgt geen naheffingsaanslag als je schriftelijk kunt aantonen dat je die dag een APK-keuring had. Dit kan met een kopie van het officiële APK-keuringsrapport met daarop het kenteken van uw motorrijtuig en de datum van de APK-keuring. 

Opheffen van schorsing

Op ieder gewenst moment kun je de schorsing online of bij een RDW-loket opheffen, de schorsingskosten krijg je niet teruggestort. Let op, na het opheffen van de schorsing moet het voertuig weer beschikken over een geldige APK, moet het verzekerd zijn én raakt weer MRB verschuldigd.

Meer informatie:

Website van het RDW

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Je auto verzekeren Autoverzekering

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Trouwe-Ledenvoordeel 

Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel en gratis extra's je krijgt.

Shop alles voor je auto 

Van veiligheidshesje tot fietsendrager en nog veel meer! Shop alles voor in en op je auto!