Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met een elektrische auto naar Luxemburg: dit moet je weten

Alle informatie over laden en elektrisch rijden in Luxemburg

In Luxemburg hoef je over het algemeen weinig moeite te doen om je elektrische auto op te kunnen laden. Laadpunten zijn doorgaans goed te vinden, al staat het grootste deel van de laders wel in en rondom de stad Luxemburg. Wij helpen je op weg met de belangrijkste informatie voor je elektrische reis naar Luxemburg.

Laadpunten ongelijk verdeeld

Luxemburg heeft binnen zijn beperkte oppervlakte best een wijd vertakt netwerk van laadpalen. De laadpunten zijn verdeeld over zo’n 700 plaatsen, waarvan de helft 24/7 publiekelijk bereikbaar is. Alle laadpunten zijn, net als in Nederland, voorzien van een type 2-stopcontact die je kunt gebruiken met je eigen laadkabel. Gemak dient de mens.

Snelladers in Luxemburg

In Luxemburg komen mondjesmaat ook buiten de hoofdstad op de doorgaande routes snellaadstations tevoorschijn. Deze hebben meestal twee tot drie CCS2 aansluitingen en zijn o.a. van Total, Chargy en Shell Recharge. Op de hoofdwegen tussen Arlon en Frankrijk vind je een stuk of 4 van deze stations. Dat lijkt niet veel, maar dit traject beslaat minder dan 50 km dus valt dit wel mee. In het eerste plaatsje dat je in Frankrijk tegenkomt, Thionville, staan alweer 10 hyperchargers op je te wachten. 

Tesla

Tesla-rijders moeten in Luxemburg goed zoeken naar laadmogelijkheden. Momenteel heeft de Amerikaanse autofabrikant namelijk slechts één Supercharger met vier laadpunten naast de A1 staan, vlakbij de stad Luxemburg. Bij die Supercharger kun je ook terecht als je geen Tesla hebt, want bij wijze van proef stelde Tesla in een flink aantal West-Europese landen, waaronder Luxemburg, zijn snelladers open voor niet-Tesla's. Via de onderstaande link lees je hoe dat in zijn werk gaat.

Lees hier hoe je kunt laden bij Tesla zonder Tesla

Kosten

De laadtarieven van de reguliere laadpalen zijn min of meer hetzelfde als in Nederland (ongeveer € 0,35 per kWh). Ad hoc laden bij de grootste aanbieder Chargy (zonder laadpas, dus met je bankpas of creditcard) kost ongeveer € 0,40 per kWh. Het is daarom aan te raden om altijd met een Europese laadpas op reis te gaan, bijvoorbeeld met die van de ANWB.

Bekijk alle voordelen van de ANWB-laadpas

Ook is het verstandig om verschillende apps te downloaden als je opreis gaat met je elektrische auto. Bijvoorbeeld Plugsurfing en Shell Recharge.

Welke laadpas voor Luxemburg?

Het bedrijf Chargy exploiteert verreweg de meeste laadpunten in Luxemburg. Bijna alle Nederlandse laadpassen worden op dit netwerk geaccepteerd, waaronder ook de laadpas van de ANWB. Je hoeft dus in principe geen extra stappen te ondernemen om je auto op te kunnen laden in Luxemburg. Mocht de laadpas onverhoopt niet werken, dan kun je altijd nog je toevlucht zoeken tot het ad hoc laden.

Op doorreis: plan je laadstops goed

Door het recent geopende Fastned station in Wallonië (Vielsam Baraque de Fraiture) kun je met verreweg de meeste EV's Luxemburg overslaan als het op snelladen voor de doorreis aankomt. Mocht je in Luxemburg stad nog willen bijladen dan is het even zoeken, de stad heeft een paar enkele snelladers staan maar dit houdt niet over.

Het beste kan je dan doorrijden naar de A3 ten zuiden van Luxemburg-stad waar Chargy een laadplein met 6 x 350kW laders heeft aan beide kanten van de snelweg, op rustplaats 'Aire de Berchem' of naar het dorpje Leudelingen precies onder Luxemburg waar PC-Tank / Esso een station heeft met 6x 300kW laadstations.

In de zuidwest hoek van Luxemburg in de plaats Esch an der Alzette is een groot station van Aral Pulse te vinden met ook 6x 300kW snelladers. Bij al deze laadpunten kun je met je Nederlandse laadpas terecht.

Het is handig om je route vooraf al uit te stippelen in de ANWB EV-routeplanner, dan krijg je een route voorgeschoteld met laadstops die zijn afgestemd op de actieradius van jouw auto.

Pechhulp voor je elektrische auto 

Ga ook met je elektrische auto goed voorbereid de weg op.

Je elektrische auto verzekeren 

Met de autoverzekering van de ANWB is ook je elektrische auto goed verzekerd. Bereken je premie.

Laadpas van ANWB 

De gratis ANWB-laadpas geeft je toegang tot alle openbare oplaadpunten in Nederland.

ANWB Laadpalen 

Kies de laadpaal die bij jouw situatie past, voor thuis en op het werk. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.