Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Regenkleding voor wandelaars

Regenjassen, regenbroeken, poncho's en meer!

Regen is vervelend voor een wandelaar, maar je hoeft er niet voor thuis te blijven. Er zijn prima waterdichte, winddichte en ademende regenjassen die voorkomen dat je kletsnat wordt. Wij geven je advies waar je op moet letten.

Regenjas

Op een goed regenjack moet je voor 100% kunnen vertrouwen - zeker als het écht regent (hard, of langdurig zonder mogelijkheid tot schuilen). Een goede regenjas laat transpiratievocht zo goed mogelijk passeren en is tegelijkertijd licht en lekker klein op te vouwen.

Ventilatie

Als je je flink inspant en zweet, zal je altijd last krijgen van condens aan de binnenkant van je ademende waterdichte regenjas. Zelfs de allerduurste regenjas is onder die omstandigheden niet in staat om al het vocht snel door te laten - en daardoor kan je toch langzaam nat worden aan de binnenkant.

Zonder goede regenjas kun je als wandelaar in Nederland niet, dus liever een beetje transpiratievocht aan de binnenkant van je jas, dan nat tot op het bot van de regen.

Hier moet je op letten bij aankoop van een regenjas

Acht details bepalen in het comfort en de waterdichtheid van iedere regenjas, goedkoop of duur:

  • Afgetapete naden. Om te voorkomen dat water via stikgaatjes naar binnen dringt.
  • Pasvorm. Een regenjas mag niet te strak zitten, want je moet er een trui of fleecevest onder kunnen dragen. Te ruim is ook niet goed, want dan geef je koude lucht te veel de ruimte.
  • De capuchon mag een fijne vormvaste klep hebben en moet verstelbaar zijn, zodat de klep niet voor de ogen kan zakken. Check ook of de gezichtsopening klein kan worden gemaakt, zonder het zicht te verliezen, en of de capuchon goed met je hoofd meedraait.
  • De kraag moet als het nodig is goed strak kunnen worden getrokken rond de hals. Als dit niet mogelijk is dan kan daar lichaamswarmte ontsnappen en regen juist naar binnen druppelen.
  • Manchetten en zoom. Met verstelbaar klittenband op de manchetten en verstelbaar elastiek in de zoom laat je het jack goed op het lichaam aansluiten zodat regen en koude lucht niet naar binnen kunnen komen. Ook taille-elastiek zorgt voor betere isolatie. Tegelijkertijd kun je ook al die zaken los gooien voor extra ventilatie.
  • Hoofdrits. Als die van zichzelf niet waterdicht is, moet hij een overslag hebben. Dubbele overslagen houden al het water tegen. Een enkele overslag mag over de volle lengte met klittenband vast kunnen worden gezet. Zo niet dan kan de wind alsnog vocht door de rits heen blazen.
  • Zakken. Met een rits afsluitbare steekzakken zijn het handigst. Goede flappen over die ritsen voorkomen inregenen. Check of de steekzakken voor jou op een prettige hoogte zitten.
  • Extra ventilatie. Bij sommige regenjassen zitten er onder de oksels ritsen of zit er een gaasvoering in de zakken. Beiden zorgen voor extra ventilatie. Noodzakelijk zijn deze extra's niet, maar besef dat zelfs de allerbeste ademende stof niet op kan tegen een openstaande rits.

Fietsregenjas, regenbroek, poncho, rainlegs

Om je te beschermen tegen regen is er natuurlijk nog meer regenkleding beschikbaar dan alleen regenjassen voor wandelaars. Denk aan een fietsregenjas, regenbroek, poncho en rainlegs.

Fietsregenjas

Een goede fietsregenjas biedt reflectie (liefst zowel voor als achter) en heeft een langere rug (verlengd rugpand) zodat je billen niet nat worden. Het sluit redelijk aan op je lichaam (geen geflapper in de wind) en kan lekker klein worden opgevouwen. Er zijn fietsregenjacks mét en zonder capuchon. Waarom zonder? Omdat een capuchon hinderlijk en soms gevaarlijk (belemmert je zicht) kan zijn.

Regenbroek

Weinig wandelaars zijn lyrisch over de regenbroek. Je trekt een regenbroek daarom alleen aan als het écht regent. De broek moet je minimaal droog houden tot aan je schuilplaats. Maar pas op: wacht niet te lang met aantrekken, want een natte wandelbroek onder je regenbroek droogt slecht. Op de fiets komt zo’n regenbroek overigens ook van pas. Pasvorm en instap spelen een ondergeschikte rol, hij moet vooral licht, heel klein en goed betaalbaar zijn.

Poncho

Wie een (trek)tocht maakt over een redelijk gebaand pad, heeft voldoende aan de oude vertrouwde regenponcho. Hij beschermt het bovenlichaam tegen de zwaarste regenbuien. Bovendien blijft het zweten binnen de perken door de ruime ventilatiemogelijkheden.

Poncho's zijn echter minder geschikt als het hard waait of als het wandelpad moeilijk wordt en je moet klimmen en klauteren. Een poncho heb je al onder de 50 euro. Voor zo'n 10 euro erbij heb je een model met een uitbouw voor de rugzak of de kinderdrager, zodat die ook droog blijven.

Rainlegs

Een regenponcho kan worden gecombineerd met rainlegs. Rainlegs (of beenpijpen) is een innovatief product dat zelfs internationaal is bekroond. Ze zijn open aan de achterkant en beschermen alleen het meest cruciale gedeelte van de benen, zonder dat er condensatie optreedt.

Ze beschermen vooral je bovenbenen tegen regen, wind en afkoeling en zijn wind- en waterdicht. Ze zijn ook reflecterend voor extra zichtbaarheid en gemakkelijk en snel aan en uit te trekken en mee te nemen, wat ze ook zeer bruikbaar maakt op de fiets, als alternatief voor een regenbroek.

Uitleg ademende en waterdichte stoffen

Om te kunnen ademen moet de waterdichte laag van een regenjas alleen van binnen naar buiten vocht doorlaten en niet andersom. Jassen van PVC (het aloude gele of oranje oliepak) doen dit niet; ze zijn wel waterdicht, maar ademen niet. Ademen kan op twee manieren: microporeus of hydrofiel.

  • Microporeus betekent dat er ontelbare kleine gaatjes in de stof zitten. Deze gaatjes zijn te klein om druppels door te laten, maar groot genoeg om waterdamp door te laten.
  • Een hydrofiele laag bevat geen gaatjes, maar kan afzonderlijke waterdampmoleculen toch doorlaten.

Beide technieken kunnen verwerkt worden in coatings of membranen.

Onderhoud regenkleding

Regenjassen worden vaak viezer dan gewone jassen. Toch wordt het schoonmaken door veel mensen uitgesteld of overgeslagen. Je moet je regenjas wassen om schoon te houden én om de ademende prestaties op peil te houden. Want waar vuil zit kan de jas niet meer ademen. Om te voorkomen dat je de regenjas nooit meer schoon krijgt is het zelfs raadzaam regelmatig te wassen.

Bekijk vóór de wasbeurt altijd het waslabel. Met name coatings zijn kwetsbaar en één foute wasbeurt kan al gevolgen hebben voor de waterdichtheid. Het waslabel geeft aan of je de regenjas in de wasmachine mag (30º of 40º) of dat het op de hand moet in koud water. Verwacht je dat je regenjas vies gaat worden, check dan voor aanschaf of de jas in de wasmachine mag.

Regenkleding wassen

Gebruik nooit een poederwasmiddel (dat verhoogt de kans op zeepresten) of wasverzachter. Zeep en wasverzachter tasten namelijk de al eerder genoemde DWR-laag van je regenjas aan. In de supermarkt betekent dit dat een speciaal wolwasmiddel voldoet. Daarnaast kan je bij winkels die de verkoop van regenkleding serieus nemen ook speciale wasmiddelen, zonder onnodige toevoegingen, krijgen. Waar je de regenjas ook mee wast: in alle gevallen moet je 'm na afloop goed uitspoelen.

Regenkleding drogen

Drogen gebeurt op een rek of aan de lijn. Alleen als het waslabel het toestaat mag je de regenjas ook in de droger stoppen. Fijne bijkomstigheid is dat de werking van de DWR-laag (Durable Water Repellent) dan ook wordt hersteld. Regenjassen hebben aan de buitenkant namelijk een (met het blote oog niet zichtbare) impregneerlaag of DWR-laag die regendruppels snel van de jas af laat rollen, wat de ventilatie ten goede komt.

Ook zorgt die laag er voor dat vuil zich minder snel kan hechten aan de buitenstof. De werking van die laag verleng je in de droogtrommel of met strijken (op synthetisch of op één bolletje), want warmte zorgt er voor dat die laag weer mooi over de buitenstof wordt verdeeld.

De DWR-laag van een nieuw jack is vaak (maar niet altijd) op fluorcarbonbasis en slijt na verloop van tijd. Zelf opnieuw impregneren met een fluorcarbonmiddel (PFC) geldt inmiddels als hoogst milieuonvriendelijk. Beter is het gebruik van impregneermiddelen op water- of alcoholbasis, of voorzien van het Bluesign-label.

Dit vind je misschien ook interessant:

De mooiste natuurgebieden in Nederland
Uitjes met slecht weer
Ontdek de Loosdrechtse Plassen

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
HN® Wandelschoenen 

Of je wandeling nu kort of lang is, met onze schoenen loop je altijd comfortabel!

Shop nu
Shop alles voor je wandeling 

Van goede wandelschoenen tot stevige rugzakken. Shop hier alles voor je wandeluitrusting!

Wandelroutes in Nederland 

De mooiste én gratis wandelroutes in elke provincie vind je hier. Ontdek hoe mooi Nederland is.

Downloadnu
ANWB Eropuit app 

Met deze gratis app heb je al onze fiets- en wandelroutes, de fiets- en wandelknooppuntenplanners en tips bij de hand voor als je eropuit wilt in Nederland.