Street Art route Goes
Nederland, Zeeland, Goes
Wat doe je met saaie muren en grijze flatgebouwen? De Zeeuwse provinciestad Goes wist het antwoord: je versiert ze met muurschilderingen. Deze wandelroute voert langs de mooiste murals van Goes, langs Zeeuwse meisjes, watermannen, duiven en poezen van tientallen meters groot, gemaakt door nationale en internationale kunstenaars. De murals vormen een mooi contrast met de eeuwenoude pakhuizen, haven en vestingwallen van Goes. Een stadswandeling langs oud & nieuw!
Tip: Wandel deze route via de gratis ANWB Eropuit app. Zoek de route in de app via de filters. Onderweg zie je op het kaartje waar je bent, zo kun je niet verdwalen.
Hond mee: honden mogen aangelijnd mee op deze route.
Toegankelijklheid: deze route is geschikt voor mindervaliden. Bij punt 5: ipv door het voetpad in park : ga niet rechtsaf de Nieuwstraat in, maar vervolg de Ramusstraat die overgaat in de Westwal. Dan route weer oppakken bij Westwal. Eerste linksaf etc.
Paden: 5% onverhard, verder verhard.
- Kies in station Goes voor de uitgang Stationspark. Loop na uitgangspoortjes rechtdoor. Bij fietspad van rechts, rechtsaf en meteen linksaf (volg fietsbord ri Zeelandhallen/Heinkenszand) en voetpad langs fietspad volgen. Bij rotonde rechtdoor. Houd bij einde van zelfde rotonde links aan, Terwellegang. Bij kruising met Fruitlaan rechtdoor weg oversteken en schuin linksaf voet-/fietspad in. Einde pad rechtsaf richting flatgebouw Bongerd. Hierop staat aan beide kanten een mural.
- Ga voor flatgebouw Bongerd rechtsaf via trottoir en volg pad achter flat langs. Op parkeerplaatsje linksaf en meteen rechtsaf, Appelstraat, waar verschillende murals zijn aangebracht. Na de mural van de kat op de kruising Appelstraat/Frambozestraat rechtdoor blijven gaan en onder gebouw door. Daarna op kruising met Beukenstraat rechtdoor weg oversteken en rechtdoor, Kastanjestraat. Op de hoek zie je een mural.
- Ga voor flat Weidezicht rechtsaf, want aan de kopse kant van de flat is ook nog een mural te zien. Loop om de flat heen tot je weer op hetzelfde punt voor de flat staat (rug naar flat). Sla dan rechtsaf. Vierde weg linksaf, Dennenstraat. Bij kruising met Plataanstraat rechtdoor. Volgende kruising rechtdoor, langs winkelcentrum en na winkelcentrum linksaf, Perzikstraat. Tweede straat rechtsaf, Notestraat. Einde rechtsaf, Bramestraat. Hier zijn twee murals aangebracht. Einde linksaf, Wilgenstraat. Einde rechtsaf, Fruitlaan. Bij verkeerslichten linksaf, Kloetingseweg.
- Spoor over en schuin rechtdoor, fietsstraat in, Voorstad. Bij brug over water rechtsaf en meteen rechtsaf voetpad langs water/vestingwal in. Blijf dit voetpad langs het water volgen tot einde. Daar zie je in de verte, aan de Oude Singel, nog een mural. Loop daar niet heen, maar sla bij einde voetpad linksaf, daarna meteen weer linksaf, Gasthuisstraat (wordt Oude Vismarkt).
- Bij derde straat van links, Lombardstraat, rechtdoor weg blijven volgen. Daarna tweede linksaf, Blaauwe Steen. Einde rechtsaf, langs oude haven. Bij fietsbrug over water linksaf. Einde linksaf, Kleine Kade, langs de andere kant van de haven. Einde rechtsaf, ’s-Heer Hendrikskinderenstraat. Bij weggetje omhoog naar rechts gewoon rechtdoor blijven lopen. Derde straat van links linksaf, Ramusstraat. Eerste rechtsaf, Nieuwstraat, en linksaf voetpad park in.
- Blijf voetpad volgen (water rechts) tot einde bij ijzeren hekken. Daar rechtdoor, Westwal. Eerste linksaf, Brouwersgang. Op parkeerplaats, Beestenmarkt, rechtdoor. Verlaat deze parkeerplaats via het straatje (voetgangerszone) links achterin. Eerste linksaf, Keizerstraat, eerste rechtsaf, Bierkade. Eerste rechtsaf, Koningstraat. Einde rechtsaf en meteen linksaf steegje in. Op Vlasmarkt linksaf, Rijfelstraat. Einde, Grote Markt, rechtsaf. Blijf aan de rechterkant van het plein lopen.
- Verlaat het plein via de straat rechts achterin die naar kerk leidt, Korte Kerkstraat. Voor kerk rechtsaf en na de kerk meteen linksaf, Singelstraat. Einde rechtsaf, Singelstraat. Op kruising linksaf, Wijngaardstraat. Hier is een mural aangebracht. Einde linksaf, v.d. Spiegelstraat. Op kruising linksaf, Dam. Boven de pinautomaten zie je een grote mural. Ga met de rug naar de mural staan en loop schuin rechts, voetpad langs weg volgen, Frans den Hollanderlaan. Deze brengt je terug naar het station, het startpunt van deze route.
In 2015 werd het festival ‘Mural Goes’ georganiseerd, waarbij nationale en internationale kunstenaars tien murals aanbrachten in de stad Goes. In de jaren die volgden, verschenen er op nog meer plekken in de stad muurschilderingen, waardoor een waar openluchtmuseum ontstond. De eerste werken zie je op de zijgevels van flatgebouw Bongerd. Grappig weetje: de flat is beschilderd door twee broers. Op de oostgevel zie je het kleurrijke en grafische werk van kunstenaar Marcel Thelen. Zijn broer Stefan Thelen, die werkt onder de artiestennaam Super A, maakte op de westgevel een duif van ruim dertig meter hoog.
Het duo Karski & Beyond toverde samen met een groep jongeren in 2019 een gevel aan de Appelstraat om tot een kunstwerk. Wat de schildering moet voorstellen, laten de kunstenaars het liefst over aan de verbeelding. Het zou volgens hen namelijk te makkelijk zijn een duidelijk herkenbaar beeld te maken dat iedereen herkent; ze vinden het leuker om de toeschouwer aan het denken te zetten. Twee dagen waren ze bezig met het aanbrengen van de mural. In die tijd hoorden ze veel toeschouwers speculeren. Sommigen zagen in het werk een vrouwenfiguur, anderen een oog of zelfs een helikopter…
De graffitikunstenaar Eelco van den Berg maakte een kleurige muurschildering op de zijgevel van het flatgebouw op de hoek van de Appelstraat met de Frambozestraat. Toen de contouren op het gebouw zichtbaar waren, werd er veel gegokt over het eindresultaat. Nu is er duidelijk een combinatie van een kat en een vos te zien. Eelco maakte de schildering tijdens een hittegolf in 2018. De buurt hielp hem aan de nodige verkoeling, organiseerde barbecues en regelde zelfs een slaapplek voor Eelco, zodat die niet steeds terug hoefde naar zijn woonplaats Rotterdam.
Telmo Pieper en Miel Krutzmann vormen het Nederlands kunstenaarsduo Telmomiel. Ze staan bekend om hun realistische, humoristische en aangrijpende murals, die te zien zijn over de hele wereld, onder andere in New York, Dubai en Beiroet. In Goes maakten ze een portret dat bestaat uit verschillende gezichten. Ze willen daarmee uitdragen dat alle mensen verschillend zijn, maar toch ook hetzelfde. Verderop in de Kastanjestraat zie je op de zijgevel van flatgebouw Weidezicht een mural van de Goese kunstenaar Stefan Thelen over de Watersnoodramp van 1953. Aan de andere zijde van flat is nóg een mural aangebracht, maar dan in een compleet andere stijl: een indringend zwart-wit portret, gemaakt door de Duitse kunstenaar Hendrik Beikirch.
In 2019 verscheen in de Bramestraat de eerste mural van Goes in 3D. De muurschildering is gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Manuel di Rita, die werkt onder de artiestennaam Peeta. Zijn 3D-graffitistijl heeft hem veel bekendheid opgeleverd. Door de schakeringen, verlopen en schaduwen lijkt de muurschildering altijd net boven het oppervlak te zweven. In de week dat Peeta deze mural moest maken, was het slecht weer. Hij moest daarom steeds tussen de regenbuien door werken. In de Bramestraat zie je verderop nog een mural: een grote gans, gemaakt door de kunstenaars Super A (Stefan Thelen), Collin van der Sluijs en Rutger Termohlen.
Ook aan de Oude Singel is een mural van een duif aangebracht, gemaakt door de kunstenaar Stefan Thelen/Super A. Achter die duif zit een verhaal. Al eerder maakte Stefan namelijk in Goes een mural van een duif. Die werd in 2012 zelfs uitgeroepen tot mooiste illegale kunstwerk van Nederland. Een jaar later ging de mural echter verloren toen het pand in brand vloog. Nu is de duif dus terug in Goes. Aan de Oude Singel én op flatgebouw Bongerd. Volgens de kunstenaar past de duif bij Goes: op het eerste gezicht is het een alledaagse vogel. Maar als je goed kijkt, is het een kleurrijk dier met een prachtige, veelzijdige glans. Een beetje als de stad Goes.
De mural op de Beestenmarkt, op de achtergevel van Poppodium ’t Beest, is een ode aan de song ‘De held en de lul’ van de band Racoon. Bandlid Bart van der Weide schreef de song naar aanleiding van het overlijden van de beste vriend van zijn vader. Op de muurschildering zie je deze beste vriend vervagen, terwijl de man met het kusje op zijn wang wordt overmand door verdriet. Het enorme kunstwerk werd in juli 2023 aangebracht en is onderdeel van het project Music & Murals van het street-art duo van Studio Giftig: Niels van Swaemen en Kaspar van Leek. Deze kunstenaars maken in steden in heel Nederland muurschilderingen gebaseerd op een lied van een bekende Nederlandse muzikant die verbonden is aan de betreffende stad.
Aan de Wijngaardstraat kijkt een reusachtige waterman op de wereld neer. De mural is gemaakt door de Tilburger Robin Nas, die werkt onder de artiestennaam Zenk One. Robin leerde al op zijn zestiende verschillende graffiti-technieken. Sinds 2005 heeft hij zijn eigen design-studio en reist hij de wereld over om metershoge murals te maken. In Breda trekt een muurschildering van een enorme leeuw veel bewonderaars, vooral vanwege de bijna fotografische precisie waarmee die is weergegeven. Deze waterman is volgens dezelfde realistische principes gemaakt: nauwkeurig, subtiel én toegankelijk.
Boven de pinautomaten aan het Damplein siert een metershoog portret van een Goese vrouw de muren. De mural is gemaakt door de Cubaans-Amerikaanse kunstenaar Jorge Rodriguez Gerada. Gerada wordt gezien als een van de vernieuwers van de internationale urban art scene. Hij werd vooral bekend door zijn enorme portretten op de aarde, die je alleen vanuit de lucht kunt zien. Zijn muurschilderingen zijn vaak opvallend gedetailleerd. Ook bij deze mural is dat het geval. Het portret van de vrouw is bijvoorbeeld samengesteld uit meerdere Goese gezichten.