Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zonnepanelen verzekeren

Zonnepanelen worden steeds populairder. Inmiddels hebben meer dan 700.000 huishoudens in Nederland zonnepanelen. Maar hoe moet je zonnepanelen verzekeren? Op deze én andere vragen geven we hier antwoord.

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Voordat we ingaan op het hoe, doen we nog even een stapje terug. Want moet je je zonnepanelen eigenlijk wel verzekeren? In de meeste gevallen is dit slim om te doen. Deze panelen zijn immers een flinke investering en het duurt een aantal jaar voordat je de kosten terugverdient.

Hoe verzeker ik mijn zonnepanelen?

Je kunt je zonnepanelen verzekeren in de ANWB Opstalverzekering. Deze zijn standaard opgenomen in de dekking. Bijvoorbeeld als er sprake is van diefstal, maar ook in het geval van brand-, storm- of waterschade.

Moeten de panelen aan bepaalde voorwaarden voldoen?

De volgende voorwaarden gelden om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding in geval van schade of diefstal. 

  • De zonnepanelen moeten vastzitten aan je woning met schroeven of zijn verzwaard. 
  • De panelen moeten een keurmerk hebben (bijvoorbeeld Zonnekeur). 
  • De plaatsing moet uitgevoerd worden door een erkend installateur. 

Hoe ontstaat brand door zonnepanelen en is dit verzekerd?

Zonnepanelen kunnen soms de oorzaak zijn van een woningbrand. Panelen die in het dak van een woning zijn geïntegreerd, zijn hiervoor gevoeliger dan zonnepanelen die op het dak liggen. Geïntegreerde panelen worden meestal bij nieuwbouwwoningen en flats gebruikt.

De oorzaak van de brand is meestal een montage- of installatiefout. Door een slechte of onjuiste verbinding tussen de zonnepanelen en de omvormer in de woning kan de warmte niet weg en hoopt deze zich op. Door oververhitting kan brand ontstaan. Aangezien de achterkant van panelen voornamelijk uit kunststof bestaan, kan vuur ontstaan dat zich razendsnel kan verspreiden. Om oververhitting te voorkomen is het verstandig een micro-omvormer te gebruiken. Daarnaast moet het dak van brandwerend materiaal zijn.

Ga niet zelf aan de slag met het leggen van zonnepanelen, maar laat dat over aan een erkende installateur. Zo voorkom je problemen bij de afwikkeling van je schade met de verzekering, mocht er toch brand ontstaan.

Welke vergoeding krijg ik bij schade aan de zonnepanelen?

In het geval van schade aan of diefstal van je zonnepanelen krijg je met de ANWB Opstalverzekering de volledige kosten vergoed om de panelen te vervangen of te herstellen. Je moet dan wel binnen een jaar de herstelnota kunnen overhandigen, anders krijg je 70% van de vastgestelde schade uitgekeerd.

* Lees meer over de cijfers