Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autorijden met medicatie

Het effect van medicijnen op je rijvermogen en verzekering

Sommige medicijnen hebben invloed op je rijvermogen. Ze maken je bijvoorbeeld slaperig of suf, waardoor je reactievermogen afneemt. Wanneer kan je veilig autorijden met medicatie, en wat betekent het gebruik van medicijnen voor je autoverzekering?

Snel naar 
Rijgevaarlijke medicijnen | Check of je mag rijden | Je verzekering | Contact & Service

Rijgevaarlijke medicijnen

Medicijnen die je rijvermogen beïnvloeden, noemen we rijgevaarlijke medicijnen. Denk aan pijnstillers zoals morfine, tramadol of oxycodon. Of aan medicijnen uit deze categorieën:

  • Slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen;
  • Antidepressiva en medicijnen tegen angst;
  • Medicijnen tegen allergie, jeuk of reisziekte;
  • Medicijnen tegen epilepsie;
  • Medicijnen tegen psychose;
  • Sterke pijnstillers.

Autorijden met rijgevaarlijke medicijnen

Rijgevaarlijke medicijnen zoals hooikoortspillen kunnen je rijgedrag beïnvloeden. Maar dit betekent niet dat je als hooikoortspatiënt nooit meer de weg op kan. En aan sommige medicijnen kan je lichaam gewend raken, waardoor de bijwerkingen steeds minder sterk zijn. Andere medicijnen werken juist nog lange tijd door, ook als je er al mee gestopt bent.

Of je met jouw medicatie veilig kan rijden hangt dus onder andere af van hoe vaak je een medicijn gebruikt, voor hoe lang, en van de dosering. Ook de bijwerkingen van een middel kunnen per persoon verschillen.

Check of je mag rijden met jouw medicatie

Hoe weet je of je veilig auto kan rijden met jouw medicatie? Soms voel je zelf al dat je moe wordt van een medicijn. In dat geval kan je beter niet autorijden. Maar je merkt de effecten van een medicijn niet altijd zelf op. Zoek daarom altijd uit of jouw medicijn officieel veilig is voor automobilisten. Dit kan op verschillende manieren.

  1. Kijk naar de verpakking van het medicijn. Hier vind je bijvoorbeeld een waarschuwing dat het middel “het reactievermogen kan verminderen". Of de verpakking heeft een gele sticker, met de tekst “Dit geneesmiddel kan het reactievermogen verminderen”.
  2. Lees de bijsluiter van je medicijn. Vooral de informatie onder het kopje ‘Rijvaardigheid en het gebruik van machines’.
  3. Vraag om advies aan je apotheker of huisarts.

Op de website rijveiligmetmedicijnen.nl vind je meer informatie over autorijden met medicatie.  

Medicatie en je verzekering

Is het volgens de verpakking van je medicijn, de bijsluiter, een apotheker of arts niet veilig om auto te rijden? Dan is het strafbaar om alsnog te gaan rijden. Je kunt een boete krijgen of een tijdelijke rijontzegging, omdat je bewust jezelf en andere weggebruikers in gevaar brengt. Als je betrokken raakt bij een ongeval ben je daarom ook niet verzekerd. Ook schade die je toebrengt aan de andere partij is voor eigen rekening.

Rijgeschiktheid toetsen bij het CBR

Gebruik je standaard rijgevaarlijke medicatie, maar wil je toch deelnemen aan het verkeer? Dan kan je ook jouw rijgeschiktheid laten toetsen bij het CBR. Als het CBR oordeelt dat je rijgeschikt bent, wordt schade die je veroorzaakt toch vergoed. Dit is wel afhankelijk van het type autoverzekering dat je hebt.

Contact & Service

Vragen? Neem contact op

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem contact op met een van onze collega’s. Via onderstaande link vind je alle contact gegevens voor verzekeren.