Wegwerkzaamheden België

28-07-2016

Dit is een overzicht van de belangrijkste (aangekondigde) werkzaamheden in België.

Verkeersbelemmerende werkzaamheden

R0 Ring Brussel in beide richtingen bij afrit Anderlecht-Industrie. Tot 4 september.

E17 Antwerpen <-> Lille bij Moeskroen. Tot eind augustus.

E19 Antwerpen -> Breda, tussen St Job in 't Goor en Brecht. Van 5 tot 29 augustus, vooral ’s nachts en in het weekend.
E19 Antwerpen <-> Brussel, tussen Rumst en Kontich. Tot 14 augustus.

E40 Oostende <-> Brussel, bij Aalter. Tot medio 2018.
E40 Oostende -> Brussel, tussen Erpe-Mere (bij Aalst) en Zwijnaarde. Van 29 juli tot 14 augustus.
E40 Brussel <-> Aken (D), op de brug over de Maas bij Luik (Cheratte). Tot eind 2016. Zie hieronder ook apart bericht over werkzaamheden bij Luik.

E42 in beide richtingen (E403) bij Doornik. Tot december 2016.

E313 Antwerpen <-> Hasselt, in beide richtingen bij Herentals. Tot november 2016. 

Flinke vertraging verwacht tussen Breda en Antwerpen

E19 Breda <-> Antwerpen

Vanaf vrijdag 5 augustus t/m donderdag 1 september moeten weggebruikers op de E19 tussen Breda en Antwerpen tussen Sint-Job-in-'t-Goor en Brecht met flinke vertraging rekening houden. Het asfalt en de vangrail worden daar in deze periode over een lengte van 8 kilometer vernieuwd. Er wordt dag en nacht en ook in het weekend gewerkt.
Tijdens weekdagen blijven overdag steeds twee smalle rijstroken in beide richtingen beschikbaar en geldt er een maximum snelheid van 70 km/per uur. Van vrijdagavond 5 tot maandagochtend 8 augustus is in beide richtingen maar één rijstrook open. Vooral in dat weekend wordt er heel veel vertraging verwacht. In de daaropvolgende weekenden en nachten is er vanuit Antwerpen naar Breda telkens maar één rijstroken open. Richting Antwerpen zijn dat er twee. Doorgaand verkeer kan beter omrijden via Roosendaal/Bergen op Zoom A58/A4/A1.

Auto’s met caravan omrijden bij Luik

Op de E40 bij Luik zijn uitgebreide werkzaamheden aan het viaduct over de Maas.Tot eind 2016 is daar de rijbaan op het viaduct in beide richtingen versmald. Bijzonder smal is de invoegstrook bij knooppunt Cheratte voor verkeer vanuit Maastricht naar Luxemburg. Deze mag dan ook alleen worden gebruikt door personenauto’s zónder aanhanger of caravan. 
Al het overige verkeer moet omrijden door eerst de E40 richting Aken te volgen. Dit geldt dus voor campers, bussen, vrachtwagens en auto’s met caravan (bekijk het kaartje hieronder).
Bij de afrit naar het Shell tankstation (Aire de Tignée, afrit 36-bis) kan er worden gekeerd en kom je via de E40 richting Brussel alsnog op het viaduct en de ringweg van Luik. De omleiding staat aangegeven met oranje borden met de tekst “déviation”. De werkzaamheden aan het viaduct leveren dagelijks files op. De ANWB raadt daarom aan om, indien mogelijk, een andere route te kiezen.
Kaartje omleiding bij Luik (klik hier voor een vergroting)

alt text

Stefania- én Montgomerytunnel in Brussel dicht

In Brussel zijn de Stefania- (onder de Louizalaan) en de Montgomerytunnel (onder het Montgomeryplein) dicht door achterstallig onderhoud. De Montgomerytunnel gaat in november weer open en de Stefaniatunnel pas in mei 2017. Door de sluiting moet het verkeer bovengronds omrijden en dat zorgt geregeld voor opstoppingen. De komende tien jaar worden alle andere Brusselse stadstunnels ook gerenoveerd.

Voorkom vertraging

Stilstaan en vertraging door wegwerkzaamheden is lastig en vervelend, maar is deels te voorkomen door je vooraf, bijvoorbeeld hier op anwb.nl, goed te informeren. En zo kan je ook stilstaan en vertraging door pech verminderen. Door Wegenwacht pechhulp Europa af te sluiten ben je namelijk door heel Europa, met ondersteuning van de ANWB Alarmcentrale, verzekerd van pechhulp.

Zie ook:

Verkeersinfo België

Bron: ANWB Verkeersinformatie