Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Saarland

Kijk vanaf de Cloef-observatietoren uit over de indrukwekkende Saarschleife, bekijk het pauselijke porselein in Mettlach en wandel langs de vakwerkhuizen in Saarburg. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Saarland.

Wat te doen in Saarland?

Saarland is de kleinste Duitse deelstaat (op de Stadstaten Berlijn, Hamburg en Bremen na) en ligt ten zuidwesten van Luxemburg, tegen de grens met Frankrijk. De Franse invloed is duidelijk terug te zien in deze regio. Niet vreemd: Saarland was na de Tweede Wereldoorlog tijdelijk een Frans protectoraat en trad pas in 1957 toe tot de Duitse bondsrepubliek. Op middelbare scholen is Frans in plaats van Engels de eerste vreemde taal en op toeristische informatieborden staat alles zowel in het Duits als in het Frans vermeld. Plaatsnamen als Bous, Perl en Saarlouis doen je twijfelen of je wel in Duitsland bent en de Frans-Duitse Tuin in Saarbrücken is een symbool van de vriendschap tussen beide landen. Ga voor een historische blik in het industriële tijdperk van de regio naar de Völklinger Hütte en maak een wandeling door Nationaal Park Hunsrück-Hochwald, waar de natuur haar eigen gang mag gaan. Laat je inspireren door deze mooiste bezienswaardigheden van Saarland.

1. De indrukwekkende rivierlus in de Saar bij Mettlach

De plaats Mettlach ligt aan de rivier de Saar, precies waar de prachtige Saarschleife begint: een indrukwekkende rivierlus van bijna 360 graden. Vanaf de 42 meter hoge Cloef-observatietoren, die je via een spiraalvormig houten pad beklimt, heb je een spectaculair uitzicht op de beboste heuvels en de rivier die zich gedurende miljoenen jaren een weg heeft gebaand door het harde kwartsgesteente. 

Mettlach zelf staat verder vooral bekend als porseleinstad. De firma Villeroy en Boch produceert hier sinds 1809 het wereldberoemde porselein. De serviezen zijn het meest bekend, maar ook sanitair en interieurdecoratie behoren tot het assortiment. In de voormalige benedictijnenabdij bevindt zich niet alleen het hoofdkantoor, maar ook het documentatiecentrum Keravision – met wetenswaardigheden over de productie – en een aardewerkmuseum. Topstuk in dit museum is het tafelservies dat Villeroy en Boch ontwierp voor paus Benedictus XVI (2005-2013).

2. Saarbrücken: tegen de grens met Frankrijk

Saarbrücken, hoofdstad van Saarland, ligt tegen de grens met Frankrijk en strekt zich uit aan beide oevers van de rivier de Saar. Blikvanger aan de zuidoever is het witte Kasteel van Saarbrücken, dat oorspronkelijk uit de 11e eeuw dateert. In de loop van de eeuwen werd het kasteel meermaals verwoest, heropgebouwd en gerenoveerd, waarbij de huidige versie - met een indrukwekkend glazen centrum - uit 1989 stamt.

In het zuidwestelijke deel van de stad vind je de Frans-Duitse tuin. Dit 50 hectare grote park werd aangelegd in 1960, als symbool van de vriendschap tussen beide landen. Het is een gevarieerd recreatiegebied, waar wandel- en fietspaden langs speelplaatsen en thematuinen voeren en waar ook een kabelbaan is. Dagelijks tussen 09.00 en 21.00 uur is het waterorgel een grote publiekstrekker. Op muziekstukken van Mozart tot Michael Jackson dansen de fonteinen hun sierlijke figuren.

3. Industrieel erfgoed bij de Völklinger Hütte

De Völklinger Hütte, een verzameling verroeste installaties, hoge schoorstenen en oude fabrieksgebouwen ten westen van Saarbrücken, nodigt op het eerste gezicht misschien niet uit tot een bezoek. Hierachter gaat echter een fascinerende wereld schuil, waar je een uniek kijkje krijgt in het hoogtepunt van het industriële tijdperk. Deze voormalige ijzerfabriek, die van 1881 tot 1986 in werking was, staat sinds 1994 op de Unesco-werelderfgoedlijst als cultuurhistorische bezienswaardigheid. 

Beklim het 45 meter hoge uitkijkplatform bij de hoogovens, waarvandaan je het enorme complex (ter grootte van honderd voetbalvelden) overziet en de hellende ijzerlift het meest opvallend is. Dompel jezelf onder in de wereld van ijzer en staal in het Ferrodrom en bekijk de wisselende expositie van Urban Art. Wandel tot slot door ‘het paradijs’, waar de natuur het gebied langzamerhand weer heeft overgenomen en een explosie aan flora is te zien, van paarse seringen tot gele zonnebloemen en met klimop langs roestige pijpen. Vossen en wilde zwijnen houden zich schuil in het struikgewas.

4. Nationaal Park Hunsrück-Hochwald

Nationaal Park Hunsrück-Hochwald ligt op de grens met de deelstaat Rijnland-Palts. In dit bosrijke middelgebergte laat men de natuur op zijn beloop, met zo weinig mogelijk menselijk ingrijpen, wat de bijnaam ‘het oerbos van de toekomst’ oplevert. Gevolg hiervan is dat er hier bijzondere diersoorten huizen als wilde katten en zwarte ooievaars. Bewonder in het landschap, naast beukenbomen en moerassen, de zogenaamde ‘rosselhalden’: verweerde rotsachtige ruggen van 380 miljoen jaar oud kwartsgesteente. 

De toegangspoort tot het natuurgebied is het Otzenhausen Celtic Park, gewijd aan de archeologische opgravingen van de Keltische Ringmuur. Dit verdedigingswerk werd in de 1e eeuw v. Chr. gebouwd en bestond uit een 10 meter hoge en 25 meter dikke muur die het woongebied van de toenmalige Keltische vorsten beschermde. Tijdens een wandeling door het park wijzen informatieborden over de geologie en archeologie de weg. Neem een kijkje in het Keltische dorp: een blik in het leven van ruim 2000 jaar gelegen, met woonhuizen en ambachtelijke werkplaatsen. 

5. Vang je eigen diner in de Bostalsee

In de kleine rivieren Bos en Dämelbach werd in 1979 een 500 meter lange stuwdam gebouwd die uitsluitend een toeristisch doeleinde had: het creëren van een recreatiemeer ter bevordering van het toerisme in het noorden van Saarland. Zo ontstond de Bostalsee: 1,2 kilometer lang, 1 kilometer breed en gemiddeld 6 meter diep. De kleine hoeveelheid elektriciteit die sinds 2013 bij de dam wordt opgewekt, zorgt in de winter voor de verlichting van de aangelegde paden, zoals het 6,8 kilometer lange wandelpad en het 7,2 kilometer fietspad rondom het meer. 

Langs de westoever vind je een 150 meter lang zandstrand met ligweide. De Bostalsee staat bekend om de uitstekende kwaliteit van het water en is dan ook prima geschikt om te zwemmen, windsurfen of suppen. Liever niet nat worden? Huur dan een waterfiets of roeiboot en peddel rustig over het meer. Een hengeltje uitgooien onderweg verzekert je van het avondeten: er zit hier veel vis, waaronder diverse soorten forel.

6. De Saarpolygoon van Ensdorf: mijnbouw monument

De plaats Ensdorf ligt aan de oostoever van de rivier de Saar in het zuidwesten van Saarland en was vanaf het begin van de 18e eeuw tot 2012 een belangrijk centrum van steenkoolwinning in de omgeving. De overheid besloot de mijnbouw in deze regio in 2012 te beëindigen als gevolg van verschillende zware aardbevingen die erdoor waren veroorzaakt.

Bijzonder in dit gebied is de uit 2016 daterende Saarpolygoon, een veelhoekig en opengewerkt stalen bouwwerk dat als monument is opgericht ter herinnering aan de Saarlandse steenkolentijd. De Saarpolygoon staat bovenop een 150 meter hoge steenkoolafvalberg van de Bergwerk Saar-kolenmijn. Beklim de serie stenen trappen naar de top van de 30 meter hoge constructie en geniet, hangend over de reling of relaxend op een van de bankjes op het uitkijkplatform, van het panoramische uitzicht over het dal van de Saar.

7. Saarburg: middelpunt van het Saarlandse wijngebied

In de idyllische plaats Saarburg vormt de 20 meter hoge waterval in de Leukebach de verbinding tussen de hoge en de lage stad. De beek stroomt langs fraaie vakwerkhuizen en onder diverse bruggetjes door op zijn weg naar beneden, waar hij uitmondt in de Saar. Saarburg ligt op een heuvel aan de rivier en vormt het middelpunt van het Saarlandse wijngebied, waarvan de wijngaarden het glooiende landschap langs de oevers van de Saar bekleden.

Leisteen in de bodem, het grote aantal zonne-uren op steile zuidelijke hellingen en het gematigde klimaat zorgen voor uitstekende omstandigheden voor de wijnbouw. Het kunstje is afgekeken van de Romeinen, die hier vlak voor het begin van onze jaartelling de eerste wijnranken plantten. Men produceert hier voornamelijk witte wijn waarbij de Rieslingwijnen het meest populair zijn. Proef onder het genot van een glas wijn de Saarlandse specialiteit Schwenkbraten: varkensvlees dat op een schommelende grill boven open vuur is klaargemaakt.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Al gepakt voor je vakantie? 

Shop hier alles voor je vakantie naar Duitsland en vertrek goed voorbereid van huis! Zo vergeet je niets.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.