Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangend vervoer

Als je een aanrijding hebt gehad en je auto, motor of fiets is kapot, dan kun je recht hebben op vervangend vervoer. De kosten worden dan vergoed door de aansprakelijke tegenpartij. Je moet met een aantal zaken rekening houden.

Huurauto

Als je na de aanrijding geen auto meer ter beschikking (total loss of reparatie bij garage) hebt, dan kun je een auto lenen of huren. Je hoeft niet te bewijzen dat je de auto nodig hebt. Je mag de auto gebruiken voor bijvoorbeeld boodschappen, woon-werkverkeer of familiebezoek. De eventuele kosten kun je claimen bij de aansprakelijke tegenpartij. Neem van te voren contact op met uw cascoverzekeraar of de wa-verzekering van de tegenpartij.

Uitgespaarde kosten

Een deel van de huurautokosten blijven voor eigen rekening. Dit komt door aftrek van de uitgespaarde kosten. Je spaart kosten uit door dat je niet met je eigen auto rijdt. Het gaat hierbij niet alleen om brandstof, maar ook om bandenslijtage, onderhoudsbeurten enzovoorts. In de regel zal de verzekeraar hiervoor 25% van de huurkosten aftrekken. Je krijgt dan 75% vergoed. Als je kunt aantonen dat je minder kosten hebt bespaard, wordt dit percentage verlaagd en krijg je een hogere vergoeding.

Hoe lang?

Je bent verplicht de schade te beperken, dus houd de huurperiode zo kort mogelijk. In geval van reparatie, is dat de tijd die nodig is om je auto te repareren. Is de auto total loss, dan wordt meestal 14 dagen huur vergoed. Soms wordt rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden. Bijvoorbeeld wanneer je auto wordt aangereden vlak voor een autovakantie, dan wordt gedurende de vakantie de huurauto vergoed.

Wat voor auto kun je huren?

Je hebt een schadebeperkingsplicht. Dat betekent dat je een auto moet huren die gelijkwaardig is aan de eigen auto. Als je een grotere of luxere auto huurt dan worden die extra kosten niet vergoed.

Meer informatie: