Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Campers en caravans: de trends voor 2022

Kamperen is populairder dan ooit en de noviteiten en innovaties springen de pan uit. Wil jij een camper of caravan kopen, doe dan vast wat inspiratie op. ANWB heeft de belangrijkste caravan, camper en tent trends uitgelicht die jij gaat tegenkomen op de camping in 2022.

ANWB heeft voor jou ook al de trends voor het komende kampeerjaar 2023 uitgezocht.

Lees verder voor de 9 trends van het jaar 2022.

1. De jongere kampeerder doet aan vanlife

Tik het woordje ‘vanlife’ in op Instagram en je hebt 11,1 miljoen hits. Vanlife (van = busje, life = leven) is hip: jonge mensen die off-grid, zonder aangesloten te zijn op gas, elektriciteit of water, willen genieten van de natuur, in zelfgebouwde busjes. In het knusse interieur nippen bikinimeisjes tevreden aan hun chai-thee, terwijl stoere gebronsde bikkels met een surfplank onder de arm dromerig naar de ondergaande zon staren.

Vanlife doet schoorvoetend z’n intrede in de kampeerbranche. Dit jaar gaat caravanfabrikant Hobby ermee aan de haal met de Beachy: een nieuw merk dat helemaal op die jonge doelgroep is toegesneden. En: een camperversie lijkt in de maak …

Alle praktische tips en informatie over campers

2. Helemaal ‘connected’

Het zal nog wel even duren voordat de satellietschotel overbodig wordt, maar fabrikanten van zulke apparatuur zitten niet stil. Travelvision, Oyster en Maxview introduceren externe antennes voor op het dak van de camper of caravan, in combinatie met een router voor een data-simcard. De hypergevoelige antennes pikken het mobiele 3G/4G-telefoonsignaal óf de campingwifi op en maken daar een eigen wifihotspot van, geschikt voor tien devices. Een moderne caravan of camper, daar worden we blij van.

3. Elektromobiliteit

Bürstner lanceerde onlangs een nieuwe camper. De Eliseo CNG, een hybride buscamper-prototype met een bereik van 400 kilometer op aardgas. Daarna schakelt de motor automatisch over op de reservevoorraad van 15 liter benzine en zakt de maximumsnelheid tot 90 km/u.

Knaus experimenteert met een accu-aangedreven camper (actieradius 90 km) waarbij een range-extender (benzinemotor) stroom draait en de accu’s permanent bijvult.

Dethleffs ten slotte, is alweer even bezig met een elektrisch aangedreven caravan die de trekkende auto als het ware een zetje in de rug geeft: de eHome. Deze gemodificeerde Coco-caravan volbracht dit jaar de Alpen Challenge, achter een eveneens elektrisch aangedreven auto.

4. Off-grid met lithium en solar

Camperaars zijn niet beperkt tot campings, maar kunnen ook overnachten op camperplekken bij jachthavens of aan de rand van een gezellig dorp. Lang niet altijd is er dan een stroompaal voorhanden, dus ben je aangewezen op de boordaccu: off-grid heet dat. Of in ouderwets Nedelands: autark kamperen.

Alle systemen aan boord werken dan gewoon op de huishoudaccu. Investeer je in een lithiumaccu, dan heb je de dubbele capaciteit en ze wegen nog niet de helft van de traditionele loodzuuraccu. SuperB maakt hoogwaardige lithiumaccu’s – zoals de nieuwe Epsilon met een capaciteit van 150Ah – die tot tien keer langer meegaan dan conventionele accu’s.

5. Zonder morsen je toiletcontainer legen

Het legen van de toiletcontainer is het minst populaire klusje op de camping. En als je dan ook nog morst met toiletvloeistof … Probeer die blauwe vlekken maar eens van je handen te poetsen. Daarom heeft Thetford de PowerPods ontwikkeld: geconcentreerde toiletvloeistof in een afbreekbaar doorzichtig bolletje, in de exact juiste hoeveelheid. Daarmee gebruik je nooit te veel of te weinig vloeistof en morsen kan al helemaal niet. Met de groene PowerPods Bio – met micro-organismen – hoef je de afvaltank pas na vier dagen te verversen en de PowerPods Blu gaan een dag langer mee.

Je moet er nog wel even op wachten, want de pods zijn pas verkrijgbaar vanaf kampeerseizoen 2022.

6. Met je microcamper een weekend weg

Klein, kleiner, kleinst: de microcamper of compacte camper lijkt een nieuwe klasse in kampeerautoland. Zoals de Crosscamp uit de Hymergroep, gebouwd op basis van de Toyota Pro Ace Verso, of de Opel Zafira. Steeds meer merken hebben modellen in deze zeer compacte klasse, die het overigens ook prima doet in het woon-werkverkeer en waarbij het hefbed voor extra slaapruimte zorgt tijdens actieve weekendjes weg. Nieuwkomers zijn de Karmann Duncan op Ford Transit Custom en de Bürstner Copa.

En: dit type camper leent zich ook het beste om er een elektrische uitvoering van te maken, zoals Dethleffs twee jaar geleden al liet zien.

Alle praktische tips en informatie over campers

7. Circulaire tenten

Circulair: een mooi woord voor het hergebruiken van grondstoffen, zodat er dus geen nieuwe hoeven te worden geproduceerd. Dat is duurzaam. Dometic heeft zo’n duurzaam geproduceerde voortent, waarin 210 petflessen zijn hergebruikt. De Leggera Air Redux 220S is de eerste voortent van dit materiaal en heeft luchtslangen in plaats van tentstokken.

Nog zo’n circulair hoogstandje: de Karsten Opera Blueline, waarin spijkerbroeken zijn verwerkt. Per tent scheelt dat 100.000 liter drinkwater. We schrijven het even voluit: honderdduizend liter. Per tent. 

Dus ben je er nog niet uit of je een camper of caravan wilt kopen? Overweeg ook eens een tent.

Tip: Zo onderhoud je je tent en tentdoek

8. Zonder gasflessen

Er gloort nog meer duurzaamheid aan de einder: Knaus experimenteerde vorig jaar met een gasloze caravan bij haar tweede merk, Weinsberg. Kennelijk was dat succesvol, want deze proefballon is nu definitief doorgezet in de Knaus Sport. De ePower-versie van deze caravan heeft een kookplaat op inductie, een airco die door warmtepomptechniek ook als verwarming kan worden gebruikt, plus een compressorkoelkast. Alles werkt op 230 Volt. Ingebouwde elektronica voorkomt dat de stoppen er op het campingveldje uitknallen als je gaat koken, meldt de fabrikant.

En dat ene nachtje los van de stroompaal, onderweg naar het zuiden? Daarvoor heeft Knaus de One Night Stand ontwikkeld: een mini-lithiumaccu waarmee je prima een nachtje kunt overbruggen.

Voor de kampeerder die nog wel gasflessen meeneemt: alle praktische informatie over gasflessen

9. Nog steeds een rage: daktenten

Slapen op het dak van de auto, die trend is een paar jaar geleden gestart en loopt nog wel even door. Inmiddels hebben verschillende merken zich op de daktent gestort: merken waarvan je niet verwacht dat ze met een daktent zouden komen, waaronder Dometic en Thule.

Het laatste komt met de Thule Tepui Foothill, een uitklapbare daktent die op de dakdragers zo smal is dat je er nog een bagagebox of fietsendrager naast kunt plaatsen. Ook andere merken innoveren ook verder, zoals Dare To Be Different dat straks op de Kampeer & Caravan Jaarbeurs (6 t/m 10 oktober, Utrecht) z’n nieuwste Aniewhere zal onthullen.

Inspiratie, nieuws en primeurs

Doe nog meer inspiratie op tijdens de ANWB Kampeerparade. We vertellen je alles over nieuwtjes, signaleren trends en verklappen de winnaars van de ANWB Caravan en Camper Verkiezing van het Jaar 2022.

De belangrijkste primeurs voor modeljaar 2022 kun je ook live gaan zien bij de ruim honderd dealerbedrijven in het hele land. Zoek een showroom of een Bovagdealer bij jou om de hoek.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.