Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Chinese elektrische auto: wel of geen goede keuze?

Na een slechte start duiken er steeds meer Chinese elektrische auto's op in ons straatbeeld, voornamelijk elektrische SUV's. Toch hebben veel mensen nog hun vraagtekens. Want hoe zit het met de bouwkwaliteit, het onderhoud, de garantie en service van al die nieuwe merken?

De allereerste Chinese auto in Nederland was de Landwind. Deze SUV (die overigens nog gewoon op brandstof reed) werd in 2005 op de Europese markt geïntroduceerd en scoorde extreem slecht in botsproeven. In 2009 probeerde het merk het nog eens met de CV9, maar ook dat model werd geen succes. Daarna werd het stil, tot in 2019 de MG ZS verscheen. Functioneel en veilig, en dat voor een mooi prijsje. Ook de elektrische variant!

Hoe betrouwbaar zijn Chinese elektrische auto's?

Chinese elektrische auto's zijn over het algemeen goedkoper dan de gevestigde merken, maar er wordt nu eenmaal niet alleen op prijs gekozen. Hoewel een goedkope elektrische auto voor menig Nederlander als muziek in de oren klinkt, kiest de consument ook op gevoel. En aspecten als garantie en betrouwbaarheid zijn ook essentieel.

Chinese prijs, Europees gemak

Mocht je vraagtekens hebben bij elektrische auto’s van Chinese automerken, dan is het wellicht goed te weten dat een aantal Europese automerken in Chinese handen liggen. Zoals MG, maar ook Lynk & Co en Volvo, overgenomen door het Geely.

De elektrische Polestar 2 is ook een telg uit de Chinese Volvo-familie. Je krijgt bij deze auto twee jaar fabrieksgarantie, acht jaar op de accu en twaalf jaar tegen roest. Een pro is dat je voor onderhoud bij de dichtstbijzijnde Volvo-dealer terecht kunt. De theoretische actieradius bedraagt maar liefst 655 kilometer.

MG heeft verschillende elektrische modellen op de Nederlandse markt, allen met een fabrieksgarantie van zeven jaar of 150.000 kilometer. Het van oudsher Britse automerk valt in Nederland onder Van Mossel Automotive Group. Hier kun je de MG’s aanschaffen en terecht voor onderhoud.

Een belangrijke concurrent is BYD, dat net als MG elektrische auto's aanbiedt aan de onderkant van de markt. In het geval van BYD - een afkorting voor 'Build Your Dreams' zijn dat de Dolpin en de Seal. Die laatste schopte het zelfs tot de laatste zeven finalisten van de Auto van het Jaar-verkiezing 2024.

Andere Chinese elektrische auto's

Behalve MG en BYD kun je in Nederland inmiddels ook terecht voor Chinese auto's als Aiways, Seres en XPENG. Een speciale vermelding is er voor NIO, dat als enige EV-fabrikant kiest voor een batterijwisselsysteem.

Hoewel het merk inmiddels verschillende modellen aanbiedt, past de batterij van een ET5 ook in een EL7. En het mooie is: je kunt desgewenst van omvang wisselen, bijvoorbeeld wanneer je voor de zomervakantie liever een grotere batterij in de buik van je NIO wilt.

In december 2022 heeft NIO zijn eerste twee Power Swap stations geopend in Tilburg en Apeldoorn. Inmiddels staat de teller op 8 accuwisselstations. Je rijdt daar met jouw NIO naar binnen waar binnen vijf minuten jouw lege accu wordt verwijderd en een vol exemplaar wordt bevestigd.

Chinese elektrische auto's getest

De afgelopen jaren hebben we verschillende elektrische auto's van Chinese merken getest. Van de BYD Dolphin tot de Xpeng G9. Benieuwd hoe de verschillende modellen uit de verf komen?

Nu10%korting
De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.

Verkoopservice 

Verkoop je auto gegarandeerd via de ANWB. Snel en zonder te onderhandelen met kopers.