Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Praktische zaken bij aankoop auto

Heb je een nieuwe auto aangeschaft of wil je een er een kopen? Vergeet dan niet om de volgende zaken te regelen.

Kenteken op naam zetten

Bij het overschrijven van een auto krijg je een zogenaamde kentekencard. Voor 1 januari 2014 werden papieren kentekenbewijzen uitgegeven. Deze blijven gewoon geldig.

De meeste autobedrijven en -dealers kunnen de auto ter plekke op jouw naam overschrijven. Koop je bij een particulier, dan kun je kiezen tussen overschrijven bij een kentekenloket (bijvoorbeeld via een PostNL-punt) of op digitale wijze via website of met je smartphone.

Regel de verzekering voordat je de weg opgaat

Ga in géén geval onverzekerd met je nieuwe bezit de weg op. De risico’s die je dan loopt, zijn niet te overzien. De verzekering van de auto dien je te regelen voordat je de auto krijgt afgeleverd. De verzekering kan alvast een voorlopige dekking afgeven, de papierwinkel (polis, groene kaart etc.) komt dan later wel. Als je een auto koopt en verzekert, wil de verzekering in eerste instantie een paar dingen van je weten:

  • Wat is het kenteken van de auto?
  • Wat is de waarde van de auto (aanschafprijs)?
  • Wat is het gewicht van de auto (staat op het kenteken)?
  • De zogenaamde meldcode, dat zijn de vier laatste cijfers van het chassisnummer. Dit staat ook op het kenteken.

Een autoverzekering is eenvoudig online af te sluiten. Er zijn in grote lijnen drie soorten autoverzekeringen: WA, Allrisk (ook wel Casco genaamd) en een tussenvorm die voorkomt als WA Extra, WA beperkt Casco en enkele andere namen. Het type autoverzekering én het type auto dat je hebt, bepalen de hoogte van je premie.

Bij de ANWB kun je ook een autoverzekering afsluiten. Bekijk direct de dekking over wat wel en niet wordt vergoed en bereken je premie. 

Occasion kopen: keuren of niet?

Het laten keuren van een occasion kost best wat geld maar is toch verstandig om te laten doen. Het kan immers voorkomen dat je een strop hebt van vele duizenden euro's omdat uit de keuring blijkt dat bijvoorbeeld de bodem van de auto helemaal is doorgerot. Of dat hij een schadeverleden heeft en de prijs dus veel te hoog is.

5 duurste en meest voorkomende reparaties en hoe je ze herkent

Lees de advertentietekst van tweedehands aangeboden auto altijd goed en kritisch door. Soms staat er bijvoorbeeld: 'met wat werk' of 'kan een onderhoudsbeurt gebruiken'. Denk daar niet te licht over en bedenk vooral dat dat behoorlijk in de papieren kan lopen. Dit zijn de vijf meest voorkomende en duurste reparaties bij een occasion.

De beste pechhulp, altijd dichtbij 

We doen er alles aan je zo snel mogelijk in eigen auto weer op weg te helpen.

Je auto verzekeren 

Met een ANWB Autoverzekering ben je altijd verzekerd van de beste hulp bij een botsing of andere autoschade. Zo kun jij zonder zorgen de weg op.

Wat is uw huidige auto waard? 

We helpen je om snel achter de dagwaarde van een auto te komen. Op basis van kenteken én op basis van merk, type en bouwjaar.

Private lease 

Steeds meer Nederlanders leasen hun privé-auto. Lees alles over private lease en ontdek of het ook wat voor jou is.