De 8 mooiste bezienswaardigheden in Sevilla

Sevilla is de hoofdstad van de provincie Andalusië. Het heeft een kleurrijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinen. Je treft er schitterende, sprookjesachtige historische gebouwen, maar ook aangenaam pretentieloze tapasbars waar ze de lekkerste gerechten serveren. En overal klinkt de vurige flamenco.

1. Real Alcázar

Het Koninklijk Paleis van Sevilla is een uitstekend voorbeeld van de zogeheten mudéjar-architectuur, die populair was in de periode na de Reconquista: de katholieke herovering van Spanje, oftewel het verjagen van de Moren. In deze periode werd de bouwkunst nog duidelijk beïnvloed door de Moorse cultuur. Het paleis wordt nog steeds door de koninklijke familie gebruikt, maar is ook toegankelijk voor bezoekers. Die kunnen genieten van schitterende patio’s, een duizelingwekkende koepel van verguld houtwerk, azulejos (siertegels) en schitterende tuinen.

2. Plaza de España

In 1929 werd in Sevilla, als onderdeel van de Spaanse Wereldtentoonstelling, de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling gehouden, en bij die gelegenheid wilde de stad eens goed uitpakken. Daarom werd onder meer de Plaza de España aangelegd: een halvemaanvormig plein  met daaraan gelegen het Paviljoen de España. Het is opgetrokken in een flamboyante veelheid van stijlen, maar vormt op de een of andere manier toch een eenheid. Op de gevel bevinden zich vijftig wandschilderingen die naar de vijftig Spaanse provincies verwijzen. Ervoor bevinden zich bankjes, waar gretig gebruik van wordt gemaakt. De Plaza de España is een klassieke plek om op zondag met de familie heen te gaan.

3. La Giralda en de kathedraal

Niet het grootste, maar volgens veel mensen wel het mooiste bouwwerk van Sevilla, is het Giralda: een fraaie, ongeveer 100 meter hoge minaret, stammend uit de twaalfde eeuw en uiteraard in  Moorse stijl gebouwd. Het bovenste deel van de minaret werd echter in de veertiende door een aardbeving vernield, waarna er een klokkenstoel in renaissancestijl bovenop werd gebouwd. De aanpalende Santa María de la Sede is de grootste gotische kathedraal ter wereld. Tot de rijke inventaris van de kathedraal behoort ook het praalgraf van Columbus. 

4. Metropol Parasol

Jarenlang was de Plaza de Incarnación een wat mistroostig plein dat voornamelijk als parkeerplaats werd gebruikt. Men wilde er dan ook een parkeergarage van maken, maar bij de bouw daarvan werd gestuit op Romeinse en Moorse resten. Dat veranderde de plannen. Naar ontwerp van een Berlijnse architect werd er een reusachtig bouwwerk geschapen dat bestaat uit een zestal in elkaar overlopende houten parasols van 26 meter hoog. Daaronder bevinden zich een dagelijkse versmarkt, een museum en een plein. De constructie kreeg al snel de bijnaam Las Setas (‘de champignons’). Vanaf het plein kun je met een lift omhoog naar een 250 meter lange loopbrug. Op het hoogste punt, het Balcón Panorámico, heb je een prachtig uitzicht over Sevilla. 

5. Macarena in Sevilla

Vroeger was Macarena een wat volkse wijk, tegenwoordig zijn de termen ‘jeugdig’ en ‘bruisend’ meer van toepassing. Je kunt hier prima uitgaan en er zijn leuke markten en vintage winkeltjes. Op een wandeling door de aantrekkelijke smalle straatjes en steegjes kom je tal van bezienswaardigheden tegen, waaronder karakteristieke kloosters en kerkjes. Bijzondere vermelding verdient de automaat bij slagerij La Ibérica (Calle Feria 127), waaruit je 24 uur per dag ham kunt trekken. Komt de naam Macarena je bekend voor? Het dansnummer uit de jaren negentig was naar verluidt geïnspireerd op een jeugdige inwoonster van de wijk.

6. Drie stadspaleizen in Sevilla

Palacio de Lebrija, Casa de Pilatos en Casa de las Dueñas zijn drie prachtige stadspaleizen die elk hun eigen karakter hebben. Aan Librija zou je zo voorbij lopen omdat het er van buiten onopvallend uitziet, maar eenmaal binnen maakt de hal in één klap duidelijk dat het hier geen gewoon huis betreft. De gravin die hier ooit woonde had een nogal gevarieerde, avontuurlijke smaak, zodat je hier mudéjarstijl, Romeinse mozaïekvloeren, Delftsblauw aardewerk, azulejos, indrukwekkend houtwerk en de meest uiteenlopende snuisterijen aantreft. Pilatos is een toppunt van verfijning en kun je beschouwen als een mini-Alcazar: het is het grootste privépaleis van Sevilla. Dueñas was tot 2014 het weelderige woonpaleis van de hertogin van Alba, die in haar jonge jaren de Europese adel en internationale celebrities als Gracy Kelly en Jackie Kennedy ontving.

7. Basilica de la Macarena & Madonna

De Madonna de Macarena – officieel: Onze Lieve Vrouwe van de Hoop – is de meest aanbeden madonna van Spanje. Ze is de beschermheilige van Sevilla en ziet van hoog boven het altaar op de gelovigen neer. De neobarokke basiliek werd in 1949 speciaal voor de madonna gebouwd, nadat de vorige kerk door een brand was verwoest. Wie de Madre de Sevilla heeft gemaakt is onbekend, maar het levensechte beeld – voorzien van glazen ogen en kristallen tranen en gekleed in echt textiel  – dateert waarschijnlijk uit de 17de eeuw. Tijdens de Goede Week, Semana Santa, wordt de madonna op enorme plateaus door de straten gedragen en toegejuicht door de menigte.

8. Santa Cruz

De oude Joodse wijk Santa Cruz is de meest toeristische van Sevilla. Maar als je door de sfeervolle krinkelstraatjes en over de schaduwrijke pleinen wandelt, en links en rechts de gezellige patio’s en bloemrijke balkons ziet, dan snap je best dat jij niet de enige bent die hier de sfeer komt opsnuiven. In deze wijk bevinden zich de eerder genoemde kathedraal en Giralda en het Real Alcazar, maar je doet jezelf tekort als je het bij die topattracties laat. Dwalen door dit dorp binnen de stad is een must voor elke bezoeker. Een leuk restaurant of goede tapasbar is hier nooit ver weg.

ANWB Extra Reisgids Sevilla

Dit en nog veel meer bezienswaardigheden vind je in de ANWB Extra Reisgids Sevilla. Je kunt 'm gemakkelijk online bestellen. Inclusief uitneembare kaart.

ANWB Reisgids Sevilla online bestellen

Een stedentrip naar Sevilla boeken

Wil je Sevilla met eigen ogen zien? Boek dan een stedentrip bij de ANWB. Veilig, vertrouwd en altijd het met voordeel van je ANWB-lidmaatschap. Samen met onze reispartner Stedentrips.nl zochten we de allerbeste aanbiedingen voor je uit.

Bekijk de top 10 stedentrips Sevilla

Ben je op zoek naar alleen een hotel? Bekijk hotels in Sevilla op booking.com.