Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat te doen als het EPC-lampje brandt?

Niet alleen brandstof voedt de verbrandingsmotor, ook meerdere computers leveren informatie. Zij ontvangen op hun beurt weer input van allerlei sensoren. Dan is het niet zo verwonderlijk dat er af en toe een storing optreedt. Bijvoorbeeld met de EPC, de electronic power control. Het EPC-lampje op het dashboard gaat dan branden. Doorrijden kan, maar is niet verstandig.

Hebben alle auto’s een EPC-lampje?

De EPC is een computer die verbonden is met de cruisecontrol, traction control, het (elektronische) gaspedaal en het gasklephuis. Ontstaat ergens in die keten een storing, dan licht het EPC-lampje op. Vreemd genoeg hebben niet alle auto’s een EPC-lampje, hoewel er zeker een EPC aan boord is. De merken die dit lampje wel hebben, behoren tot dezelfde groep: Volkswagen, Audi, Seat en Skoda.

Wat veroorzaakt een brandend EPC-lampje?

De EPC is met veel belangrijke componenten van de aandrijflijn verbonden. En al die onderdelen krijgen ook weer ergens hun informatie vandaan. Het gasklephuis krijgt bijvoorbeeld input van een luchtsensor, die de hoeveelheid lucht regelt die naar de motor gaat. Daarbij spelen de temperatuur van de lucht en die van de motor een rol. Geeft een van de sensoren foutieve of geen informatie, dan registreert de EPC een storing.

Kan ik doorrijden als het EPC-lampje brandt?

Gaat het EPC-lampje branden, dan blijft de motor meestal gewoon draaien en lijkt alles naar behoren te functioneren. Daardoor lijkt het misschien alsof je kunt doorrijden. Dat kan inderdaad ook, maar we raden het sterk af. Rij door totdat je een veilige stopplek hebt gevonden, maar zet de motor dan direct uit en schakel hulp in om motorschade te voorkomen.

Na een starthulp brandt het EPC-lampje

Gek genoeg gaat het EPC-lampje vaak branden na het verlenen van starthulp. Het gaat dan om het starten via startkabels omdat de accu leeg is. In zo’n geval kan er sprake zijn van overspanning (piekspanning) en raakt de elektronica in de war. Deze piekspanning is te voorkomen door bij de auto met lege accu zo veel mogelijk grote stroomverbruikers in te schakelen bij of meteen na de start: blower van de kachel, achterruitverwarming, grootlicht.

Lampjes die tegelijk met het EPC-lampje branden

Omdat de EPC veel functies van de aandrijflijn aanstuurt, kan het best zijn dat er ook andere lampjes gaan branden. Bijvoorbeeld dat van het ESP (electronic stability program) of het bekende motormanagementlampje. Alles hangt met elkaar samen en zorgt ervoor dat de aandrijflijn en alle veiligheidssystemen optimaal functioneren. Toch kan zoiets simpels als een defecte remlichtschakelaar al voor een bonte lichtshow op je dashboard zorgen. Kortom, zo snel mogelijk de computer laten uitlezen door een vakman.

Wat mag je qua levensduur verwachten?

Bij normaal gebruik en onderhoud mag je van de EPC of ECU verwachten dat deze ten minste 6 jaar meegaat. Het gebruik van de auto is eigenlijk nauwelijks van invloed op de levensduur. De minimale levensduur van een onderdeel speelt een rol bij de vraag of je de kosten eventueel kunt claimen van de verkoper/reparateur.

Hulp nodig? De Wegenwacht staat klaar

Brandt het EPC-lampje van je auto? Aarzel niet en bel de Wegenwacht. Wij geven je dan gratis advies en mocht het nodig zijn, dan komt één van onze wegenwachten langs.

Heb je nog geen Wegenwacht pakket? Bestel Wegenwacht Service en profiteer ook van de beste pechhulp.

Pechhulp in je woonplaats

Bij pechhulp denk je waarschijnlijk aan autopech onderweg. Maar wist je dat maar liefst 40% van de pechgevallen plaatsvindt in de eigen woonplaats?

Heb je al een Wegenwacht pakket en wil je ook geholpen worden bij pech in je woonplaats? Check dan of Woonplaats Service in je pakket zit.