Mobiliteitsbeleid moet op de schop

Extra Breek de Spits podcast: coronacrisis

Door de Corona-crisis zijn de files als sneeuw voor de zon verdwenen. En lijkt een initiatief als Spitsbrekers overbodig. Of …toch niet? In deze extra Breek-de-Spits podcast gaan we in gesprek over de veranderingen op het gebied  van mobiliteit door Corona. Wat kunnen we ervan leren? Wat kan er anders?

Het mobiliteitsbeleid van veel bedrijven moet door de coronacrisis spoedig op de schop. De anderhalve meter-samenleving vergt een andere aanpak. 'Hoe we tot voor kort reisden, dat gaat  niet meer', vertelt Spitsbrekers-jurylid Jos Hollestelle in deze podcast.

Meer fietsen

Jos Hollestelle vertelt dat verschillende organisaties zich al aan het voorbereiden zijn op de anderhalve meter-samenleving. Never waste a good crisis is het motto. De organisaties die hij spreekt zien de voordelen in van meer thuiswerken. Daarom wordt nu alvast nagedacht over de langere termijn consequenties. Hoe kunnen bedrijven minder reisbeweging realiseren, ook na de coronacrisis? 

Hij roept bedrijven dan ook op om nu al na te denken over een aangepast mobiliteitsbeleid. Want de anderhalve-meter economie zal meer dan een paar maanden duren, is zijn verwachting. Welke andere vormen van mobiliteit kunnen worden ingezet om medewerkers van en naar het werk te laten reizen?

De fiets zal een grotere rol gaan krijgen: 'Ik zie dat grote bedrijven inzetten op de fiets en de speed pedelec', zegt hij. Ook verwacht hij dat naast het thuiswerken ook het autogebruik zal toenemen. 'Maar hebben we dan nog wel zin in die files?' vraagt hij zich tegelijkertijd af.

Beluister deze extra Corona Breek-de-Spits podcast van Spitsbrekers.