Wegenwacht Gijsbert: zo voorkom je pech

De eerste schoolvakanties van 2018 zitten eraan te komen en ook veel ondernemers staan te popelen om de koffers te pakken. Wegenwacht Gijsbert, voorheen columnist van ANWB-ledenblad De Kampioen, geeft enkele houtsnijdende tips voor zakelijk rijders om pech te voorkomen. Gijsbert: “Het grote probleem van busjes en werkauto’s is dat ze in de vakantie worden stilgezet omdat er alleen zakelijk mee wordt gereden.”

Tijd is geld

Gijsbert rijdt sinds 1989 langs de weg en heeft in al die jaren heel wat ondernemers met pech meegemaakt.

Zijn ondernemers te herkennen?

Gijsbert: “Ondernemers zitten er anders in als ze pech hebben. Je hebt natuurlijk verschillende soorten en niveaus van ondernemers. Een vrachtwagenchauffeur is een heel ander verhaal dan een marktkoopman of een hovenier. Het zijn allemaal andere stijlen van ondernemen. De grote overeenkomst tussen alle ondernemers is tijd is geld. Je ziet wel vaak dat naarmate de bedrijven kleiner zijn, het onderhoud slechter is omdat ze daar minder tijd voor hebben. Ik snap dat wel. Wat je dan bijvoorbeeld kunt doen is een garage opzoeken met flexibele werktijden. Dan zet je ’s avonds de bus neer en haal je hem ’s morgens weer op. Er zijn garages die daar open voor staan.”

Waar moeten ondernemers op letten als ze op vakantie gaan?

Gijsbert: “Het grote probleem van de busjes en de werkauto’s is dat ze in de vakantie worden stilgezet omdat er alleen zakelijk mee wordt gereden. Na de vakantie hebben we bij de Wegenwacht altijd een golf van werkauto’s die met een lege accu staan. Dat komt omdat ze vaak systemen hebben om de kilometerregistratie te automatiseren en sommige bedrijven hebben black boxes met een internetverbinding waarmee ze de auto constant kunnen monitoren. En ja, die gebruiken stroom! Dit is te voorkomen door de accu preventief te laten testen. Laat bij problemen de garage het stroomgebruik van de stilstaande auto controleren.”

Druppellader

Gijsbert: “Het allermooiste is als je de wagen in de vakantie wegzet met een accu druppellader onder de motorkap en dan met een verlengsnoer naar een stopcontact. Als je een bedrijfspand hebt, dan kunnen ze de auto mooi daar neerzetten. Dat is eigenlijk de ideale oplossing. Een alternatief voor een serviceauto is om net als bij een camper een aparte accu voor de accessoires te laten monteren. Dan belasten de accessoires niet de accu voor de startmotor. Een andere optie is om op het dak een zonnepaneel te monteren. Die blijft de accu voeden en je auto rijdt er ook nog eens zuiniger door omdat je minder stroom opwekt met je motor. De Wegenwacht heeft trouwens altijd accu’s bij zich en we kunnen dus slechte  accu’s direct vervangen.”

Reserveband

Wat veel oponthoud geeft is het ontbreken van een reservewiel.
Gijsbert: “Zorg verder dat je een reservewiel bij je hebt omdat die bandenreparatiesetjes die fabrikanten tegenwoordig in de auto leggen in de praktijk niet functioneren. Als er ruimte voor is, leg dan een winterband met velg in de auto. Een wegenwacht kan meestal wel aan een nieuwe band komen maar het kost ontzettend veel tijd.

Een reservewiel is zeker belangrijk op vakantie. Kijk dan of je een thuiskomertje of een andere reserveband hebt zodat je een alternatief hebt. Veel zakelijk rijders zijn zich totaal niet bewust dat ze geen reserveband hebben.

In het buitenland komt het voor dat mensen met een lekke band dagenlang oponthoud hebben of enorme prijzen berekend krijgen, gewoon omdat ze geen keuze hebben. Het ligt er ook wel aan waar je staat. Het meest schrijnende geval wat ik ken is van mensen die in het zuiden van Italië zaten, op vrijdagmiddag hadden ze een lekke band en uiteindelijk konden ze pas dinsdag terwijl de vakantie al verlopen was, weer naar huis”

Bijgeluidje?

Gijsbert zit boordevol tips maar geeft ondernemers nog een belangrijke derde mee: “Mensen horen soms af en toe een bijgeluidje. Ze horen bijvoorbeeld na het starten wat geklapper onder de motorkap. Vaak is er dan iets mis met de multibelt. Of een spanrol. Ga daar niet mee op vakantie voordat je het eerst hebt laten checken bij de garage! De riemen van bepaalde hybride auto’s zijn er bijvoorbeeld gevoelig voor om eraf te lopen.”

Wie de tips van Gijsbert ter harte neemt heeft meer kans om zonder pech de vakantie door te komen. Voor nog wat meer algemene tips kun je kijken op de site van de ANWB. Bijvoorbeeld naar de 5 tips voor het rijden bij gladheid.

Meer weten van Gijsbert?

Volg Gijsbert op Facebook
Volg Gijsbert op Instagram