Private lease voor zzp’ers

Zo rijd je als zzp’er met een private leaseauto

Een goede eerste indruk maken is in de zakenwereld van groot belang. Je wilt immers graag nieuwe opdrachten krijgen of producten verkopen. De parkeerplaats opdraaien met een representatieve auto hoort daarbij. Maar hoe financier je zo’n auto? Zzp’ers blijken steeds vaker gebruik te maken van private lease om een ‘auto van de zaak’ te financieren.

Wat moet je weten?
Private lease is in opkomst sinds de economische crisis. Deze lijkt al weer lang geleden. De mooie groeicijfers hebben de stroom berichten over faillissementen van de voorpagina verdreven. Toch zijn ondernemers destijds flink geschrokken. Zo herinneren vele werkgevers zich nog de hoge kosten van doorlopende contracten van leaseauto’s van ontslagen personeel. Private lease is sindsdien een geliefd alternatief. Het houdt in dat je tegen een vast maandbedrag een nieuwe auto kan rijden zonder dat deze van jou is. Volgens het Economisch Bureau van de ING is private lease inmiddels goed voor zo’n 15 procent van de particuliere (nieuw)markt.

Ayse Celik, business development marketeer bij ANWB Zakelijke Markt geeft een aantal tips.

1. Geen bijtelling, wel declareren
Private lease blijkt ook voor zzp’ers een oplossing te zijn. Met private lease heb je tenslotte voor een vast bedrag per maand een nieuwe auto, geen andere kosten dan de benzine en geen fiscale bijtelling! Zakelijke kilometers kun je afboeken van de winst. Dat klinkt aantrekkelijk en is het vaak ook, maar je moet voor jezelf een aantal zaken afwegen.

2. Goed doorrekenen
Een van het belangrijkste is of je de vaste maandlasten van een private leaseauto gedurende de looptijd van het contract kunt dragen. Heb je een wisselend inkomen waarbij je sommige periodes maar net aan kunt rondkomen, dan is het raadzaam om goed af te wegen of je deze financiële lasten van private lease er bij kunt hebben. Laat je in elk geval niet leiden door de auto en reken de financiële gevolgen eerst goed door.

3. Aanbieder kiezen
Daarbij is het advies om de voorwaarden van de verschillende maatschappijen die private lease aanbieden tot en met de kleine lettertjes door te nemen. Er is een flinke toename van bedrijven die inspringen op de hausse in private lease. Een goed baken voor het kiezen van een aanbieder is het Keurmerk Private Lease, in 2016 opgezet door de leasebranche. Dit keurmerk wordt gesteund door de ANWB.

4. Huis kopen
Voor zzp’ers was het altijd lastig om een hypotheek te krijgen. Die situatie is de laatste jaren verbeterd, maar nog steeds moet je als zzp’er een goed verhaal hebben en prima omzetcijfers kunnen laten zien aan de bank. Een private lease contract kan dan roet in het eten strooien. Private lease is in feite een soort krediet en je krijgt er een registratie voor bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een hypotheek wordt er door beïnvloed.

Samengevat kun je stellen: ga niet over één nacht ijs. Reken eerst alles door: hoeveel kilometer ga je rijden, voor hoeveel maanden wil je het contract aangaan, welke type auto heb je op het oog. Heb je alle cijfers goed op een rij dan kan zomaar blijken dat een zakelijke auto via een private lease constructie een goeie deal is. Je beschikt dan over een nieuwe auto en je hebt geen zorgen over dure reparaties.

Meer weten?
Bekijk dan ook de checklist voor een leasecontract en de meest gehoorde misvattingen rondom private lease.