Roaming

Ondernemers profiteren van wegvallen roaming in EU

Het wegvallen van de kosten voor roaming in Europa brengt mkb’ers en zzp’ers veel voordelen. Werken in de cloud op je vakantiebestemming - veel ondernemers werken immers door - hangt niet meer af van een zwak wifi-signaal of dure databundel. Een aantal voordelen op een rij en wat je nog moet regelen als je medewerkers hebt.

Na een reeks tarievenverlagingen is het dan eindelijk zover. Sinds medio juni mogen providers geen kosten meer in rekening brengen voor roaming in Europa. Roaming is de term voor het verbruiken van data in het buitenland. Bellen, sms’en en internetten mogen nu elders in Europa onder het motto ‘roam like home’ slechts evenveel kosten als in je thuisland. Een zegen voor de zakelijke reiziger die in het verleden nogal eens werd geconfronteerd met torenhoge telefoonrekeningen na bezoek aan een buitenlandse zakelijke relatie.

Dataslurpers
Houd er wel rekening mee dat je in het buitenland niet ongelimiteerd online je gang kunt gaan. Zolang je in de ogen van je provider redelijk gebruik maakt van de nieuwe situatie is er niets aan de hand. Een en ander hangt ook af van je contract. Houd dat eens onder de loep. Verbruik je te veel data in het buitenland dan worden alsnog hogere kosten doorberekend. Het blijft dus zaak uit te kijken met dataslurpers zoals speelfilms, video’s en social media.

Daarmee kom je gelijk op de vraag hoeveel gigabyte je medewerkers in het buitenland mag gebruiken via het mobiele internet. Houd als werkgever de controle is het devies. Het is het handigst om hierover contact op te nemen met je provider. Meestal kun je per 06-nummer een persoonlijk datalimiet afspreken.

Navigeren
Veel auto’s van de zaak zijn voorzien van navigatie, maar lang niet allemaal. Medewerkers zien vaak op tegen de extra kosten van installatie en gebruiken in eigen land een los navigatiekastje of een app op de smartphone. Met het wegvallen van de roamingkosten kun het medewerkers met een gerust hart online in het buitenland navigeren met bijvoorbeeld Google Maps.

Dit blijkt uit de recente test van de Consumentenbond. De onderzoekers komen op een verbruik van 2 en 11 MB’s op een ritje van 11,5 km. De Consumentenbond: “We hebben incidenteel gekeken naar het verbruik bij een rit van 120 km en dan blijkt dat bijvoorbeeld Google Maps zo’n 13 tot 17 MB nodig heeft.” Gezien het aantal verbruikte MB’s lijkt online navigeren in het buitenland kostentechnisch dus goed te doen.

Dashcams
De dashcam waarmee je autorit kunt filmen, is een populaire gadget in de (zaken)auto. In Engeland stegen de verkopen vorig jaar met maar liefst 918 procent, in Nederland is er sprake van een verdrievoudiging. De politie is in elk geval blij met de beelden bij onduidelijkheid over de schuldvraag van een ongeval, net als verzekeraars. Ondernemers gebruiken de dashcam bovendien nog al eens wakend oog voor hun spullen in de bestelbus of zakenauto als zij moeten parkeren. Nu worden de beelden veelal opgeslagen op een diefstalgevoelige sd-kaart. Online beschik je altijd over de beelden.

Privacy
De ANWB wijst er op je moet oppassen met je dashcam in het buitenland. Niet elk land waardeert deze ‘schending van de privacy’. Zie voor een overzicht per land op deze pagina.

Internet of Things
Internetten, online navigeren en het gebruik van dashcams met directe communicatie. Het zijn enkele voorbeelden van toepassingen die voordeel hebben van het wegvallen van de roamingkosten. Het is te verwachten dat er ook voor ondernemers vele toepassingen worden bedacht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opkomst van Internet of Things waarbij zakenauto’s zelf online communiceren, onafhankelijk van de bestuurder.