Tips om veilig te rijden bij winterweer

Wellicht rijdt u binnenkort wel naar de wintersport. Wij geven u graag 5 tips en een advies om veilig te rijden bij winterweer.

1. Houd afstand
Houd bij gladheid meer afstand dan normaal. Als uw voorganger plotseling remt, heeft u de ruimte en tijd om dat op te vangen. Ga niet dicht achter iemand rijden, of hard op een ander afrijden. Ook op het laatste moment invoegen is onverantwoord.

2. Kijk ver vooruit
Blijf zo ver mogelijk vooruit kijken, dan stuurt u meestal vanzelf de goede lijn. En ook dat gaat beter als u niet te dicht achter uw voorganger rijdt. Zo lang u gewoon rijdt en niet slipt, lijkt het of alles veilig is in de auto, maar elk beetje veiligheidsmarge is nodig in deze omstandigheden.

3. Trek rustig op
Optrekken vanuit stilstand leidt soms tot glijpartijen. Geeft u te veel gas dan graven de banden zich dieper in de sneeuw en komt de auto niet meer van zijn plek. Wegrijden in z’n twee kan helpen. Maar het belangrijkste is weinig gas te geven en de koppeling rustig te laten opkomen. Dat kan overigens ook in de eerste versnelling. Het klinkt tegenstrijdig, maar het kan soms ook helpen om bij het wegrijden veiligheidssystemen als ESC (ESP) uit te zetten. De correcties van dergelijke systemen maken het wegrijden in sneeuw moeilijker. Probeer al de handelingen geleidelijk te doen. Stuur rustig, rem niet abrupt. En stuur bochten niet te scherp in.

4. Remmen: soms hard, soms helemaal niet
Moet u een noodstop maken, dan wilt u dat het ABS (antiblokkeersysteem) optimaal functioneert. Ga niet steeds een beetje ‘pompend’ remmen. ABS werkt alleen als u de remdruk hoog houdt. Trap zowel de rem als de koppeling -  bij voorkeur tegelijkertijd – hard in. Schrik niet als de rempedaal gaat trillen of als u rare geluiden hoort. ABS zorgt ervoor dat de wielen blijven draaien en daardoor kunt u blijven sturen.

Soms kunt u juist beter helemaal niet remmen. In bochten bijvoorbeeld. U  kunt beter gas loslaten om vaart te minderen. Geef weer gas als u de bocht uit bent. Ziet u de vangrail toch op u afkomen. Ga niet aan uw  stuur trekken; laat de auto glijden en stuur rustig de juiste rijrichting in. Bij grip, gaat u vanzelf weer de goede kant op.

5. Blijf ook met winterbanden extra alert
Ook met winterbanden onder de auto zal u rekening moeten houden met de omstandigheden. Normaal gesproken is uw remweg, als u twee keer zo hard rijdt, al vier keer zo lang. Bij gladheid wordt dat nog versterkt. En winterbanden mogen dan een kortere remweg hebben dan zomerbanden, als u  hard rijdt wordt dat effect volledig opgeheven. 

Remweg op sneeuw - winterbanden, zomerbanden en all seasonbanden

Sommige mensen denken dat het helpt om de bandenspanning te verlagen. Dat de banden dan meer contact maken met de weg en voor extra grip. Helaas: te slappe banden gaan ten koste van de stabiliteit. Daar komt nog bij dat winterbanden wat zachter van structuur zijn dan zomerbanden. Om ze optimaal te laten functioneren, is de juiste bandenspanning nóg belangrijker.

ANWB van de Zaak advies
Wij adviseren iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt en/of op wintersport gaat, te kiezen voor winterbanden. Winterbanden bieden betere grip door een zachtere rubbersamenstelling en een aangepast profiel. Daardoor presteren ze optimaal in het winterseizoen. Daarnaast zijn winterbanden in veel landen verplicht tijdens de winter of bij winterse omstandigheden.

Toch pech?
Mocht u toch met pech langs de weg komen te staan, dan kunt u 24 uur per dag de Wegenwacht voor de Zaak bellen.

Wegenwacht Europa Service
Controleert u voor vertrek of u in het buiteland verzekerd bent van hulp bij pech. Op Mijn ANWB voor de Zaak kunt u eenvoudig uw pakket uitbreiden naar Wegenwacht Europa Service. Wij wensen u een goede reis.  

Speciaal voor jou geselecteerd