Kostenoverzicht: hoeveel kost het om uw auto zakelijk te rijden?

Als ondernemer heeft u wellicht een (bestel)auto nodig om naar kantoor te rijden, klanten te bezoeken of producten te bezorgen. Als u in een auto van de zaak rijdt, dan zijn alle uitgaven voor rekening van uw bedrijf.

Zakelijke autokosten uitgelegd

Afhankelijk van uw persoonlijke situatie kan dit voordeliger zijn dan privé rijden. Wilt u weten met welke kostenposten u rekening moet houden? Bekijk dan hier een helder kostenoverzicht.

Kostenoverzicht bij een auto van de zaak:

1. Verzekeringspremies

Of u uw auto zakelijk rijdt of privé; iedere autobezitter in Nederland is verplicht om een WA-autoverzekering af te sluiten. Een zakelijke autoverzekering is meestal duurder dan een particuliere autoverzekering, maar privégebruik is altijd meeverzekerd. Om eventuele schade aan uw eigen auto te verzekeren kunt u kiezen voor een aanvullende cascodekking.

2. Brandstof

De soort brandstof bepaalt onder meer de hoogte van de motorrijtuigenbelasting. Welke brandstof voor u voordelig is, hangt af van het aantal kilometers dat u per jaar rijdt. Diesel- en LPG-auto’s zijn goedkoper dan benzine-voertuigen, maar de wegenbelasting is hoger. Of benzine, diesel of lpg in uw situatie goedkoper is kunt u eenvoudig berekenen met de ANWB Autokostentool.

3. Onderhoud en reparatie

Helaas hoort het erbij; iedere auto snoept vroeg of laat geld uit uw portemonnee voor onderhoud en reparaties. Voor auto's ouder dan 3 jaar (bij diesel of gas) of 4 jaar (bij benzine en/of elektromotoren) geldt bovendien de verplichte APK-keuring. Uiteraard kunt u deze kosten ook op uw bedrijf boeken.

4. Afschrijving

Elke auto wordt ouder en daardoor minder waard. Houd daarom rekening met afschrijving vanaf het moment dat u de parkeerplaats bij de dealer verlaat. Het bedrag is moeilijk in te schatten, omdat dit van veel verschillende factoren afhankelijk is. U kunt hier berekenen hoe hoog het jaarlijkse afschrijvingspercentage is voor uw voertuig. Om een goed overzicht te houden over uw autokosten, is het verstandig de afschrijving op uw auto apart van uw andere kosten te berekenen.

Overzicht belastingen bij een auto van de zaak:

1. Motorrijtuigenbelasting

Als een motorrijtuig (personenauto, bestelauto, vrachtauto of motor) op uw naam staat, moet u motorrijtuigenbelasting betalen. Het bedrag hangt onder meer af van het soort motorrijtuig, het gewicht van het motorrijtuig en het soort brandstof. De regels voor zakelijke voertuigen zijn vrijwel hetzelfde als voor particuliere bestuurders. Alleen als u een bestelauto met een grijs kenteken heeft betaalt u minder belasting. Bereken hier op eenvoudige wijze uw motorrijtuigenbelasting.

2. Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm)

Koopt u in Nederland een personenauto, motor of een bestelauto? Of brengt u een personenauto, motor of bestelauto uit het buitenland naar Nederland? Dan ontkomt u helaas niet aan de belasting van personenauto's en motorrijwielen (bpm). Vrijstelling is uitsluitend mogelijk bij bestelauto’s.

3. Belasting zware motorrijtuigen

Als u een vrachtwagen(combinatie) hebt dan moet u meestal ook belasting zware motorrijtuigen (bzm) betalen. U betaalt alleen bzm als u uw vrachtauto(combinatie) op de autosnelweg wilt gebruiken, het voertuig alleen bestemd is voor het vervoeren van goederen en de maximummassa van de vrachtauto(combinatie) 12.000 kg of meer is. In deze tabel vindt u een kostenoverzicht.

Speciaal voor jou geselecteerd