2017 in aantocht; zo besparen slimme ondernemers op hun zakenauto

Het duurt niet lang meer voordat de champagnekurken weer door de lucht schieten. In het nieuwe jaar vinden er opnieuw wijzigingen plaats in de autobelastingen en bijtelling. Met de volgende tips kunnen ZZP’ers en (startende) ondernemers op de valreep nog een aardig bedrag besparen.

Het einde van het jaar is een goed moment om nog eens goed te kijken welke wijzigingen volgend jaar plaatsvinden. Er zijn namelijk mogelijkheden om vlak voor de jaarwisseling nog flink wat geld te besparen. Terwijl je andere beslissingen beter over de jaarwisseling heen kunt tillen.

Wijzigingen autobelastingen

Autobelastingen kennen twee doelstellingen; opbrengst ter financiering van overheidsuitgaven en ondersteuning van het milieubeleid, met als speerpunt het terugdringen van de CO2 -uitstoot. Het beleid is onder druk komen te staan omdat de leaserijder massaal koos voor auto’s met een lagere bijtelling, maar veel voertuigen de beloofde verlaging in CO2 -uitstoot niet waarmaken. Zo kreeg semi-elektrisch rijden (Plug-In Hybride, PHEV) fiscale stimulansen, terwijl de milieuverbetering van deze auto’s gering blijkt te zijn. Zeker wanneer men te veel op reguliere brandstof blijft rijden in plaats van elektriciteit. Maatregelen zijn getroffen in de wet Uitwerking Autobrief II die vanaf 2017 gaat gelden.

De belangrijkste wijzigingen in de autobelastingen in 2017 luiden als volgt:

  • Verlaging van de aanschafbelasting personenauto's en motorrijwielen (bpm) voor 2020 met in totaal 14,7%.
  • Verlaging van 2% van de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor alle personenvoertuigen.
  • Verhoging van de mrb voor vervuilende dieselpersonenvoertuigen en dieselbestelauto's vanaf 1 januari 2019.
  • Vermindering van het aantal bijtellingscategorieën van 4 naar 2.
  • Verlaging van het algemene bijtellingspercentage van 25 naar 22.
  • Versterking van de fiscale stimulering van vol elektrische auto's.

Auto van de Zaak? Bespaar op de bijtelling!

In 2017 veranderen de bijtellingspercentages voor zakenauto’s opnieuw. De bijtelling voor alle auto's gaat geleidelijk omlaag, van 25% naar 22%. Dit betekent dat eerdere voordelen rondom de hybride auto verdwijnen en deze net zo zwaar belast wordt als ieder ander type wagen.  Alleen voor (zeer) zuinige auto’s gaan de percentages juist omhoog. Deze krijgen een extra stimulans door een bijtelling van 4%. 

Wat is wijsheid: nu een auto kopen of juist wachten? 

De bijtelling op een auto is vijf jaar geldig vanaf de datum van de eerste kentekenregistratie. Slimme ondernemers kunnen dus aardig wat geld besparen door vóór 1 januari een energiezuinige auto op naam te zetten. Indien je een andere auto wilt aanschaffen dan kun je beter even wachten tot het nieuwe jaar. Zo maak je in beide gevallen optimaal gebruik van het meest gunstige bijtellingspercentage. 

Speciaal voor jou geselecteerd