Milieuzones; 5 tips waar u als ondernemer op moet letten

In diverse steden in Nederland is een milieuzone ingevoerd. Vrachtwagens, bestelauto’s en personenauto’s die niet aan de nieuwe voorwaarden voldoen, zijn niet langer toegestaan in het milieuzonegebied. Heeft u een eigen bedrijf en doet u regelmatig zaken met partners of klanten in milieuzones? Dan kan dit veel invloed hebben op uw onderneming.

Wat is een milieuzone?

Een opfrissen; hoe zit het ook alweer met milieuzones? De milieuzone is een afgebakend gebied waar alleen voertuigen mogen rijden die aan bepaalde voorwaarden (uitstooteisen) voldoen. Een aantal steden heeft een milieuzone ingevoerd om bij te dragen aan schonere lokale luchtkwaliteit. De toegangsvoorwaarden zijn echter niet eensluidend en aan verandering onderhevig. Ruimte voor verwarring dus. De ANWB heeft 5 tips opgesteld om ondernemers op weg te helpen.

Waar moet u als ondernemer rekening mee houden?

1.    De locatie van het milieuzonegebied

Op weg naar een klant of partner? Controleer voor vertrek of uw bestemming in de milieuzone ligt en welke voorwaarden van toepassing zijn. Op de website van de gemeente vindt u onder andere een plattegrond van het gebied of een lijst met postcodes die binnen de milieuzone vallen. Ook ziet u hier aangegeven waar parkeerplaatsen zijn buiten de milieuzone. Op straat zijn de grenzen van de milieuzone te herkennen aan een verkeersbord.

2.    Toegangsvoorwaarden

In elke gemeente worden eigen toegangsvoorwaarden gehanteerd. Dit kan met name vervelend zijn voor (kleine) ondernemers die regelmatig in een milieuzone moeten zijn om bijvoorbeeld goederen af te leveren. Bekijk de voorwaarden voor personenauto’s en bestelbusjes op de website van desbetreffende gemeente. Zet u (een) vrachtwagen(s) in voor uw onderneming? Dan kunt u met een kentekencheck nagaan of uw voertuig wordt toegelaten in de milieuzone. Let op: Bij overtreding riskeert u een hoge boete.

3.    Lokale en landelijke ontheffingen

Bezit u voertuig(en) die niet aan de eisen voldoen? Bij de gemeente kunt u een lokale ontheffing aanvragen. Dit zijn de mogelijkheden:

  • Dag ontheffing: vrijstelling voor enkele dagen per kalenderjaar.
  • Langdurige ontheffing: indien u een schoner voertuig heeft aangeschaft en wacht op de levering.
  • Hardheidsclausule: hierop kunt u een beroep doen indien uw onderneming niet in staat is om op korte termijn een investering te doen in een roetfilter of schoner voertuig.

Bijzondere voertuigen komen in aanmerking voor een landelijke ontheffing. Neem hiervoor contact op met RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

4.    Subsidie- en sloopregeling

Heeft u een voertuig dat niet meer aan de huidige eisen voldoet, maar bent u van plan om een schonere auto aan te schaffen? Dan kunt u misschien subsidie krijgen. Daarnaast bieden diverse steden een sloopregeling aan. De mogelijkheden en voorwaarden verschillen per gemeente. Informeer daarom bij uw gemeente naar de mogelijkheden.

5.    Controleer altijd de website van de gemeente op wijzigingen

In de toekomst zullen de voorwaarden van gemeenten mogelijk verscherpen. Dit kan ook van invloed zijn op uw vervoersmiddel(en) en onderneming. Hou de website van uw gemeente in de gaten om op de hoogte te blijven van de meest actuele stand van zaken omtrent milieuzones.

Speciaal voor jou geselecteerd