Elektrisch rijden; nu nog profiteren van voordeel

Een hoop veranderingen met betrekking tot de bijtelling

Elektrisch rijden is het rijden van de toekomst. Het imago wordt hipper en er komen steeds meer en mooiere modellen op de markt.

Laadpaal voor elektrisch rijdenDaarnaast heeft het Kabinet in Autobrief II voorgesteld dat zakelijke rijders vanaf 2017 alléén met een volledig elektrische auto in het lage bijtellingstarief van 4 procent, in plaats van 22 procent, vallen.  En ook nu al zijn de semi elektrische auto’s niet aan te slepen, omdat de bijtelling op deze auto’s per 1 januari 2016 ook al omhoog gaat.

Een hoop veranderingen dus met betrekking tot de bijtelling. Wat staat er allemaal op stapel?

Nú nog profiteren van de lage bijtelling

Op dit moment, richting het einde van 2015, is er een run op semi elektrische auto’s. Dit komt omdat de bijtelling op semi elektrische  auto’s per 1 januari 2016 al omhoog gaat van 7% naar 15%. Deze verhoging is reeds vastgesteld in 2014 in Autobrief I (pdf). En wanneer je voor 1 januari 2016 een elektrische of semi elektrische  auto aanschaft, dan profiteer je nog gedurende 5 jaar van het lage bijtellingstarief.

In de autobelastingplannen van het kabinet voor 2017 (autobrief II) staat dat de bijtelling op semi elektrische auto’s de komende jaren langzaam wordt opgebouwd naar 22%. Vanaf 1 januari 2017 geldt dan alleen nog het lage bijtellingstarief van 4% voor volledig elektrische auto’s.

Belastingvoordeel

Naast een laag bijtellingstarief zijn volledig elektrische auto's ook vrijgesteld van BPM en ook hoeft u ook geen wegenbelasting te betalen. Daarnaast heeft u een belastingvoordeel aan de pomp. Op stroom zit geen accijns. Als u gas, diesel of benzine tankt, gaat een deel van het geld naar de overheid.

De top 10 elektrische auto’s van nú

Overweegt u een (semi) elektrische auto aan te schaffen? Kijk dan eens naar de actuele ANWB top 10 elektrische auto's van dit moment, zodat u verschillende merken en types goed kan vergelijken.

Laadpunten

Er rijden momenteel bijna 60.000 elektrische en semi elektrische auto’s rond en daar zijn ongeveer 9000 laadpalen voor beschikbaar. Afhankelijk van uw mogelijkheden thuis of op kantoor kunt u er ook voor kiezen uw eigen laadpunt aan te schaffen.

Meer informatie over laadpassen en laadpalen van ANWB

Speciaal voor jou geselecteerd