Toekomst rittenregistratie voor ondernemers

Bespaar tijd én kosten dankzij de nieuwste technieken

Voertuigen worden steeds intelligenter. De black box weet steeds meer over de staat van de auto en het rijgedrag van de bestuurder. In de toekomst zal de overheid steeds meer sturen op data die via de boardcomputer van uw (zaken)auto de cloud in worden gezonden. Hoe kunt u deze huidige én toekomstige ontwikkelingen slim inzetten voor uw (automatische) rittenregistratie?

De meeste ondernemers hebben het kladblok anno 2015 wel afgeschreven en maken gebruik van moderne technieken om hun rittenregistratie bij te houden. Een rittenregistratiesysteem (RRS) zorgt ervoor dat uw kilometeradministratie automatisch wordt bijgehouden. Dat bespaart veel tijd en (administratie)kosten. Maar u kunt nog een stapje verder gaan om kosten te besparen. Allereerst noemen wij enkele veelgebruikte RRS-mogelijkheden:

RittenregistratieEenvoudige GPS-apparatuur

Voordeel: Gegevens worden op het apparaat opgeslagen en kunnen zo door naar de belastinginspecteur.
Nadeel: Als u het apparaat een dag vergeet of als de GPS-meting tijdelijk wegvalt dan is de administratie niet meer sluitend.

Ingebouwde rittenregistratie-systemen

Voordeel: Alle gebruikers kunnen de gegevens direct of per periode online uitlezen.

Apps

Voordelen: Lage kosten en gebruiksgemak.
Nadeel: De nadelen zijn dat veel (gratis) apps uw persoonlijke gegevens en datagebruik doorverkopen aan derden en het niet duidelijk is of de belastingdienst deze registratie accepteert.

Track & Trace

Voordeel: Deze functie wordt vaak aanvullend op de rittenregistratie of als losstaand systeem geleverd en is met name interessant voor ondernemers met veel werknemers met een auto van de zaak. Het grote voordeel is dat het voertuig online ‘live’ te volgen is. Zo kunt u direct ingrijpen als een chauffeur afwijkt van de rit.
Nadeel: Uw personeel kan zich door een Track & Trace-systeem aangetast voelen in de privacy.

Toekomst automatische rittenregistratie:

Met behulp van bovenstaande rittenregistratiesystemen kunt u veel tijd en kosten besparen, maar de zogenaamde black box kan veel meer dan ‘alleen een ritje noteren’. Net als de zwarte doos uit de luchtvaart kan dit apparaat op basis van data die de black box noteert allerlei analyses maken en deze real time versturen naar diverse platforms. Op den duur zou zo’n systeem een standaard kunnen worden in alle (zaken)auto’s. Dat klinkt futuristisch, maar deskundigen hebben het over pakweg vijf tot tien jaar.

Volgens minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) is het tijdperk van zelfrijdende auto’s aangebroken. Dat kan niet zonder apparaat dat alles noteert, controleert en communiceert. Alles wat u hoeft te doen is deze gegevens slim in te zetten.

Hoe kunt u dankzij deze ontwikkelingen kosten besparen?

Moderne auto's zijn allemaal voorzien van een boordcomputer die middels een systeem kan worden uitgelezen. Hierdoor kan een gegevensstroom worden gegenereerd over accuspanning, oliepeil en benzineverbruik, maar ook over locatie, snelheid en CO2-uitstoot. Indien u een eigen bedrijf heeft en u uw zakenauto’s met een dergelijk apparaat uitrust, weet u precies of de auto onderhoud nodig heeft. Zo kunt u eventuele problemen met uw voertuigen oplossen of zelfs voorkomen.

Ook kunt u zien wat voor type rijder er achter het stuur zit. U weet bijvoorbeeld hoe hard uw medewerker de bocht neemt en of hij plankgas wegrijdt bij het stoplicht. Op basis van deze gegevens kunt u uw personeel op hun (dure) rijstijl aanspreken. Zo kunt u een hoop kosten besparen.

Meer over rittenregistratie

Rittenregistratie – Voordelen en mogelijkheden voor ondernemers

Speciaal voor jou geselecteerd